Agenda Constructiilor
Vineri, 19 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Actualitatea interna - RAPORT! Afacerile din constructii, afectate major de practici de mita si nepotism
RAPORT! Afacerile din constructii, afectate major de practici de mita si nepotism
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 09 Iul 2015 15:59
Romania este considerata, alaturi de Grecia, Bulgaria, Lituania, Croatia si Cehia, una dintre cele mai corupte tari membre ale Uniunii Europene, sectoarele de constructii, comunicatii si medical fiind cele mai afectate de aceste practici. Potrivit datelor Comisiei Europene (CE), pana la 29% din persoanele chestionate in aceste tari au declarat ca li s-a solicitat sau au asteptat mita in 2014, in timp ce pana la 99% dintre raspunsuri acuza coruptia din aceste tari, la toate nivelurile. Spre deosebire de analiza aferenta anului 2013, raportul CE indica faptul ca in Croatia si Cehia indicele de perceptie a coruptiei s-a imbunatatit semnificativ, in timp ce in celelalte state aflate in topul clasamentului, situatia a stagnat sau chiar s-a inrautatit. Pagubele aduse de coruptie economiei europene ajung la circa 120 miliarde euro pe an, suma cu putin mai mica decat bugetul anual al Uniunii Europene. Potrivit informatiilor incluse in cea de-a doua editie a raportului specializat realizat de CE si intitulat "Anti-Corruption Report", patru din zece manageri de companii, respectiv una din doua societati de constructii si 33% dintre societatile de IT si telecomunicatii acuza faptul ca actele de coruptie le afecteaza afacerile, cele mai frecvente fiind mita si nepotismul. Datele statistice mai indica faptul ca 57% din populatia Romaniei este implicata in acte de coruptie (foarte putin sub nivelul de 63% din Grecia), in timp ce peste 70% din respondenti au indicat faptul ca mita si relatiile reprezinta adeseori cele mai usoare cai prin care pot beneficia de servicii publice la niveluri optime.
Dezvoltarea urbana si constructiile sunt sectoarele economice cele mai vulnerabile la coruptie din Uniunea Europeana, in special la nivelul planificarii urbane si administratiei teritoriale. Din punct de vedere al proiectelor publice, cele mai predispuse la coruptie sunt companiile implicate in executia de lucrari edilitare atribuite de unitatile administrative locale.
***
In Romania, Directia Nationala Anticoruptie (DNA) este structura specializata in combaterea coruptiei de dimensiuni mari si medii, fiind creata ca un instrument necesar in descoperirea, investigarea si aducerea in fata instantei a cazurilor de coruptie. DNA este o entitate independenta in raport cu instantele judecatoresti, cu parchetele de pe langa acestea, precum si in relatiile cu celelalte autoritati publice. In ultima perioada, DNA a inregistrat un record notabil din punct de vedere al anchetelor si demersurilor initiate, in cazul unor sesizari de coruptie la cele mai inalte niveluri ale sistemelor politic, judiciar, de afaceri etc. In ultimii sapte ani, DNA a pus sub acuzare peste 4.700 de inculpati, peste 90% din rechizitoriile Directiei fiind confirmate prin hotarari judecatoresti definitive. aproape 1.500 de inculpati au fost condamnati prin hotarari judecatoresti definitive, aproape jumatate dintre acestia ocupand anterior pozitii la nivel inalt.
Pentru a consulta varianta integrala a documentului CE "Anti-Corruption Report" din anul 2014, click aici!
 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMRAWLPLUGABONARE REVISTESISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
viarom
siniat
Ubitech
theda mar
Acvatot 2019
quadratum
CDS
rigips
EDIT-Structural
leviatan
MAKITA
noark
ness project
strabag nivel 1
ERBASU CONSTRUCT
concelex
CONCEPT STRUCTURE

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
ROGBC 2016
AICPS_30
top 500
ef-de-n
top 500
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander