Agenda Constructiilor
Joi, 25 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - CC: Posibila trucare a unor licitatii organizate de Transelectrica
CC: Posibila trucare a unor licitatii organizate de Transelectrica
Oportunitati & Comunicate Publicat de AG&F 04 Ian 2018 21:37
Oficialii Consiliului Concurentei - CC anunta ca au declansat o investigatie privind o posibila trucare a unor licitatii publice organizate de Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice “Transelectrica SA”, pentru atribuirea lucrarilor de mentenanta/modernizare/retehnologizare a Retelei Electrice de Transport, dupa cum se precizeaza intr-un comunicat al institutiei.
Investigatia a fost declansata avand la baza unele informatii furnizate de Transelectrica SA, care a sesizat un posibil comportament anticoncurential al companiilor ELM Electromontaj Cluj SA, Energobit SA, Societatea pentru Servicii de Mentenanta a Retelei Electrice de Transport Smart SA si Energotech SA, in cadrul a doua licitatii avand ca obiect „Retehnologizare a statiei 400/110/20kV Domnesti” si „Modernizare a statiei electrice 220/110kV Raureni”.
Practic, in cadrul celor doua licitatii organizate de Transelectrica, ofertantul ce se clasase pe primul loc in urma derularii etapei de licitatie electronica a fost descalificat pentru ca nu a raspuns sau a raspuns incomplet la solicitarea autoritatii contractante, iar contractul a fost atribuit ofertantului clasat pe locul al doilea, la un pret mai mare.
„Pornind de la aspectele sesizate de autoritatea contractanta, analizam toate licitatiile de atribuire a lucrarilor respective, fiind posibila o intelegere pentru impartirea contractelor. Este foarte important sa depistam si sa corectam disfunctionalitatile din domeniul achizitiilor publice, astfel incat, in final, sa avem o cheltuire eficienta a fondurilor publice”, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.
In cadrul acestei investigatii, in luna decembrie 2017, Autoritatea de Concurenta a efectuat inspectii inopinate la sediul companiilor, iar documentele ridicate in cadrul inspectiilor se afla in analiza Consiliului Concurentei, in cadrul procedurii specifice de investigatie.
Dupa cum se mai arata in comunicat, inspectiile inopinate constituie o etapa preliminara a investigatiei, iar efectuarea lor nu reprezinta o antepronuntare a Consiliului Concurentei in ceea ce priveste existenta unei incalcari a Legii concurentei.
In situatia in care Consiliul Concurentei va constata incalcarea regulilor de concurenta, companiile implicate risca amenzi de pana la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care coopereaza cu autoritatea de concurenta in cadrul programului de clementa pot obtine imunitate la amenda sau reduceri substantiale ale amenzilor.
Transelectrica SA colaboreaza cu inspectorii CC
In replica, la data de 4 ianuarie 2018, Transelectrica SA a transmis principalelor agentii nationale de presa un comunicat, din care rezulta ca societatea nu este o companie investigata in ancheta Consiliului Concurentei privind o posibila trucare a unor licitatii publice organizate de aceasta, ci colaboreaza cu inspectorii autoritatii din pozitia de societate care a sesizat posibila practica neconcurentiala, punandu-le la dispozitie toate documentele necesare derularii anchetei.
„In ceea ce priveste investigatia demarata de Consiliul Concurentei, Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA are calitatea de autoritate contractanta care a sesizat Consiliului posibile practici anticoncurentiale in cazul a doua licitatii organizate de companie. CNTEE Transelectrica nu este companie investigata in ancheta Consiliului Concurentei, din contra, Transelectrica a actionat in spiritul unei bune administrari a fondurilor proprii si a derularii corecte a licitatiilor, pe baza principiilor concurentiale", se subliniaza in comunicatul companiei.
Din comunicatul societatii nationale de transport al energiei electrice, reiese ca, in anul 2016, CNTEE Transelectrica a derulat aproape simultan doua licitatii privind retehnologizarea si modernizarea a doua statii electrice de transformare. Este vorba despre retehnologizarea Statiei 400/110/20 kV Domnesti si retehnologizarea Statiei 220/110 kV Raureni. Ambele proceduri au avut drept criteriu de atribuire pretul cel mai scazut si faza finala de desfasurare - faza electronica. Conform oficialilor Transelectrica, in urma desfasurarii fazei electronice a licitatiei pentru retehnologizarea statiei Domnesti, ofertantii de pe primele doua locuri au fost: ofertant 1 - Smart SA, cu subcontractant Energotech SA, si ofertant 2 - Energobit SA, in asociere cu ELM Electromontaj Cluj SA.
"Procedura a fost invocata Consiliului Concurentei pentru faptul ca ambii ofertanti au folosit in justificarea pretului aparent neobisnuit de scazut fraze, terminologii identice. In urma desfasurarii fazei electronice a licitatiei pentru retehnologizarea statiei Raureni, ofertantii de pe primele doua locuri au fost: ofertant 1 - Energotech SA si ofertant 2 - Smart SA. In cazul procedurii de la Raureni, avand in vedere pretul neobisnuit de scazut in raport cu ceea ce urma a fi furnizat, executat sau prestat, CNTEE Transelectrica SA a solicitat clarificari de la ofertantul situat pe locul I. Faptul ca ofertantul nu a raspuns, ceea ce l-a exclus din procedura, a ridicat suspiciuni comisiei de evaluare, avand in vedere o posibila viciere a procedurii. Tinand cont de aspectele prezentate mai sus si de faptul ca in cazul licitatiei pentru Statia Domnesti doua dintre companii au participat impreuna, iar in cazul licitatiei privind Statia Raureni acestea au fost concurente, CNTEE Transelectrica a constatat existenta unor indicii privind o posibila intelegere intre participantii la licitatii si a sesizat, in septembrie 2016, Consiliul Concurentei", explica oficialii Transelectrica, in comunicat. Pentru informatii suplimentare, www.consiliulconcurentei.ro si www.transelectrica.ro
 
RAWLPLUGALLBIMSISECAMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
MAKITA
quadratum
siniat
CONCEPT STRUCTURE
leviatan
CDS
noark
viarom
Acvatot 2019
Ubitech
ness project
ERBASU CONSTRUCT
theda mar
rigips
strabag nivel 1
EDIT-Structural
concelex

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
AICPS_30
ROGBC 2016
top 500
econet
ef-de-n
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander