Agenda Constructiilor
Luni, 29 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Actualitatea interna - GUVERN: Masuri de stimulare a mediului de afaceri
GUVERN: Masuri de stimulare a mediului de afaceri
Actualitatea interna Publicat de Cosmin Dincu 18 Mar 2015 17:09
In sedinta Guvernului din data de 18 martie 2015, s-a aprobat, printre altele, un memorandum ce permite lansarea unor programe anuale de sprijin al IMM-urilor. Astfel, oficialii Executivului au avizat favorabil deblocarea sumei de 10 milioane de lei, aferente lunii martie, pentru lansarea, in 2015, a programelor finantate anual de la bugetul de stat in scopul sprijinirii sectorului intreprinderilor mici si mijlocii. „Suma de 10 milioane de lei reprezinta prima transa deblocata in 2015 din suma de 90 de milioane de lei ce urmeaza sa fie repartizata de Guvern pe o perioada de sase luni, in mod esalonat, pentru programele destinate IMM-urilor”, informeaza un comunicat guvernamental. Noile programe sunt derulate de Ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri si vizeaza sprijinirea infiintarii de IMM-uri sau dezvoltarea celor aflate deja in activitate, prin intermediul mai multor componente. Astfel, in primul rand, programul pentru dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale in randul tinerilor si facilitarea accesului la finantare START vizeaza stimularea afacerilor initiate de tinerii intreprinzatori. Prin acest program sunt acordate alocatii financiare nerambursabile de maximum 90% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, dar nu mai mult de 94.500 lei pentru fiecare beneficiar. In al doilea rand, programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii debutanti in afaceri – SRL-D (Societate cu Raspundere Limitata - Debutant) vizeaza acordarea de sprijin oricarui cetatean roman care doreste sa isi deschida o afacere (si care nu a mai avut una pana acum), prin acordarea unui credit nerambursabil reprezentand maximum 50%, dar nu mai mult de 10.000 euro, din valoarea totala a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri, pentru care face dovada surselor de cofinantare.
Programe-tinta pentru incurajarea anumitor activitati cu impact in randul IMM
Astfel, Guvernul se adreseaza mediului de afaceri printr-un pachet de sapte programe, care le include atat pe cele mentionate anterior, cat si pe alte cinci proiecte-tinta, pentru incurajarea unor activitati economice punctuale, insa cu impact sporit in randul IMM-urilor. Potrivit oficialilor guvernamentali, cofinantarea acestei categorii de intreprinderi se mai poate face si prin programul de dezvoltare si modernizare a activitatilor de comercializare a produselor si serviciilor de piata – COMERT (care vizeaza domeniul comercial), programul national multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale in randul femeilor manager din sectorul IMM-urilor – FEMEIA MANAGER, programul national multianual de infiintare si dezvoltare de INCUBATOARE tehnologice si de afaceri, programul national multianual pentru sustinerea mestesugurilor si artizanatului, respectiv programul UNCTAD/ EMPRETEC Romania pentru sprijinirea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii. Dupa cum informeaza reprezentantii Executivului, „prin Legea bugetului de stat pentru 2015, este prevazuta suma de 166,8 milioane de lei pentru sprijinirea infiintarii de noi intreprinderi si dezvoltarea IMM-urilor. Suplimentar acestor fonduri, a fost prevazuta in bugetul de stat suma de 90 de milioane de lei, care sa fie repartizata esalonat, pe sase luni, incepand cu luna martie a.c., dupa deblocarea de catre Guvern. Potrivit procedurilor din cadrul programelor mentionate anterior, etapele de implementare pana la plata beneficiarilor dureaza minimum sase luni, acestea fiind urmatoarele: inscrierea solicitantilor, depunerea documentelor, verificarea administrativa si de eligibilitate, semnarea contractelor de finantare, efectuarea cheltuielilor, depunerea deconturilor, certificarea cheltuielilor. Astfel, beneficiarii se prezinta la decont incepand cu luna octombrie, platile efectuandu-se in perioada octombrie - 15 decembrie.
Masurile de buna guvernare in economie se afla in atentia Executivului
In alta ordine de idei, tot printr-un memorandum, Guvernul a aprobat partea a doua a Planului de actiune a Programului de implementare a unor masuri de buna guvernare in economie, initiat anul trecut. Prin acest instrument se urmareste calibrarea reglementarilor guvernamentale in raport cu cerintele si asteptarile mediului de afaceri si partenerilor sociali. Conform Executivului, consecinta directa va fi stimularea dezvoltarii economice si sociale, prin asigurarea unui cadru normativ general coerent, eficient si predictibil. Dintre masurile cuprinse in planul de actiune, se disting: solicitarea de comentarii cu privire la implementarea primei parti a planului de actiune si analizarea acestora in vederea imbunatatirii guvernarii, realizarea unui proiect-pilot de evaluare a impactului reglementarilor (RIA – Regulatory Impact Assessment), folosind metodologiile Bancii Mondiale in domeniu, adoptarea unei perioade obligatorii de consultare, cu toti factorii interesati, in conformitate cu standardele internationale referitoare la intentiile de reglementare, respectiv realizarea, in acest sens, a unui proiect-pilot de consultare, imbunatatirea procesului de achizitii publice, inclusiv prin rezolvarea proactiva a oricarui abuz juridic care poate bloca initierea si/sau incheierea proiectelor publice, reducerea numarului ordonantelor de urgenta cu minimum 25% pe an, crearea si implementarea, printr-un proces formal, a unui cadru pentru privatizarea intreprinderilor de stat, precum si pentru introducerea unui management profesionist in intreprinderile de stat, publicarea anuala a unui calendar centralizat al fondurilor UE si continuarea proiectului Agenda digitala.
***
In declaratiile sustinute inaintea inceperii sedintei de guvern, premierul Victor Ponta a anuntat ca noile proiecte de Cod Fiscal si Cod de Procedura Fiscala trebuie finalizate de urgenta, pentru ca saptamana viitoare sa se afle pe agenda de lucru a Senatului. Astfel, la data de 19 martie 2015 ministrii au fost convocati intr-o sedinta extraordinara la Palatul Victoria pentru a semna avizele pentru cele doua coduri, iar in seara zilei de miercuri Ministerul Finantelor Publice ar trebui sa primeasca ultimele observatii pe marginea ambelor documente. Pentru informatii suplimentare, www.gov.ro
 
ABONARE REVISTESISECAMALLBIMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
MAKITA
theda mar
CDS
concelex
ERBASU CONSTRUCT
rigips
CONCEPT STRUCTURE
leviatan
ness project
quadratum
noark
EDIT-Structural
viarom
Ubitech
siniat
Acvatot 2019
strabag nivel 1

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
INNOCONSTRUCT2024
FPSC_2019
top 500
econet
top 500
AICPS_30
ef-de-n
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander