Agenda Constructiilor
Joi, 25 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Actualitatea interna - INS: Majorare sustenabila a lucrarilor de constructii in 2015
INS: Majorare sustenabila a lucrarilor de constructii in 2015
Actualitatea interna Publicat de Cosmin Dincu 12 Feb 2016 15:55
Informatiile anuntate recent de expertii Institutului National de Statistica (INS) confirma inca o data cresterea sustinuta a activitatii specifice pietei autohtone de constructii, care s-a inscris pe un puternic trend ascendent in 2015, ceea ce inseamna, in consecinta, ca, in precedentul exercitiu financiar, firmele din bransa au reusit sa realizeze mai multe proiecte in comparatie cu 2014. Afirmatia respectiva este confirmata de majorarea ca volum a lucrarilor de constructii, raportata recent pentru perioada ianuarie-decembrie 2015 de specialistii INS si reflectata printr-o sporire ce depaseste usor pragul psihologic de 10%, ca serie bruta. Practic, cresterea respectiva reprezinta cel mai mare avans, ca ritm, din perioada recesiunii, mai precis intre anii 2009 si 2014, ceea ce reflecta, de fapt, un trend de recuperare sustenabila. De asemenea, majorarea din decembrie 2015, atat pentru baza de raportare secventiala, cat si pentru cea anuala, s-a evidentiat mai ales ca urmare a progresului consemnat in cazul proiectelor de constructii noi si pe segmentul operatiunilor de reparatii capitale, precum si, sporadic, pentru proiectele de intretinere si reparatii curente (ca elemente de structura), luandu-se in considerare si avansul relativ major inregistrat la constructiile ingineresti, in timp ce segmentele imobilelor rezidentiale si cladirilor nerezidentiale au consemnat fluctuatii (reflectate in general prin regres) intr-un ritm mai mult sau mai putin semnificativ, dupa cum estimau, intr-un studiu de conjunctura, inclusiv managerii firmelor din domeniu, ce nu au putut insa sa prevada avansul sectorului ingineriei civile, sustinut in principal din fonduri de la bugetul de stat sau prin cofinantare UE. Ca de fiecare data, informatiile sunt provizorii si vor fi supuse ulterior unui proces de revizuire, colectandu-se de la circa 1.809 agenti economici cu activitate principala de constructii, mai ales ca eroarea maxim admisa a estimarilor trebuie sa fie de cel mult ±3%.
In consecinta, daca se iau in considerare bazele de raportare anuale, in intervalul 1-31 decembrie 2015, volumul lucrarilor de constructii a crescut cu +14,2% ca serie bruta (comparativ cu aceeasi perioada din 2014). In acelasi timp, pe seria indicilor ajustati cu numarul de zile lucratoare si in functie de factorul sezonier, prin metoda regresiva recomandata de regulamentele europene referitoare la indicatorii pe termen scurt, majorarea anuala s-a plasat la +8,8%. Totodata, in luna decembrie 2015, s-a remarcat o situatie pozitiva in comparatie cu precedentele 30 de zile, de vreme ce sporirea pe baze de comparare secventiale – ca serie bruta – a fost in mod neasteptat de +28,4%, iar pe seria ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de factorul sezonier s-a constatat un salt de +5,9%. In acelasi timp, in anul 2015 (comparativ cu precedentele 12 luni), volumul lucrarilor de constructii a crescut, pe total, cu +10,4% ca serie bruta, rezultatele pentru seria ajustata nefiind anuntate (la fel ca in ultimii ani), ca urmare a schimbarii metodologiei.
Reparatiile capitale si constructiile ingineresti au sustinut piata
Dupa cum arata datele INS – si asa cum se preciza anterior –, in perioada de referinta, constituita de luna decembrie 2015, firmele specializate s-au confruntat cu mult mai putine dificultati din punct de vedere al portofoliului de contracte/ comenzi decat in cea de-a 12 luna a anului anterior, mai ales ca pragurile comparative au fost pozitive si, evident, superioare, intrucat au efectuat lucrari cu o cota ajustata de 108,8% din volumul specific lunii decembrie 2014 (sau de 114,2% ca serie bruta), ceea ce inseamna ca premisele unei recuperari accelerate a pierderilor sunt mult mai vizibile pe termen scurt, desi de aceasta situatie au profitat cu precadere firmele implicate in lucrari de constructii ingineresti, in timp ce societatile orientate spre segmentul rezidential ori spre cel nerezidential au avut de suferit, din cauza restrangerii volumului de lucrari. In acelasi timp, comparativ cu noiembrie 2015 (care a reprezentat inca un moment relativ optim), cotele actualizate din cele 31 de zile analizate au fost de 105,9% (pe seria ajustata) si de 128,4% (pentru cea bruta). De asemenea, in cazul in care se ia in considerare activitatea anului trecut, indicii respectivi confirma niveluri procentuale de 110,4% (ca serie bruta), fata de precedentele 12 luni.
Conform INS, in decembrie 2015, volumul lucrarilor de constructii, ca serie ajustata, a sporit cu 5,9% comparativ cu noiembrie, mai ales ca s-au inregistrat cresteri evidentiate preponderent la constructiile noi (+16,6%), insa la lucrarile ce presupun complexul de lucrari de reparatii capitale la constructii existente (+1,7%) si la cele de intretinere si reparatii curente (+1,2%) s-au raportat majorari de amploare redusa. Pe obiecte de constructii, a rezultat ca dezvoltatorii ce realizeaza cladiri rezidentiale si nerezidentiale au fost ceva mai activi ca in luna precedenta, intrucat, in decembrie anul trecut, s-au inregistrat salturi secventiale, oarecum asteptate (pe fondul cerintelor privind definitivarea proiectelor), atat la imobilele de locuinte (+3,5%), cat si pe segmentul imobilelor nerezidentiale (+3%), iar la constructiile ingineresti a fost constatata o majorare de +7,4% a volumului lucrarilor.
Insa, pentru seria bruta, datele secventiale aferente lunii decembrie 2015 indica un progres de +28,4%, evidentiat mai ales in cazul procedurilor de executie a constructiilor noi (+41,1%), la reparatii capitale (+29,5%), precum si la operatiunile ce presupun intretinerea si reparatiile curente ale cladirilor (+1,5%), realitate ce s-a reflectat intr-o masura mai redusa (pentru toate componentele) si in ceea ce priveste seria ajustata. Totodata, pe obiecte de constructii, ca serie bruta, au fost raportate cresteri la toti indicatorii – si anume la constructiile ingineresti (+30,6%), la imobilele nerezidentiale (+27,8%), respectiv la cele rezidentiale (+14,1%), ambele componente fiind marcate de o alocare mai ampla a fondurilor specifice, mai ales ca s-au constatat cresteri semnificative.
Dupa cum se arata anterior, in raport cu luna corespunzatoare a anului 2014, volumul lucrarilor de constructii din decembrie 2015 s-a majorat atat pe seria ajustata, cat si pe cea bruta, ceea ce indica o situatie mai buna a pietei de profil fata de anul anterior. In comunicatul INS se mai subliniaza ca, in comparatie cu aceeasi luna a anului precedent, ca serie bruta, volumul lucrarilor de constructii s-a majorat in decembrie 2015 in medie cu +14,2%, sporire reflectata cu precadere la lucrarile de reparatii capitale, precum si la cele de intretinere si reparatii curente (cu +71,6%, respectiv cu +6,6%), intrucat la constructiile noi s-a semnalat un progres mai putin important (+5,8%). Pe obiecte de constructii, s-a inregistrat insa un regres la doua componente, respectiv la cladirile rezidentiale (-23,8%) si la imobilele nerezidentiale (-16,2%), dar la constructiile ingineresti s-a raportat o sporire puternica, de +41,2%.
In conformitate cu seria ajustata, in luna decembrie 2015, comparativ cu decembrie 2014, intrucat sporirea indicelui s-a plasat la +8,8%, pe elemente de structura au fost semnalate majorari anuale cu precadere la lucrarile de reparatii capitale (+55,6%), respectiv la lucrarile de intretinere si reparatii curente (+4,2%), iar la cele de constructii noi s-a remarcat un regres usor (-0,5%), care poate fi asimilat mai degraba unei stabilizari. Pentru aceeasi baza de raportare, dar pe obiecte de constructii, volumul lucrarilor s-a majorat doar la constructiile ingineresti, cu +34,4%, iar la imobilele rezidentiale si la cele nerezidentiale au fost constatate deprecieri mai mult sau mai putin importante, de -20%, respectiv de -4,7%.
Lucrarile de reparatii capitale au ramas preponderente
Specialistii INS mai anunta si ca, in anul 2015, fata de ianuarie-decembrie 2014, cresterea in volum, pe total, cu +10,4% a lucrarilor de constructii (serie bruta) s-a datorat sporirii evidentiate la elementele de structura reprezentate de lucrarile de reparatii capitale (+31,8%) si la cele de intretinere si reparatii curente (+13,3%), volumul celor de constructii noi majorandu-se, la randul sau, cu +5,2%. Pe obiecte de constructii, au avut loc sporiri doar la unele componente (o premiera in sens negativ a anului trecut), constatandu-se cresteri mai ales la constructiile ingineresti (+20%) si la cladirile nerezidentiale (+1,1%), in timp ce imobilele rezidentiale au regresat cu -5,8%, observandu-se o anumita accentuare a declinului. De aceea, probabil si ca urmare a factorului sezonier (deoarece in primele trei trimestre a avut loc o crestere), pentru intregul an 2015 segmentul rezidential a consemnat, dupa cum se preconiza anterior, o scadere destul de ampla, mai ales ca nu se mai incadreaza in marja de eroare statistica, anuntata de INS pentru acest tip de date.
Incepand cu 2015, Institutul National de Statistica pune la dispozitia publicului datele sursa pe care se bazeaza elaborarea analizelor proprii cu privire la evolutia volumului lucrarilor de constructii, aspect care, de altfel, s-a generalizat, iar noutatea din 2016 este constituita de modificarea interfetei web si, deci, a interactiunii cu utilizatorii. Pentru informatii suplimentare, www.insse.ro, iar pentru descarcarea datelor sursa aferente lunii decembrie si anului 2015, click aici!
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTERAWLPLUGSISECAMALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
MAKITA
CONCEPT STRUCTURE
EDIT-Structural
siniat
Acvatot 2019
noark
strabag nivel 1
leviatan
rigips
quadratum
theda mar
Ubitech
viarom
ness project
concelex
CDS
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
ROGBC 2016
econet
top 500
top 500
AICPS_30
ef-de-n

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander