Agenda Constructiilor
Miercuri, 24 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Info-Santiere - SIMTEL achizitioneaza un teren de 80 ha pentru dezvoltarea unui parc fotovoltaic
SIMTEL achizitioneaza un teren de 80 ha pentru dezvoltarea unui parc fotovoltaic
Info-Santiere Publicat de Stelian DINCA 27 Oct 2021 11:16
Simtel Team, companie romaneasca de inginerie si tehnologie listata pe piata AeRO a Bursei de Valori Bucuresti, anunta achizitionarea unui teren industrial de 837.866 mp in intravilanul orasului Giurgiu. Compania are in plan dezvoltarea unui parc fotovoltaic de dimensiuni mari cu o putere instalata totala cuprinsa intre 40 si 60 de MWp – MW instalati si isi propune intrarea pe piata productiei de energie regenerabila. Odata cu finalizarea constructiei, acesta va fi printre cele mai mari parcuri fotovoltaice din Romania.
„In momentul in care am decis sa venim pe bursa, unul dintre planurile de crestere pe care le aveam in vedere era legat de intrarea pe piata de productie de energie electrica din surse regenerabile. Ne bucuram ca intr-un timp rezonabil am reusit sa identificam un prim teren potrivit pentru dezvoltarea unui proiect fotovoltaic si ca am parcurs deja etapele necesare in vederea achizitionarii acestuia. Dispunem de toate resursele necesare pentru realizarea unui astfel de proiect datorita experientei acumulate in urma construirii „la cheie” a peste 150 de proiecte fotovoltaice pentru clienti, asigurarii mentenantei totale in parcuri fotovoltaice, ce au o putere instalata de peste 125 MWp si a mentenantei doar pentru invertoare pentru peste 70 de centrale electrice fotovoltaice - CEF, aproximativ 300MWp. Mecanismele de finantare prin piata de capital ne ofera o serie de oportunitati excelente de dezvoltare in domeniul nostru de activitate si le multumim inca o data investitorilor pentru increderea acordata. Totodata, suntem bucurosi ca prin aceasta achizitie dam valoare unui teren neutilizat de ani de zile. Energia verde va continua sa fie un pilon de crestere in urmatorii ani avand la baza planurile ambitioase ale Uniunii Europene stabilite prin Pactul Verde. Romania si-a stabilit ca obiectiv ca pana in 2030, 30,7% din consumul de energie al tarii sa fie obtinut din surse regenerabile. Totodata, proiectiile oficiale la nivel national pentru anul 2030 prevad o crestere a capacitatilor fotovoltaice de pana la aproximativ 5.100MW. Acest context ne motiveaza si suntem optimisti ca prin proiectele noastre ne vom aduce aportul la atingerea acestor obiective nationale,” a declarat Iulian Nedea, cofondator si CEO al Simtel Team.
Terenul pentru care compania a incheiat un contract de achizitionare apartine de Uzina Termoelectrica Giurgiu S.A., care se afla in insolventa si include, de asemenea, un lac care se intinde pe aproximativ 160.000 mp din suprafata totala a acestuia. Tranzactia, a carei valoare se ridica la aproximativ 0,8 milioane de euro, va fi supusa aprobarii in cadrul Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor, pe care Simtel o va convoca in urmatoarea perioada. Achizitia terenului a fost realizata partial din capitalul atras de la investitori in timpul plasamentului privat care a avut loc in mai 2021.
Pe langa investitia legata de achizitia terenului, dezvoltarea proiectului de catre Simtel implica costuri de aproximativ 0,5 milioane de euro, suma in care sunt incluse aspecte precum proiectarea, obtinerea tuturor autorizatiilor de constructie si contractul de racordare. Valoarea unui astfel de proiect, luand in considerare pretul cu care se vinde astazi un MWp complet autorizat, va fi de aproximativ 3 milioane de euro. Un MWp complet autorizat, pregatit pentru constructie (ready to build) are o valoare de piata de aproximativ 60.000 euro.
Dupa obtinerea tuturor autorizatiilor necesare, estimata pentru a doua jumatate a anului 2022, Simtel va avea la dispozitie trei optiuni: vanzarea proiectului ready to build, constructia parcului fotovoltaic in regim propriu si operarea acestuia sau constructia proiectului si vanzarea catre un investitor, pe baza unui antecontract semnat cu un cumparator. O astfel de decizie va fi luata la momentul respectiv in functie de planurile si proiectele in care compania este implicata. Constructia la cheie a proiectului fotovoltaic din Giurgiu este evaluata la aproximativ 40 milioane de euro, iar amortizarea investitiei va avea loc in cinci pana la sapte ani, in functie de pretul energiei stabilit in piata. Parcul fotovoltaic va produce aproximativ 52.000-78.000 MWh anual, energie ce poate alimenta in fiecare an peste 14.000 de gospodarii. Aceasta inseamna o reducere cu peste 67.000 tone pe an a emisiilor de dioxid de carbon.
Simtel Team este listata pe piata AeRO a Bursei de Valori Bucuresti din data de 1 iulie 2021 si in prezent, compania are o capitalizare de piata de 40 milioane de euro. Incepand cu data de 11 octombrie 2021, actiunile SMTL sunt incluse in indicele BET-AeRO dezvoltat de Bursa de Valori Bucuresti pentru piata AeRO. BET-AeRO include 20 de companii de pe aceasta piata, selectate pe baza de criterii cantitative, precum lichiditate si capitalizarea free-float-ului.
 
ABONARE REVISTESISECAMALLBIMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ness project
viarom
noark
EDIT-Structural
rigips
CONCEPT STRUCTURE
CDS
quadratum
theda mar
strabag nivel 1
siniat
MAKITA
ERBASU CONSTRUCT
Ubitech
concelex
leviatan
Acvatot 2019

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
econet
ef-de-n
top 500
AICPS_30
ROGBC 2016
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander