Agenda Constructiilor
Joi, 25 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Actualitatea interna - GUVERN: Planuri pentru constructia a doua reactoare la Cernavoda
GUVERN: Planuri pentru constructia a doua reactoare la Cernavoda
Actualitatea interna Publicat de Cosmin Dincu 18 Iul 2017 11:29
La data de 13 iulie a.c., prim-ministrul Guvernului Romaniei, Mihai Tudose, a primit, la Palatul Victoria, vizita unei importante delegatii oficiale din Republica Populara Chineza, conduse de Liu Yunshan, inalt demnitar al statului chinez. Cu acest prilej, s-a discutat mai ales despre oportunitatile de investitii din tara noastra, iar in acest sens seful Executivului de la Bucuresti a reiterat ideea existentei unor perspective concrete de colaborare cu partenerii chinezi pentru constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda. De asemenea, in cadrul intrevederii, s-a discutat si despre potentialul portului Constanta de a functiona ca hub comercial important intre Asia si Europa.
Anterior acestei intruniri, ministrul Energiei a subliniat ca Executivul doreste ca reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda sa fie construite in parteneriat cu partea chineza, prin infiintarea unei societati mixte. Astfel, in luna mai a.c., ministrul Energiei, Toma-Florin Petcu, a subliniat ca exista sanse foarte mari ca negocierile cu partenerii chinezi pentru constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda sa fie reluate. „Avem in continuare discutii cu partenerii chinezi, am facut si un memorandum in acest sens, pe care il avem in circuit si se va aproba in Guvern pentru avizarea negocierilor. Astfel, suntem la nivelul unor detalii tehnice care tin foarte mult si de strategia stabilita dupa ce aceasta societate mixta va fi infiintata si va functiona. Acestea sunt lucruri care tin de negocierea intre cele doua state. Noi spunem cu ce aport venim si ce aducem in aceasta societate, iar partea chineza la fel, va preciza cu ce infuzie de capital va veni. Cautam solutii pentru diferenta de bani de care avem nevoie ca sa putem finanta acest proiect. Insa, as sublinia ca realizarea celor doua reactoare reprezinta un pas foarte important pentru asigurarea independentei energetice a Romaniei. De aceea, este un lucru pe care ni-l dorim, sa inchidem nu doar la nivel de negociere, ci si la nivelul de demarare al acestei investitii, pentru ca independenta energetica a Romaniei este foarte importanta si, daca vom reusi sa dublam capacitatile prin reactoarele 3 si 4, va fi un pas inainte. Doresc ca acest mix bogat pe care il are Romania, de producere a energiei electrice, sa-l mentinem si in anii urmatori si sa-l dezvoltam pe fiecare componenta in parte”, a aratat - referindu-se la stadiul actual al negocierilor - Toma Petcu.
Proiectul de la Cernavoda ramane o prioritate a programului de guvernare
In opinia sefului Guvernului Romaniei, dar si in cea a inaltului oficial chinez, relatiile de cooperare intre cele doua state ar trebui intensificate, mai ales in domenii-cheie, cum ar fi comertul, infrastructura, energia si, nu in ultimul rand, productia industriala, dupa cum s-a concluzionat la finalul intrevederii bilaterale.  
„Avem in Romania oportunitati de investitii si un mediu de afaceri prietenos si predictibil. Avem, astfel, toate elementele necesare pentru un schimb mai activ intre tarile noastre, in domeniul comercial, al energiei, infrastructurii si al productiei. Potentialul de investitii al Chinei este impresionant. Suntem incantati sa beneficiem de experienta Chinei in domeniul transporturilor si sa atragem investitii care sa produca in Romania pentru piata chineza, dar si pentru cea din Uniunea Europeana”, a declarat prim-ministrul Mihai Tudose.
La randul sau, inaltul oficial chinez a subliniat ca Romania este un partener economic foarte important pentru China, mai ales din punct de vedere al pozitiei geografice, ca poarta de intrare comerciala in Europa.
„In China exista numeroase firme competitive, iar guvernul chinez incurajeaza aceste firme sa investeasca in Romania, avand in vedere si faptul ca Romania este al doilea partener comercial al Chinei, dupa Uniunea Europeana, iar la Beijing se tine cont si de capacitatea investitionala si financiara actuala a statului chinez, ce este una de exceptie. In acest sens, ar trebui mentionat ca, pentru urmatorii cinci ani, China preconizeaza ca va importa produse in valoare de 8.000 de miliarde USD si isi propune sa investeasca peste hotare cel putin 750 miliarde USD”, a subliniat Liu Yunshan.
***
La intalnirea cu partea chineza au participat viceprim-ministrul Ion Ciolacu, viceprim-ministrul, ministrul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene, Sevil Shhaideh, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Melescanu, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, ministrul Economiei, Mihai Fifor, ministrul Energiei, Toma Petcu si ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, Ilan Laufer. Ambele delegatii au subliniat bunele relatii dintre Romania si China, exprimandu-si speranta ca aceasta cooperare va fi valorificata si din perspectiva economica.
Constructia reactoarelor nucleare 3 si 4 la Centrala Nuclearo-Electrica (CNE) Cernavoda, operata de societatea Nuclearelectrica, reprezinta un proiect de investitii prioritar pentru Romania, fiind mentionat ca atare in actualul program de guvernare implementat de Executiv. Totusi, inca din noiembrie 2015, reprezentantii Nuclearelectrica si China General Nuclear Power Corporation (CGN) au semnat un memorandum de intelegere privind dezvoltarea, constructia, operarea si dezafectarea unitatilor 3 si 4 ale centralei nuclearo-electrice de la Cernavoda, iar in aceeasi luna Ministerul Energiei afirma intr-un comunicat ca Romania a investit deja peste un miliard de euro in infrastructura si tehnologia necesara, dedicata reactoarelor 3 si 4 de la CNE Cernavoda, avertizand, totodata, ca, fara punerea in practica a acestui proiect, cheltuielile deja efectuate vor deveni pierderi certe pentru bugetul de stat. Potrivit specialistilor din ministerul de resort, „proiectul unitatilor 3 si 4 de la CNE Cernavoda raspunde cerintelor sistemului electroenergetic national in tranzitia Romaniei catre o economie fara emisii de carbon si contribuie decisiv la securitatea energetica a Romaniei si la mentinerea stabilitatii pretului electricitatii la un nivel suportabil pentru consumatori”. O opinie contrara, susceptibila a crea diverse discutii despre proiectul celor doua reactoare, a fost emisa tot in noiembrie 2016, de oficialii Fondului Proprietatea, care, prin intermediul unui comunicat, au afirmat ca „proiectul privind constructia reactoarelor 3 si 4 este nefezabil si ar putea crea mari prejudicii actionarilor Nuclearelectrica in cazul in care este continuat, avand in vedere situatia actuala a pietei energiei electrice, precum si prognozele pe termen lung”. Pentru informatii suplimentare, www.gov.ro
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTERAWLPLUGSISECAMALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
rigips
theda mar
ness project
CDS
viarom
Ubitech
quadratum
siniat
CONCEPT STRUCTURE
MAKITA
noark
EDIT-Structural
strabag nivel 1
ERBASU CONSTRUCT
leviatan
Acvatot 2019
concelex

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
ROGBC 2016
ef-de-n
top 500
econet
top 500
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander