Agenda Constructiilor
Joi, 18 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Instalatii de apa & sisteme HVAC - ANALIZA: Sistemele de incalzire prin pardoseala, un domeniu de viitor
ANALIZA: Sistemele de incalzire prin pardoseala, un domeniu de viitor
Instalatii de apa & sisteme HVAC Publicat de Cosmin Dincu 07 Oct 2016 17:47
Piata europeana de tubulatura pentru instalatii sanitare a consemnat un declin relativ puternic, de -9,2%, la nivelul lui 2015, dar nu numai livrarile extrem de fragile din Federatia Rusa au determinat instalarea acestui trend descendent. Practic, inclusiv in Europa de Vest companiile din acest domeniu au consemnat pierderi substantiale ale cifrei de afaceri - si aceasta dupa mai multe scaderi anuale consecutive, dupa cum se arata in cadrul unei cercetari date recent publicitatii de Interconnection Consulting Group - Austria.
Benelux si Polonia reprezinta exceptii notabile
Potrivit studiului, vanzarile de tevi si tuburi pentru instalatii sanitare si/sau termice s-au prabusit, anul trecut, in Rusia, unde s-a raportat o scadere valorica de -24,9%. Daca se ia in considerare declinul cantitativ, acesta este si mai semnificativ (-30,9%), dar analistii Interconnection estimeaza ca, din punct de vedere al ratei de regres, punctul maxim de inflexiune a fost atins, iar in intervalul 2016-2017 scaderea se va pondera treptat (fiind preconizata la -17,2% in acest an), pana ce, incepand cu 2018, piata va reveni la ascensiune. „Operatorii pietei de profil ce activeaza in diversele tari europene cuprinse in studiu isi reamintesc ca anul 2015 a fost un interval de scadere a livrarilor, pentru ca doar in Polonia (+1%) si Belgia, Olanda, Luxemburg - zona Benelux (+3,1%) s-au remarcat rezultate pozitive. Astfel, companiile de profil din Franta (-7,2%), Italia (7%), Germania (-3,7%), Austria (-0,4%), respectiv Marea Britanie (-6,5%) au fost nevoite sa accepte pierderi serioase in ceea ce priveste afacerile. In general, scaderea medie consemnata in Europa de Vest a fost evaluata la -4,3%, in continuarea trendului descendent din ultimii ani. Unul dintre putinele aspecte pozitive a fost cel potrivit caruia, in premiera, a fost raportat un progres cantitativ minor al livrarilor (+0,5%)”, a declarat Olga Baran, autoarea cercetarii.
Schimbarile din industrie - o necesitate obiectiva
Dupa cum afirma Olga Baran, unul dintre motivele declinului abrupt din industria de tevi pentru instalatii sanitare este constituit de intensificarea utilizarii sistemelor de tubulatura din material plastic, ce le inlocuiesc cu succes pe cele din metal, care sunt mai scumpe. „Tevile din material plastic pentru instalatii devin predominante pe plan european si au atins, in 2015, un grad de folosire (sau o cota de piata) de 44,5%. Tuburile multistratificate s-au plasat pe locul al doilea din acest punct de vedere, cu 34,2%, fiind urmate de cele din metal (21,3%), la care, de altfel, s-a semnalat si cel mai pronuntat declin valoric al livrarilor (-15,2%). Pe baza directivelor UE pentru sectorul sanitar, Interconnection prognozeaza ca produsele din plastic si cele tip multistrat vor prolifera in anii urmatori, in detrimentul tuburilor metalice. Asertiunea este valida inclusiv daca se ia in considerare gradul de folosire a tevilor de metal, de exemplu, in Italia, unde acestea au ajuns de la o cota de 25,9% in 2012 la 20,4% anul trecut. Totusi, sistemele de tubulatura din metal sunt inca preferate de numerosi beneficiari mai ales in Marea Britanie, Germania si Italia, la polul opus situandu-se piete ca Polonia, Federatia Rusa si Austria”, a mai subliniat autoarea studiului.
Segmentul de tevi pentru alimentare cu apa, evaluat la peste 800 milioane de euro
Cu vanzari care au depasit 801,6 milioane de euro, ceea ce corespunde unei lungimi de 807 milioane de metri, tubulatura pentru apa rece si calda reprezinta cea mai semnificativa grupa de produse in randul celor analizate. Cu toate acestea, conform cercetarii, vanzarile pe acest segment au regresat cu -8,1% anul trecut. Tevile de conectare pentru calorifere reprezinta cel de-al doilea segment principal de produse, cu o cota de 29,5%, iar in acest domeniu diminuarea a fost si mai semnificativa (-10,8%). Mai ales in Marea Britanie acest segment este bine conturat, cu 41% din total, ca urmare a folosirii pe scara larga a radiatoarelor. „Singurul segment in cadrul caruia se consemneaza o situatie pozitiva (+3,3% in 2015) si care s-ar putea dezvolta in mod extensiv pe termen scurt si mediu este cel al sistemelor de incalzire prin pardoseala. Desi, ca valoare, acestea se plaseaza pe ultima pozitie in top (321,6 milioane de euro), sistemele respective sunt singurele pentru care tendinta pozitiva este clara, iar cresterea - sustenabila. Incalzirea prin pardoseala reprezinta o solutie utilizata pe scara larga in tarile Benelux (unde se inregistreaza o cota de 43,3%), iar utilizatorul final apreciaza nu numai confortul si intimitatea acestui gen de incalzire a incintelor, ci mai ales faptul ca tehnologia respectiva este eficienta si prietenoasa cu mediul”, a mai explicat Olga Baran. In alta ordine de idei, referindu-se la concentrarea pietei, autoarea cercetarii a aratat ca, in Europa, in aceasta industrie se constata, mai degraba, o situatie de oligopol. „Primele trei companii din domeniu controleaza 21,4% din vanzarile totale, iar in statele analizate cel mai inalt nivel de concentrare a pietei se regaseste in Marea Britanie, unde cele mai mari zece companii specializate au o cota de 77,9%. In mod neasteptat, un grad mare de fragmentare a fost identificat in Germania (58,4%) si Italia (56,4%), iar in Rusia primii zece furnizori conteaza cu 47,5% la valoarea totala a vanzarilor locale. In principiu, doar producatorii de tubulatura metalica pentru instalatii sanitare intampina dificultati in a identifica solutiile potrivite pentru a raspunde la provocarile pietei si, mai mult, mediul economic dificil are un rol crucial in acest sens. De-a lungul perioadei pentru care s-au elaborat estimari (pana in anul 2019), piata europeana de tubulatura sanitara va creste anual cu +0,7% in termeni cantitativi, dar va scadea cu -0,9% ca valoare”, a concluzionat Olga Baran.
***
In nota obisnuita pentru o asemenea cercetare ampla, expertii Interconnection au dat publicitatii si doua diagrame ce prezinta, pe de-o parte, evolutia valorica a pietei studiate si, pe de alta parte, cotele aferente fiecarei grupe de produse in parte. In consecinta, daca pe plan european, in 2015 piata analizata a insumat 1,75 miliarde euro (+9,2%), in acest an se va ajunge la 1,65 miliarde euro (-6%), in 2017 la 1,64 miliarde euro (-0,6%), pentru 2018 se estimeaza 1,66 miliarde euro (+1,2%), iar in 2019 nivelul valoric insumat al intregii piete va fi de 1,69 miliarde euro (+1,8%), ceea ce ar corespunde unui indice CAGR de -0,9%. In termeni structurali, tot in Europa, tubulatura din material plastic are o cota medie de 45,3% stabilita in intervalul 2015-2019, urmata de cea multistratificata (35,9%) si de cea din metal, cu 18,8%. Pentru informatii suplimentare, www.interconnectionconsulting.com, iar pentru descarcarea diagramelor aferente click aici si aici!
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGALLBIMABONARE REVISTESISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Acvatot 2019
theda mar
CDS
concelex
viarom
siniat
MAKITA
strabag nivel 1
ERBASU CONSTRUCT
Ubitech
rigips
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
ness project
noark
EDIT-Structural
quadratum

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500
econet
ROGBC 2016
AICPS_30
ef-de-n
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander