Agenda Constructiilor
Sambata, 20 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - FPSC s-a expriamat pozitia fata de Ordonanta privind plata defalcata a TVA
FPSC s-a expriamat pozitia fata de Ordonanta privind plata defalcata a TVA
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 20 Oct 2017 06:00
Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC), organizatie reprezentativa la nivel de sector de activitate Constructii civile si industriale si-a exprimat in presa si prin adrese oficiale pozitia fata de Ordonanta 23/2017 privind plata defalcata a TVA, respingand categoric - in numele firmelor de constructii - introducerea, in mod nefundamentat a acestei poveri fiscale si administrative. "Conform celor mai recente declaratii aparute in media, prevederile ordonantei ar urma sa se aplice numai firmelor care intra in insolventa, in faliment, sau firmelor care au inregistrat mai multe intarzieri la plata TVA. Asa cum ne-am pozitionat inca de la inceput si asupra variantei aprobate, dar si asupra propunerii de restrangere a aplicabilitatii ei la firmele de stat sau care au contracte cu statul, nici aceasta noua varianta, aplicabila firmelor in insolventa, nu poate fi acceptata de contribuabilii din domeniul constructiilor si de mediul privat in general", se arata intr-o scrisoare transmisa recent Guvernului de FPSC.
 
Conform antreprenorilor, problemele unei astfel de initiative sunt:
1. Masura propusa incalca prinicipiile fundamentale ale procedurilor de prevenire a insolventei si de insolventa, asa cum sunt prevazute in Legea 85 / 2014, in speta principiul 2, care stipuleaza ”acordarea unei sanse debitorilor de redresare eficienta si efectiva a afacerii, fie prin intermediul procedurilor de prevenire a insolventei, fie prin procedura de reorganizare judiciara”.
2. Desi legea le da o sansa la redresare, ordonanta ar veni sa le ia aceasta posibilitate, punandu-i intr-un evident dezavantaj in raport cu societati concurente, intr-o pozitie inferioara concurentilor sai in raport atat cu furnizorii cat si cu clientii, sporind dificultatea de redresare a unei societati aflate deja in incapacitate de plata.
3. Blocarea lichiditatilor, cheltuieli suplimentare, probleme administrative si contabile, care vor impacta asupra tuturor contribuabililor ce intra sub incidenta legii - in cazul societatilor aflate in insolventa - vor constitui poveri, care nu vor mai putea fi gestionate si depasite, piedici in reorganizare si revitalizarea unei societati aflate, oricum, intr-o situatie critica, constrangeri suplimentare si inutile.
4. Similar, aplicarea ordonantei catre firmele care au inregistrat una sau mai multe intarzieri la plata TVA, este o dublare a ”pedepsei”, fiindca si in prezent, pentru fiecare zi de intarziere la plata TVA se aplica penalitati si dobanzi. Un operator economic care incearca - de multe ori prin eforturi greu de imaginat - sa isi dezvolte afacerea, dar la un moment dat are probleme financiare (datorate neincasarilor, crizei economice, etc) nu poate fi stigmatizat prin impunerea catre clientii sai de a o plati indirect, fiindca rezultatul va fi acela ca va fi exclus de pe piata, nicio firma nedorind sa intre un contract cu aceasta.
5. Masura splitului de TVA - indiferent cu ce amendamente va trece mai departe - dezavantajeaza doar firmele cu incasarile la vedere, preponderent prin banca (pe baza contractelor cu persoane juridice), spre deosebire de alte entitati economice care incaseaza preponderent cash de la persoane private (unele magazine, localuri publice,comert en gros,servicii etc) si care vor continua activitatea evazionista nestingherite.
 
"Intelegand rolul acestei masuri, credem ca exista suficiente metode legale pentru recuperarea creantelor bugetare restante si pot fi luate masuri suplimentare, sau pot fi modificate acte normative existente. Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC) va solicita pe acesta cale retragerea Ordonantei 23/ 2017 privind plata defalcata a TVA, un act normativ care doar «pe hartie» a trecut testul IMM, al carui impact nu a fost analizat, pentru care - conform informatiilor pe care le detinem - nu a fost solicitata derogare de la Comisia Europeana pentru a face exceptie de la Directiva europeana privind TVA, care nu tine cont de glasul organizatiilor care se opun acestei Ordonante, care genereaza o lipsa de predicitibilitate si incredere, si care va avea efecte negative majore asupra contribuabililor. Societatile din domeniul constructiilor, care asigura, alaturi de celelalte firme din mediul privat, locuri de munca, fonduri pentru investitii, pensii si salarii, care sustin un aparat administrativ supradimensionat si de multe ori ineficient, care se lupta - in marea lor majoritate - cu ramanerea pe piata, cu lipsa fortei de munca, cu legislatia greoaie si birocratie, care aleg sa lucreze in si pentru Romania, credem ca nu merita o astfel de ordonanta, ci merita sustinere, incredere si predictibilitate", au precizat reprezentantii FPSC in documentul citat.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMABONARE REVISTERAWLPLUGSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Ubitech
CDS
strabag nivel 1
ness project
Acvatot 2019
CONCEPT STRUCTURE
theda mar
siniat
quadratum
noark
rigips
ERBASU CONSTRUCT
MAKITA
concelex
EDIT-Structural
viarom
leviatan

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
ef-de-n
ROGBC 2016
AICPS_30
top 500
econet
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander