Agenda Constructiilor
Joi, 28 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Actualitatea interna - MDRAP: Peste 240 de imobile multietajate, propuse pentru reabilitare
MDRAP: Peste 240 de imobile multietajate, propuse pentru reabilitare
Actualitatea interna Publicat de Cosmin Dincu 06 Mar 2018 07:48
Timp de 20 de zile calendaristice, incepand cu 5 martie 2018, persoanele interesate pot trimite observatii si propuneri catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), care a lansat in dezbatere noul proiect de lege pentru modificarea si completarea unor acte normative si pentru stabilirea unor masuri financiare.
Practic, prin acest proiect legislativ, se are in vedere impulsionarea programului national multianual privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte. Totodata, oficialii ministerului de resort arata ca „in prezent, in programul national privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte sunt incluse 27 de unitati administrativ-teritoriale cu 305 blocuri de locuinte, iar fondurile necesare pentru finalizarea acestora sunt de 28.756,17 mii lei. In anul 2018 sunt propuse a fi finantate 22 unitati administrativ-teritoriale cu 241 blocuri de locuinte. Suma aprobata prin Legea nr. 2/2018 a bugetului de stat pe anul 2018 este de 20.000 mii lei. Asigurarea integrala a sumei solicitate de catre unitatile administrativ-teritoriale de la bugetul de stat ar conduce la finalizarea tuturor blocurilor de locuinte aflate in program”.
In principiu, in expunerea de motive ce insoteste proiectul de ordonanta, legiuitorul subliniaza ca, pe de-o parte, se impune continuarea acestui program multianual, iar pe de alta parte, sunt necesare noi surse de finantare. Astfel, potrivit specialistilor MDRAP, „dupa finalizarea inventarierii realizate de catre coordonatorii locali, reglementate de Legea nr. 231/2017 pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 18/2009 privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte, in baza programelor multianuale locale se va aproba programul multianual care sa raspunda solicitarilor unitatilor administrativ-teritoriale si sa indeplineasca toate prevederile legale privind promovarea si finantarea acestora”. La aceasta data, arata reprezentantii ministerului de resort, „nu se poate estima suma necesara de la bugetul de stat pentru reabilitarea blocurilor de locuinte construite dupa proiecte elaborate pana la 31 decembrie 2005. Din evidentele Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice exista solicitari de la unitatile administrativ-teritoriale pentru reabilitarea altor blocuri de locuinte construite dupa proiecte elaborate pana in anul 1990, care nu sunt incluse in program, iar suma solicitata de la bugetul de stat de catre acestea este de 133.821,92 mii lei”.
Au fost identificate noi posibilitati de finantare a programului
Totodata, legiuitorul arata ca a identificat noi posibilitati de finantare a programului. Astfel, „prin dispozitiile art. IV se modifica Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 115/2011 introducandu-se o exceptie de la regula generala de utilizare a fondurilor obtinute in urma scoaterii la licitatie prin platforma comuna a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera. In consecinta, se propune ca in perioada 2018-2020 sumele obtinute in urma scoaterii la licitatie a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera, repartizate potrivit art. 10, alin. (1), lit. b), sa se aloce Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, pentru programul national privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte, derulat in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 18/2009 privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte, cu modificarile si completarile ulterioare”, dupa cum se subliniaza in expunerea de motive.
Oficialii MDRAP mai arata ca, din aceste sume, se asigura finantarea pentru:
- blocurile de locuinte cuprinse in programul national privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte;
- finantarea blocurilor de locuinte in anul 2018, conform normei de la art. VI, potrivit careia „prin exceptie de la prevederile art. 15 si ale art. 16 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009 privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte, aprobata prin Legea nr. 158/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, in anul 2018 programul national multianual se aproba de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice in baza programele locale multianuale transmise de catre coordonatorii locali in termen de 60 de zile de la expirarea termenului prevazut la art. II din Legea nr. 231/2017 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 18/2009 privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte.
Actualizare a programului de constructie a locuintelor sociale
Noul proiect legislativ vizeaza atat programul multianual de reabilitare termica a blocurilor de locuinte, cat si programul de constructie a locuintelor sociale. Astfel, specialistii MDRAP arata ca, „in cadrul programului de constructii de locuinte sociale/de necesitate sunt actualmente cuprinse 20 de unitati administrativ-teritoriale cu 21 de obiective de investitii si 1.102 unitati locative, iar fondurile necesare pentru finalizare sunt de 66.550,57 mii lei. Suma aprobata prin Legea nr. 2/2018 a bugetului de stat pe anul 2018 este de 30.000 mii lei. Asigurarea integrala a sumei solicitate de catre unitatile administrativ-teritoriale de la bugetul de stat ar conduce la finalizarea tuturor blocurilor de locuinte aflate in program. Dupa aprobarea prezentului proiect de act normativ, se va propune un nou program care sa raspunda solicitarilor unitatilor administrativ-teritoriale si sa indeplineasca toate prevederile legale privind promovarea si finantarea acestora. Din evidentele Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice exista solicitari de la 112 unitati administrativ-teritoriale pentru construirea de blocuri de locuinte sociale/de necesitate cu 6.172 unitati locative, solicitari care nu au putut fi onorate din lipsa creditelor bugetare, iar suma solicitata de la bugetul de stat de catre acestea este de 1.015.29 mii lei. In vederea respectarii caracterului multianual al programului de constructii locuinte sociale/de necesitate, se pot incheia contracte de finantare multianuale cu autoritatile publice locale ale unitatilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale care au blocuri de locuinte incluse in programul la data intrarii in vigoare a prezentei legi, pentru a asigura finalizarea blocurilor de locuinte cuprinse in program, in limita creditelor de angajament aprobate. Pentru blocurile de locuinte incluse in program, in vederea incheierii contractelor de finantare multianuale, autoritatile publice locale ale unitatilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale transmit Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi, necesarul de fonduri de la bugetul de stat pentru finalizarea blocurilor de locuinte”. Pentru a descarca proiectul de act normativ si expunerea de motive, click aici si aici!
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMhiltiRAWLPLUGABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ness project
viarom
rigips
quadratum
Ubitech
theda mar
noark
MAKITA
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019
FRONTALE
concelex
CONCEPT STRUCTURE
strabag nivel 1
leviatan
CDS

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
ROGBC 2016
AICPS_30
ef-de-n
econet
top 500
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander