Agenda Constructiilor
Vineri, 19 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Producatori & Furnizori - REDUCERE a emisiilor de carbon la 0,3% pe tona de ciment produs, pana in 2030
REDUCERE a emisiilor de carbon la 0,3% pe tona de ciment produs, pana in 2030
Producatori & Furnizori Publicat de Elena Icleanu 21 Aug 2019 06:32
Oamenii de stiinta anticipeaza ca emisiile globale de gaze cu efect de sera trebuie sa scada rapid in urmatorii 30 de ani, urmand ca in 2050 acestea sa atinga punctul zero, pentru a limita incalzirea globala la 1,5°C si a fi indeplinite obiectivele Acordului de la Paris, ratificat de 185 de tari din intreaga lume. 
In acest context, producatorii de materiale pentru constructii vor trebui sa ia masurile necesare pentru a contribui la atingerea obiectivelor si la accelerarea tranzitiei catre o economie cu emisii reduse de carbon. 
Betonul este cel mai utilizat material de constructii la nivel global si, ca atare, este considerat de Grupul de investitori institutionali privind schimbarile climatice (The Institutional Investors Group on Climate Change - IIGCC) materialul-cheie pentru atingerea obiectivelor din Acordul de la Paris.
"Betonul este compus din agregate, apa si ciment. In timp ce cimentul constituie 7%-20% din compozitia betonului, acesta este responsabil pentru 95% din amprenta de carbon. Industria cimentului genereaza 7% din productia umana de dioxid de carbon la nivel global, fiind al doilea mare emitator industrial de CO2. Conform Scenariului de dezvoltare durabila al Agentiei Internationale pentru Energie (IEA), care ilustreaza o posibila tranzitie pentru ca sistemul energetic global sa limiteze cresterea temperaturilor la 1,7-1,8°C, producatorii de ciment vor trebui sa-si reduca emisiile de carbon la o rata anuala de 0,3% pe tona de ciment fabricat, pana in 2030", se arata in raportul intitulat "Asteptarile investitorilor de la companiile din sectorul materialelor de constructii", publicat de IIGCC.
Potrivit IEA si CSI Technology Roadmap, in prezent exista patru parghii prin care producatorii de ciment isi pot reduce emisiile de carbon: eficientizarea energetica a productiei, utilizarea de combustibili alternativi, inlocuirea clincherului si inovarea tehnologica. 
Pe langa aceste actiuni, care se refera in mod specific la productia de ciment, reducerea emisiilor de carbon se poate realiza si ulterior proceselor de fabricatie, in lantul valoric. Consultantii pe probleme de sustenabilitate de la Material Economics estimeaza ca aproape jumatate din emisiile de CO2 ce ar trebui reduse pana in anul 2050 pot fi obtinute prin schimbarea modului in care este specificat si folosit. "Utilizatorii finali ai materialelor de constructii trebuie sa ia in considerare intreaga durata de folosire a produselor. De exemplu, betonul poate fi reciclat, iar cimentul poate fi recuperat si refolosit daca este nehidratat, sau reprocesat daca este hidratat, reducand emisiile procesului cu pana la 20%. Alte moduri prin care pot fi reduse emisiile in sectorul de constructii sunt cresterea permanenta a eficientei materialelor si realizarea de constructii cu o durata cat mai mare de utilizare", se mai arata in raportul IIGCC.
Raportul, realizat de IIGCC in contextul initiativei Climate Action 100+, a fost transmis presedintilor marilor producatori CRH, LafargeHolcim si HeidelbergCement. La randul lor, companiile si-au anuntat deja noi initiative de investitii pentru reducerea emisiilor de carbon si eficientizarea energetica a productiei de ciment.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTERAWLPLUGSISECAMALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
noark
strabag nivel 1
leviatan
siniat
CONCEPT STRUCTURE
EDIT-Structural
MAKITA
theda mar
concelex
Ubitech
CDS
rigips
viarom
quadratum
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019
ness project

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
AICPS_30
ef-de-n
ROGBC 2016
top 500
top 500
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander