Agenda Constructiilor
Marti, 23 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Actualitatea interna - ANALIZA: Noile investitii vor creste cu 57% productia locala de energie "verde"
ANALIZA: Noile investitii vor creste cu 57% productia locala de energie "verde"
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 23 Sep 2014 15:14
Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) estimeaza ca puterea instalata in unitatile de productie a energiei regenerabile ar putea creste cu 57,5% in 2015, de la 4.350 MW la 6.850 MW, avand in vedere investitiile planificate in domeniu, atat in ceea ce priveste energia solara si eoliana, cat si pe cea hidro. In acest an, autoritatile estimeaza ca vor fi pusi in functiune 1.400 MW, urmand ca in 2015 sa se mai adauge 1.100 MW. Cei 4.350 MW instalati pana la finele anului trecut reprezinta productia realizata de cele 395 de parcuri fotovoltaice, 77 de microhidrocentrale, 73 de parcuri eoliene si 14 centrale ce functioneaza pe baza de biomasa. Microfinantarea si sprijinul coordonat sunt elemente critice de crestere a volumelor de investitii in energie verde. Avand in vedere, insa, faptul ca Guvernul a luat o serie de masuri de reducere a sprijinului producatorilor de energie din surse regenerabile, ca urmare a cresterii valorii facturilor la electricitate pentru consumatorii finali, Romania a coborat un loc in clasamentul atractivitatii investitiilor in proiecte de energie regenerabila in trimestrul al doilea al acestui an, potrivit analizei "Renewable energy country attractiveness index" (RECAI), realizate o data la trei luni de compania specializata in servicii profesionale, Ernst & Young (EY). Tara noastra se situeaza, astfel, pe pozitia 32, dupa ce a crescut cate un loc in cele doua trimestre anterioare. "Aceasta scadere survine ca urmare a unui efort al autoritatilor romane de a reconcilia pozitiile consumatorilor de energie afectati de costurile induse de schema de sprijin, ale investitorilor care au pus in functiune active de peste 6 miliarde euro in domeniu si ale operatorilor de retele electrice care trebuie sa faca fata penetrarii de capacitate de productie necontrolabila care a schimbat centrul de greutate al productiei in tara si a crescut pierderile in retele", a declarat Valeriu Binig, partener Energy Industry Leader, in cadrul EY Romania. Raportul RECAI realizeaza un clasament al primelor 40 de piete din punct de vedere al atractivitatii si oportunitatilor de investitii in proiecte de energie verde.
 
Piata chineza a devenit cea mai atractiva din punct de vedere energetic
Piata energiei regenerabile din China reprezinta cea mai atragatoare destinatie pentru investitorii care cauta sa investeasca in acest sector, potrivit datelor prezentate de EY in studiul RECAI. Marcand o schimbare importanta in primele pozitii ale indexului, China revine pe primul loc, pentru prima data din luna mai 2013, in timp ce Europa si SUA continua sa piarda teren in fata pietelor emergente. "Guvernul chinez pune un accent tot mai mare pe energia regenerabila in lupta contra poluarii, generand noi oportunitati de piata pentru investitorii straini. Politicile agresive, concentrarea tot mai mare pe consolidarea si introducerea de scheme pilot de tranzactionare a emisiilor de carbon sprijina, la randul lor, initiativele de reducere a poluarii din aceasta tara si reflecta valoarea economica strategica a sectorului energiei regenerabile", se arata in raportul citat. In pofida imbunatatirilor semnificative din acest sector si a oportunitatilor de investitii de pe piata americana a energiei regenerabile, blocajul din Congres si timpul indelungat necesar obtinerii avizelor au avut un efect negativ asupra capacitatii acestei tari de a convinge investitorii de siguranta investitiei lor pe termen lung, fapt care a determinat coborarea SUA pe locul doi.
In ansamblu, numai doua dintre pietele care erau atragatoare in mod traditional au reusit sa-si pastreze pozitiile anterioare in index. Astfel, Germania si Japonia se mentin pe locurile trei, respectiv patru, in timp ce pietele acestora reflecta cele mai noi actualizari de natura legislativa si strategica din domeniul energiei. Pe de alta parte, politicile ezitante si transmiterea de semnale contradictorii au dus la coborari in clasament pentru Marea Britanie si Australia, pana pe locul sapte, respectiv zece. In acelasi timp, Italia si Spania sunt afectate de repercusiunile legate de schimbarile aduse mecanismelor de sustinere a sectorului energiei regenerabile, ambele tari coborand cateva locuri in cadrul indexului. Totodata, India a facut un salt pana pe locul sase, ca urmare a revizuirii sectorul energetic de catre noul guvern care isi propune sa accelereze investitiile publice si private in zona energiei regenerabile. De asemenea, confirmand o tema care a devenit recurenta, Brazilia, Chile, Africa de Sud si Kenya au urcat din nou in cadrul indexului, gratie proiectelor importante implementate si a suportului politic constant acordat acestora, in vreme ce finantarile majore acordate unor proiecte vizand energia regenerabila in Olanda si Israel au propulsat cele doua piete in clasament.
 
Investitii globale de peste 63,6 miliarde USD in sursele regenerabile de energie
Pe fondul noilor investitii in energie verde, cumuland 63,6 miliarde de USD in al doilea trimestru al acestui an, nivel care reprezinta cea mai mare performanta trimestriala din ultimii doi ani si indica o revenire a investitiilor globale anuale pentru 2014, cel mai recent raport RECAI concluzioneaza ca trecerea la modalitati democratice de finantare si deschiderea de noi piete vor deveni conditii esentiale in mentinerea acestui trend pozitiv al volumelor globale de investitii. Consumatorii, atat cei casnici, cat si companiile, incep sa-si asume responsabilitatea asupra propriului nivel de cerere si oferta energetica. In acest context, investitorii vor deveni tot mai motivati, iar demersul respectiv va genera nu numai democratizarea domeniului energetic, dar si directionarea de volume semnificative de capital de investitii unde este cea mai mare nevoie.
***
Raportul RECAI realizeaza un clasament al primelor 40 de piete din punct de vedere al atractivitatii si oportunitatilor de investitii in sectorul energiei regenerabile, avand la baza o serie de indicatori macroeconomici ai pietei de energie si de tehnologie specifica. Indicele monitorizeaza 40 de piete din intreaga lume: Australia, Austria, Belgia, Brazilia, Bulgaria, Canada, Chile, China, Republica Ceha, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, India, Irlanda, Israel, Italia, Japonia, Kenya, Mexic, Maroc, Olanda, Norvegia, Peru, Polonia, Portugalia, Romania, Arabia Saudita, Slovenia, Africa de Sud, Coreea de Sud, Spania, Suedia, Taiwan, Thailanda, Turcia, Ucraina, Marea Britanie si SUA.
 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMRAWLPLUGALLBIMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
EDIT-Structural
MAKITA
noark
ness project
Acvatot 2019
leviatan
Ubitech
concelex
strabag nivel 1
theda mar
siniat
ERBASU CONSTRUCT
rigips
quadratum
viarom
CDS
CONCEPT STRUCTURE

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
top 500
AICPS_30
ROGBC 2016
top 500
ef-de-n
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander