Agenda Constructiilor
Joi, 18 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - C&W Echinox: Piata locala de investitii a fost deosebit de rezistenta in fata pandemiei
C&W Echinox: Piata locala de investitii a fost deosebit de rezistenta in fata pandemiei
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Elena Icleanu 20 Ian 2021 14:45
In 2020, volumul total investit in active imobiliare in Romania a ajuns la 914 milioane de euro, in crestere cu 28% fata de 2019, fapt ce demonstreaza rezilienta pietei de investitii din Romania in perioada pandemiei Covid-19, conform raportului Romania Investment Marketbeat, lansat de compania de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield (C&W) Echinox.
Cel mai activ segment a fost de departe cel de birouri, cu valori ale tranzactiilor estimate la aproximativ 784 milioane de euro, reprezentand 86% din volumul total al investitiilor. Segmentul industrial si logistic a atras 9% din capital, in timp ce restul de 5% a fost impartit intre sectoarele de retail si cel hotelier. In total, au fost tranzactionate un numar de 24 de proprietati generatoare de venituri in 2020, cu o medie de 38 milioane de euro per proprietate, aceasta fiind una dintre cele mai ridicate astfel de valori in piata imobiliara locala din ultimul deceniu.
Cele mai mari sase tranzactii au fost reprezentate de proiecte de birouri, inclusiv vanzarea portofoliului local de birouri al NEPI Rockcastle catre AFI Europe. Tranzactia a implicat patru cladiri din Bucuresti si Timisoara cu o suprafata totala de 118.000 mp inchiriabili, ce au fost vandute pentru 307 milioane de euro, cea mai mare tranzatie de birouri semnata vreodata in Romania.
Mai mult, pragul de 100 de milioane de euro a fost depasit si de o serie de alte tranzactii de birouri, cea mai relevanta pentru piata fiind achizitia Floreasca Park, un proiect de birouri cu un GLA de 38.000 mp, de o asociere intre Zeus Capital Management si Resolution Property (Fosun), marcand intrarea investitorilor chinezi pe piata de birouri din Romania.
Cresterea volumului investitional din Romania este chiar mai impresionanta in contextul CEE/SEE, deoarece piata romaneasca a fost singura care a inregistrat o evolutie pozitiva in 2020 fata de 2019. Proprietati imobiliare cu o valoare totala de 9,9 miliarde euro au fost tranzactionate in regiune in 2020, o scadere de aproape 29% fata de volumul din 2019. De exemplu, Polonia, care detine cea mai mare pondere in volumul total (57%), a inregistrat o scadere de 27%, Ungaria de 35%, iar Cehia a resimtit cea mai dramatica scadere de 60%, piata investitionala din Romania evoluand astfel mult peste asteptari intr-un an foarte complicat.
"Romania a aratat in 2020 semne clare ca a atins un nou nivel de lichiditate in piata imobiliara, volumul total al investitiilor fiind inca o data aproape de un miliard de euro, intr-un an marcat de provocarile pandemiei. Acest trend constant a avut loc, in mod remarcabil, intr-un context regional diferit al pietelor mai dezvoltate din Europa Centrala si de Est, unde am vazut reduceri semnificative ale volumelor investitionale din 2020, comparativ cu 2019. Desi Romania ramane o piata mult mai mica decat Polonia, a reusit sa reduca diferenta fata de volumele totale din Ungaria si Cehia. In 2021, ne putem astepta sa vedem in continuare o cerere consolidata din partea investitorilor din sectorul industrial si logistic, pe termen mediu existand previziunea ca aceasta clasa de active imobiliare va deveni unul dintre primele doua cele mai active sectoare, impreuna cu cel de birouri. Anticipam atat o perioada pozitiva in urmatoarele 12 luni pentru piata imobiliara in ansamblu, cat si anumite volume care, fara indoiala, vor atrage un interes crescut din partea unor noi investitori, avand in vedere mai ales faptul ca randamentele raman semnificativ mai atractive decat cele ale pietelor mai dezvoltate din CEE", a declarat Tim Wilkinson, Partner, Capital Markets, Cushman & Wakefield Echinox.
 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMRAWLPLUGABONARE REVISTESISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
MAKITA
theda mar
concelex
rigips
noark
Ubitech
ERBASU CONSTRUCT
strabag nivel 1
ness project
quadratum
leviatan
CDS
Acvatot 2019
EDIT-Structural
CONCEPT STRUCTURE
viarom
siniat

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
econet
top 500
top 500
AICPS_30
ROGBC 2016
ef-de-n

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander