Agenda Constructiilor
Luni, 22 Ianuarie 2018
GHID de INSTALARE
PAGINA PERSONALIZATA

CONSTRUCTII ERBASU SA

CONSTRUCTII ERBASU SA
Adresa: Str. Nicolae G. Caramfil nr. 72, Bl. XXIIA, Sc. 1, Parter, Ap. 1-2, Bucuresti, SSector 1
Telefon: 021/232.35.45
Fax: 021/232.35.05
E-mail: secretariat@erbasu.ro
Web site: www.erbasu.ro
Domenii: Antreprenori si firme de constructii
Descriere activitate
Antreprenoriat si executie de constructii civile, industriale, edilitare; constructii hidrotehnice, lucrari de consolidare si restaurare.
Prezentare companie/institutie
ERBASU: Adevarata relansare a pietei va incepe in 2017
 
 
 
 
 
 
Cristian Romeo Erbasu (44 de ani)
Functia/Firma: presedinte, grupul Erbasu;
Experienta profesionala: 20 de ani in domeniul constructiilor.
 
Dupa 25 de ani de activitate neintrerupta pe piata locala a constructiilor, grupul Erbasu a reusit sa-si consolideze pozitia in topul celor mai importanti 20 de antreprenori din Romania, estimand pentru acest an incasari situate intre 80 de milioane de euro si 90 de milioane de euro. Aceasta reprezinta, practic, o dublare a performantei financiare fata de anul fiscal precedent, cand, pe fondul recesiunii, cererea scazuta din domeniu a adus dupa sine o depreciere masiva a cifrei de afaceri, de la cota de 110 milioane de euro, atinsa in 2012. In contextul actual, este previzibila o atenuare sensibila a ritmului de crestere a pietei de profil in perioada urmatoare, ca urmare a epuizarii programelor finantate din fonduri europene aferente perioadei de programare 2007 - 2013, insa, pe termen mediu si lung perspectivele de progres sunt reale, avand in vedere nivelul ridicat al cererii atat in ceea ce priveste proiectele de infrastructura, cat si cele de constructii civile.
 
- Realizati o caracterizare succinta a conjuncturii actuale a sectorului de constructii din Romania.
- In prezent, asistam la o situatie nedorita, in care furtul se combina, in mod nefericit, cu incompetenta. Practic, sub o masca a corectitudinii, are loc un proces anormal de dezvoltare a unei birocratii excesive prin care unii incearca - evident cu sanse minime de reusita - sa-si acopere erorile si, uneori, eventualele fraude. La toate acestea, se adauga multitudinea de directive europene care previn asemenea comportamente incorecte, astfel incat se ajunge ca regulile sa se schimbe chiar in timpul jocului, cu efecte negative asupra eficientei companiilor din domeniu. In vreme ce unii gresesc si incearca sa ascunda acest lucru pentru a fi exonerati de orice vina, altii suporta consecintele, cele mai grave fiind constituite de franarea unor proiecte sau, la limita, chiar de blocarea acestora. Pentru competitorii corecti de pe piata, efectele imediate sunt constituite de aparitia unor cheltuieli suplimentare (care sa sustina aceasta birocratie inutila), precum si de probleme inerente de cash flow. Daca la toate cele mentionate anterior se adauga si reticenta bancilor de a finanta activitatea firmelor locale de constructii, se poate intui destul de usor de ce situatia actuala din acest domeniu este nefavorabila.
- Exista solutii pentru a limita tentativele de frauda?
- Nu consideram ca propunerile de amnistiere a faptelor penale ar putea avea un efect pozitiv. O rezolvare corecta ar putea fi reprezentata de constituirea unor "liste negre" care sa includa companiile cu un comportament incorect, astfel incat sa se asigure multiplicarea pedepselor aplicate acestora in caz de recidiva. Lipsirea de libertate nu reprezinta o solutie pentru societate, mult mai utila fiind aplicarea unor sanctiuni de natura pecuniara, care sa aiba un impact masurabil direct si sa compenseze macar o parte din sumele insusite incorect de-a lungul timpului.
- Care este situatia generala pe piata de profil din punct de vedere financiar?
- Conform datelor de care dispunem in prezent, cifra de afaceri realizata in Romania in domeniul constructiilor s-a majorat cu 11% in primele opt luni din 2015, iar pana la finele anului in curs sunt sanse destul de mari ca acest avans sa ajunga chiar la 15%. In mare parte, progresul respectiv s-a datorat finalizarii ultimelor proiecte finantate din fonduri structurale si, de aceea, este de asteptat ca in 2016 piata sa stagneze, cu exceptia cazului in care segmentul de lucrari finantate din fonduri private nu va inregistra un reviriment spectaculos - ceea ce este destul de putin probabil. Practic, trebuie asteptate resursele din perioada de programare 2014 - 2020, ce vor fi adresate, in cea mai mare parte, proiectelor de infrastructura, precum si anumitor lucrari avand un caracter social. Din pacate, daca analizam clasamentul antreprenorilor activi pe piata locala, constatam ca din cele 50 de firme cu o cifra de afaceri de peste 10 milioane de euro, pe primele locuri se situeaza reprezentantele unor corporatii internationale, iar suma veniturilor raportate de firmele autohtone nu depaseste 400 de milioane de euro, de aproape opt ori mai mica decat cifra de afaceri realizata de un singur contractor international de mare anvergura in Romania. Acest calcul ilustreaza in mod obiectiv puterea reala a capitalului romanesc. Cu toate acestea, suntem optimisti si consideram ca, incepand cu finele lui 2016 domeniul constructiilor se va relansa, iar procesul respectiv nu va mai fi intrerupt, cel putin pana in 2021.
- Cum evaluati cei 25 de ani de experienta pe care grupul Erbasu ii are pe acest segment de activitate?
- Am reusit sa depasim cu succes toate provocarile asa-numitei perioade a "capitalismului salbatic". Cu personalul actual, avem capacitatea de a sustine oricand lucrari in valoare de aproximativ 100 de milioane de euro. Cu cat o companie are experienta unei abordari corecte a pietei (mai ales din punct de vedere legislativ), cu atat exista sanse mai mari sa se dezvolte in continuare, in conditii optime. Practic, asistam la trecerea intr-o noua etapa economica, dar si sociala ce se caracterizeaza prin corectitudine fiscala, abordare responsabila a strategiilor de personal, de mediu etc. Intampinam totusi anumite probleme ce afecteaza in mare masura competitivitatea in raport cu firmele straine. In prezent, intreprinderile locale sunt slab capitalizate, aflandu-se in incapacitatea de a-si asigura un parc tehnologic care sa garanteze continuitatea operatiunilor in conditii optime. Mai mult, institutii specializate in evaluare claseaza antreprenorii locali sub limitele de bonitate sau solvabilitate, ceea ce pericliteaza posibilitatea contractarii unor credite-furnizor. Anumite probleme s-ar putea insa solutiona in perioada urmatoare, recesiunea ducand la disparitia unor companii mici din Romania folosite, de regula, ca subcontractori de marii antreprenori internationali, ceea ce ii va determina pe acestia sa lucreze direct prin reprezentantele proprii si, astfel, sa rezulte o anumita echilibrare a balantei competitiei.
- Ce evolutie estimati pe termen mediu si lung pentru piata constructiilor din Romania?
- Grupul Erbasu are sansa de a se plasa pe o pozitie destul de favorabila. Beneficiind de notorietatea castigata gratie proiectelor realizate numai in ultima perioada, daca ar fi mentionate doar bazinul olimpic Dinamo, campusul liceal din Fetesti, parcul municipal si hipodromul din Ploiesti, 120 km de retele de canalizare, 6 statii de epurare etc., consideram ca vom reusi sa fructificam la maximum oportunitatile de afaceri ce vor aparea incepand cu 2017. Ne bazam pe o forta de munca inalt calificata si stabila, fapt ce constituie un avantaj semnificativ, mai ales in conditiile in care prognozam ca in anii ce vor urma se va manifesta o reala penurie de specialisti in domeniu (atat pe plan operational, cat si in management). De asemenea, suntem complet pregatiti pentru noua paradigma care se va concretiza prin translatarea modului de lucru actual, aplicat in cazul proiectelor finantate din fonduri europene, catre toate celelalte obiective sustinute din surse financiare bugetare.

ERBASU: The true market recovery will begin in 2017
After 25 years of uninterrupted activity on the local construction market, the group Erbasu has managed to consolidate its position among the top of 20 entrepreneurs in Romania, estimating for this year revenues of between 80 million euro and 90 million euro. This means basically doubling of financial performance compared to the previous fiscal year, when, amid the recession, weak demand in the industry brought about a massive depreciation of the turnover, compared to the peak of 110 million euro achieved in 2012. In the current context, it is foreseeable a significant alleviation in the pace of market growth profile over the next period, due to the depletion of programs financed from EU funds related to the programming period 2007 - 2013, but in the medium and long term prospects for progress are real, given the high level of demand both in terms of infrastructure projects and the civil. Romeo Erbasu, the CEO of the group, said that "currently, there is an undesirable situation, where the theft is combined with an unfortunate incompetence. Basically, under a mask of fairness, there is a process of developing abnormal excessive bureaucracy with which some attempt - apparently with little chance of success - to cover errors and sometimes frauds. To all this, add the multitude of European directives which also prevents incorrect behavior, the rules change during the game, with negative effects on the efficiency of the industry. While some people make mistakes and trying to hide this to be exonerated from any blame, others bear the consequences, the most serious being the braking of big projects. For fair competitors from the market, the immediate effects are created by the emergence of additional costs (to support this unnecessary bureaucracy) and the inherent problems of cash flow. If all the above is added and the reluctance of banks to finance the work of local construction firms, one can guess easily enough why the current situation in this area is unfavorable".
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Noiembrie-Decembrie 2015)

Produse & tehnologii

Lucrari de referinta

 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 

Autentificare

Agenda Constructiilor nr. 131 (Noiembrie-Decembrie 2017)
ROCKWOOL 196
GHID de INSTALARE
hospice 2%
EURO-Constructii 2018
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2017-2018 & Perspective 2019-2023
Carpatcement 196
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2017-2018 & Perspective 2019-2023