Agenda Constructiilor
Vineri, 19 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - PMB: Spital metropolitan, doua spitale zonale si 300 de locuinte
PMB: Spital metropolitan, doua spitale zonale si 300 de locuinte
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 05 Feb 2018 16:27
Edilul Sef al Capitalei, a prezentat in cadul unei intalniri cu presa, la care au participat primarii Daniel Tudorache (sector 1), Mihai Toader (sectorul 2), Robert Negoita (sector 3) si Gabriel Mutu (sector 6), precum si managerii spitalelor aflate in administrarea Municipalitatii, strategia de investitii pe anul in curs a Primariei Municipiului Bucuresti in domeniul sanatatii.
Primarul General, Gabriela Firea: „Asa cum am declarat in repetate randuri, inca din campania electorala din 2016, sanatatea bucurestenilor si, pe cale de consecinta, sistemul sanitar aflat in administrarea Municipalitatii reprezinta o prioritate pentru mandatul meu de Primar General. Si aceasta nu este o simpla declaratie politica, ea se regaseste si in actiunile pe care le-am intreprins in ultimul an si jumatate, incepand de la alocari bugetare conform solicitarilor unitatilor medicale, mult mai mari decat in anii trecuti - anul acesta am prevazut suma record de 111 milioane de euro, continuand cu deblocarea unor proiecte importante de investitii si terminand cu demararea, in acest an, a constructiei unor noi unitati medicale. Putem spune, asadar, ca 2018 nu este doar anul Centenarului, ci la Bucuresti este si anul Sanatatii”.
Concept nou pentru Spitalul Metropolitan
Bugetul municipal pe 2018 alocarea sumei de 325.000 euro necesara pentru demararea procedurilor preliminare (studii de oportunitate, de fezabilitate, documentatii de urbanism) pentru constructia unui spital Metropolitan cu 1.500 de paturi in zona de nord si a doua spitale zonale, cu cate 300 de paturi, in sectoarele 3 si 6.
Primarul General, Gabriela Firea a explicat conceptul Spitalului Metropolitan, care va fi construit in zona de nord a Capitalei, pe un teren de aproximativ 10 hectare: „in afara spatiilor medicale propriu-zise, vor exista facilitati de cazare pentru rezidenti si cadrele medicale tinere, spatii hoteliere pentru pacienti si familiile acestora, cresa, gradinita pentru copiii personalului medical etc. Spitalul va avea in alcatuire, prioritar, sectii destinate unor specialitati medicale deficitare la nivelul Capitalei, cum ar fi Terapie Intensiva (ATI), Pneumologie, Oncologie, Hematologie, Radiologie, Chirurgie, Chirurgie Toracica, Mari Arsi, Anatomie Patologica”.
In cadrul Spitalului Metropolitan va functiona un Centru modern de cardiologie, cu sectie de chirurgie cardiovasculara pentru protezare valvulara, de revascularizare coronariana, patologie arteriala, precum si un Centru complex de oncologie, cu sectii de hematologie, pneumologie, gastroenterologie, chirurgie digestiva, toracica si neurochirurgie, laborator de radiologie interventionala si radioterapie.
Doua spitalele zonale si 300 de locuinte pentru personalul medical
Referitor la spitalele zonale, Edilul Sef a explicat ca "in momentul de fata suntem in faza de identificare a celor mai bune amplasamente, astfel incat cele 2 unitati medicale sa raspunda cat mai eficient nevoilor locuitorilor din sectoarele 5-6, respectiv 3-4. Ca si la spitalul Metropolitan, sunt luate in calcul accesibilitatea, proximitatea retelelor de transport public de suprafata si subteran, retelele de utilitati, impactul aspra traficului in zona etc”.
In urma studiilor de oportunitate, vor fi identificate cele mai potrivite solutii de finantare a constructiei spitalelor zonale, respectiv daca se vor realiza exclusiv cu bani de la bugetul municipal sau se va lua in considerare si varianta unui parteneriat public-privat. Indiferent de solutiile de finantare, aceste spitale vor fi operate ca si spitale de stat, la fel ca toate celelalte unitati medicale ale Municipalitatii, si vor avea contracte cu Casa de Asigurari de Sanatate. Recuperarea eventualelor investitii private se va face fie prin rambursari esalonate de la bugetul municipal, fie prin exploatarea unor servicii conexe (comert, alimentatie publica, cazare etc). Spitalul Metropolitan va fi finantat exclusiv din bugetul Municipiului Bucuresti.
In afara de dezvoltarea si modernizarea infrastructurii medicale din Bucuresti, exista la nivelul Primariei Capitalei si al ASSMB o preocupare constanta pentru asigurarea unor conditii cat mai bune pentru personalul medical, cu efecte directe asupra calitatii serviciilor oferite pacientilor. Primarul General Gabriela Firea a subliniat ca „a fost prevazuta anul acesta in buget, in premiera, o suma consistenta (15 milioane euro) pentru achizitionarea de pe piata a unui numar de 300 de unitati locative cu destinatia de locuinte de serviciu pentru cadrele medicale".
Principalele obiective de investitii care beneficiaza de alocatii bugetare
Primarul General a subliniat faptul ca, pe langa realizarea celor trei noi unitati medicale, Primaria Municipiului Bucuresti a alocat sume importante pentru modernizarea, extinderea, dotarea sau reabilitarea tuturor spitalelor aflate in administrare, principalele obiective de investitii care beneficiaza de alocatii bugetare in acest an fiind:
1.Extinderea, modernizarea si echiparea Spitalului Clinic de Copii “Dr. Victor Gomoiu”, proiect pentru finalizarea caruia a fost alocata suma de 7 milioane euro.
De asemenea, a fost prevazuta suma necesara pentru intocmirea studiului de fezabilitate necesar pentru reabilitarea si modernizarea cladirii vechi a spitalului, in care va fi amenajat un Centru de excelenta in oncologia pediatrica, care va include si facilitati de cazare pentru parintii copiilor aflati la tratament.
2. Reconstructia, reamenajarea, modernizarea si echiparea Spitalului Clinic de Ortopedie 'Foisor', proiect care va fi finalizat in acest an si pentru care a fost alocata suma de 7,5 milioane euro. De asemenea, a fost prevazuta suma de 220.000 euro pentru reabilitarea, modernizarea si echiparea ambulatoriului integrat al acestui spital.
3. Reabilitarea blocului operator si a saloanelor ATI si postoperator la Spitalul „Dr. I. Cantacuzino” - 2,7 milioane euro
4. Construire ambulatoriu si reamenajare pavilioane la Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Tropicale „Dr. Victor Babes” - 1,5 milioane euro
5. Se vor face studii pentru incadrarea imobilelor in clasa de risc seismic, atat inainte, cat si dupa consolidare, pentru un numar de 16 spitale - total: 520.000 euro
6. Vor fi alocati 680.000 euro pentru demararea lucrarilor de consolidare/reabilitare la primele 2 policlinici („11 Iunie” si „Iancului”) din cele 20 care vor beneficia de astfel de lucrari.
In incheierea alocutiunii sale, Primarul General Fabriela Firea s subliniat ca „a fost prevazuta in buget o suma consistenta, de 15,7 milioane euro, pentru dotari cu aparatura medicala de inalta performanta, in conformitate cu solicitarile spitalelor".
Campanii derulate de ASSMB
La randul sau, directorul medical al ASSMB, dr. Turkes Ablachim, a subliniat faptul ca, de ani de zile, sanatatea se confrunta cu probleme foarte grave: subfinantare, cladiri vechi, deficit de personal, probleme de salarizare, echipamente medicale insuficiente, lipsa programelor de educatie pentru sanitate, si toate acestea in conditiile in care progresele in medicina se petrec cu viteza foarte mare, tehnologia medicala isi pierde rapid performantele, necesitatile pacientilor devin din ce in ce mai complexe raportat la gravitatea bolilor, regulile de functionare a spitalelor sunt din ce in ce mai stricte, specializarile medicale s-au diversificat, iar legislatia medicala nu mai tine pasul cu noile cerinte.
Directorul medical al ASSMB, dr. Turkes Ablachim: "Ceea ce doreste sa realizeze doamna Primar General in domeniul sanatatii este cel mai ambitios proiect initiat vreodata in Bucuresti. Alaturi de educarea populatiei pentru sanatate si initierea unui plan de masuri pentru combaterea scaderii natalitatii, una dintre cele mai importante componente a acestui Plan o reprezinta cresterea calitatii actului medical, astfel incat sa putem asigura cele mai bune conditii de tratament pacientilor. Astfel, urmarim sa renovam sectii, proces care a inceput deja de anul trecut, sa extindem spitalele care sufera de deficite de spatiu, se urmareste reabilitarea si consolidarea unor corpuri de cladire la spitalele „Obregia”, „Victor Babes”, modernizarea ambulatoriului „Foisor”, realizarea de sectii noi (oncologie la spitalul Cantacuzino, urologie la Spitalul „Carol Davila”), precum si construirea unui corp suplimentar la spitalul „Malaxa” pentru personalul administrativ cu disponibilizarea de spatiu destinat activitatii medicale”.
Oficialul ASSMB a mai adaugat ca anul acesta va fi finalizat un bazin de hidrokinetoterapie la Spitalul „Sf. Luca” si un corp nou de cladire de la Spitalul de Reumatologie I. Stoia. Au fost demarate deja procedurile pentru realizarea Centrului de Excelenta pentru Diabet, astfel ca in anul 2019 vom putea fi oferite, in regim ambulatoriu, servicii medicale specializate pacientilor cu diabet, adulti si copii. Ambulatoriile pentru tuberculoza din subordinea Spitalului „Sf. Stefan”, care deservesc sectoarele 1, 2 si 3, se vor muta intr-un sediu complet renovat si vor beneficia de servicii de radiologie si de tomografie computerizata, precum si de un laborator modern pentru diagnosticul rapid al tuberculozei.
 
ABONARE REVISTERAWLPLUGSISECAMALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
noark
Acvatot 2019
CONCEPT STRUCTURE
concelex
strabag nivel 1
theda mar
viarom
EDIT-Structural
siniat
MAKITA
Ubitech
CDS
ness project
rigips
quadratum

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
top 500
ef-de-n
top 500
econet
ROGBC 2016
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander