Agenda Constructiilor
Vineri, 19 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Actualitatea interna - UE: Romania, avertizata pentru neaplicarea directivei de eficienta energetica
UE: Romania, avertizata pentru neaplicarea directivei de eficienta energetica
Actualitatea interna Publicat de Cosmin Dincu 29 Apr 2015 17:44
In cursul zilei de miercuri, 29 aprilie 2015, Comisia Europeana (CE) a anuntat lansarea procedurii prealabile de aviz motivat (infringement) impotriva Romaniei, Austriei, Croatiei, Irlandei si Letoniei, deoarece aceste state nu au asigurat, pana in prezent, transpunerea integrala a prevederilor directivei UE privind eficienta energetica a imobilelor in cadrul legislatiilor nationale.
Prin intermediul unui comunicat oficial, membrii CE avertizeaza ca „Austria, Croatia, Irlanda, Letonia si Romania sunt obligate sa asigure transpunerea integrala a directivei privind eficienta energetica. In temeiul directivei respective, statele membre trebuie sa realizeze economii de energie in perioada 1 ianuarie 2014 – 31 decembrie 2020 si trebuie sa faca acest lucru utilizand sisteme de obligatii in ceea ce priveste eficienta energetica si/sau alte masuri de politica specifice, pentru a promova imbunatatirea eficientei energetice in gospodarii, in industrie si in sectorul transporturilor. In cadrul sistemelor de obligatii in ceea ce priveste eficienta energetica, intreprinderile trebuie sa ia masuri menite sa asigure economii de energie la nivelul consumatorului final, de exemplu prin consiliere privind instalarea unei izolari termice mai bune sau prin oferirea de subventii pentru inlocuirea ferestrelor vechi, cu pierderi mari de energie. Directiva trebuia sa fie transpusa in legislatia nationala pana la data de 5 iunie 2014, insa, deoarece acest lucru nu s-a intamplat, Comisia a trimis pe 29 aprilie 2015 avize motivate catre aceste cinci state membre, prin care solicita transpunerea integrala a directivei in legislatia nationala”.
Proceduri judiciare, in termen de doua luni
In cazul in care statele notificate nu se conformeaza, CE dispune si de alte mijloace de constrangere. Astfel, „daca tarile membre avizate nu indeplinesc obligatia legala de armonizare in termen de doua luni din momentul emiterii comunicatului, se va putea lua decizia de a le trimite in fata Curtii de Justitie a UE (CJUE) si de a solicita sanctiuni financiare. Comisia continua sa monitorizeze punerea in aplicare a directivei si sa abordeze orice deficiente in urmatoarele cicluri de constatare a neindeplinirii obligatiilor”, se mai arata in comunicat.
Trimiterea in judecata pentru neindeplinirea obligatiilor are un precedent de data recenta, deoarece un stat invecinat Romaniei se confrunta deja cu aceasta situatie. Totusi, intrucat eficienta energetica este perceputa in general drept „costisitoare”, iar teritoriul UE nu este scutit de efectele recesiunii, putine tari au luat decizia de a se conforma obligatiilor impuse de Comisia Europeana. Astfel, in cel de al doilea semestru din 2014, CE a lansat proceduri de constatare a neindeplinirii obligatiilor pentru netranspunerea directivei privind eficienta energetica impotriva a 27 de state membre ale UE (practic, toate tarile membre, cu exceptia Maltei). In noiembrie 2014, membrii Comisiei au trimis un aviz motivat Bulgariei si Ungariei. In februarie 2015, au fost transmise notificari de infringement Greciei si Portugaliei, iar in martie a.c. s-a luat decizia trimiterii Ungariei in fata CJUE pentru sanctiuni financiare, deoarece nu a fost adoptata nicio masura de transpunere.
De asemenea, la data de 29 aprilie 2015, Comisia Europeana a trimis Romania in fata CJUE pentru neindeplinirea obligatiei de a transpune in dreptul sau intern legislatia revizuita a UE privind deseurile de ambalaje, dupa mai mult de un an si jumatate de la expirarea termenului de transpunere a directivei privind deseurile de ambalaje in legislatia nationala. Pentru mai multe informatii, click aici!
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTERAWLPLUGALLBIMSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CDS
quadratum
Ubitech
concelex
MAKITA
EDIT-Structural
theda mar
siniat
CONCEPT STRUCTURE
viarom
noark
Acvatot 2019
ERBASU CONSTRUCT
ness project
rigips
leviatan
strabag nivel 1

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
econet
ROGBC 2016
top 500
ef-de-n
AICPS_30
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander