Agenda Constructiilor
Vineri, 29 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - VITAL SA: Investitii de 180 milioane de euro pentru 400 km de retea de apa si canalizare
VITAL SA: Investitii de 180 milioane de euro pentru 400 km de retea de apa si canalizare
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 15 Feb 2018 17:30
In 14 februarie 2018, a fost semnat Contractul de Servicii privind „Asistenta tehnica pentru pregatirea Aplicatiei de finantare si a documentatiilor de atribuire pentru Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de apa si apa uzata in judetul Maramures, in perioada 2014-2020”. Scopul proiectului il reprezinta continuarea strategiei judetene pentru dezvoltarea sectorului de apa si apa uzata, in vederea indeplinirii obligatiilor asumate de Romania prin Tratatul de Aderare la Uniunea Europeana. Obiectivul general al contractului de asistenta tehnica consta in furnizarea de servicii specializate de proiectare, management de proiect si supervizarea lucrarilor, pe toata durata de implementare a proiectului. In prezenta primarului Catalin Chereches, documentele au fost semnate de catre Alexandrescu Constantin, director Eptisa - Romania si ec. Alexandrina Bancos, director general al Vital SA.
Contractul a fost adjudecat de asocierea SC Eptisa Romania SRL (lider asociere) si Eptisa Servicios de Ingenieria SL (asociat), prin licitatie deschisa-online, avand valoarea de 24.614.980 lei, valoare fara TVA din valoarea totala a proiectului care este de 180 milioane de euro si o perioada de prestare a serviciilor de 44 de luni de la data emiterii ordinului de incepere a serviciilor. Proiectul de investitii are ca obiectiv general imbunatatirea infrastructurii in sectorul de apa uzata din judetul Maramures, in vederea indeplinirii obligatiilor de conformare cu angajamentele de tranzitie si cu obiectivele intermediare convenite intre Comisia Europeana si Guvernul Romaniei, pentru implementarea Directivei 91/271 a CE cu privire la colectarea si tratarea apelor uzate urbane (transpusa ȋn legislatia nationala prin Hotararea 352/2005, referitoare la tratarea apei uzate urbane). In judetul nostru localitatile cuprinse in proiect sunt Baia Mare, Tautii Magheraus, Cicarlau, Copalnic Manastur, Grosi, Sisesti, Satulung, Somcuta Mare, Ardusat, Remetea Chioarului, Cicarlau, Ilba, Hanadalul Ilbei, Sighetu Marmatiei, Vadu Izei, Bocicoiu Mare, Baia Sprie, Cavnic, Seini, Tg. Lapus, Ulmeni, Viseu de Sus, Bistra, Botiza, Cupseni, Lapus, Miresu Mare, Poienile de Sub Munte, Rona de Jos, Suciu de Sus, Grosii Tiblesului, Remeti, Petrova pentru retelele de apa si Baia Mare, Recea, Baia Sprie, Tautii Magheraus, Cicarlau, Sighetu Marmatiei, Bocicoiu Mare, Vadu Izei, Viseu de Sus, Poienile de Sub Munte, Repedea, Dumbravita, Grosi, Coltau, Sacalaseni, Seini, Cicarlau, Ilba, Handalul Ilbei, Somcuta Mare, Remetea Chioarului, Coas, Copalnic Manastur, Lapus, Cavnic, Bistra, Petrova, Satulung pentru retelele de canalizare.
Constantin Alexandrescu, director general adjunct Eptisa - Romania: “Facem parte dintr-un grup de experienta internationala realizata in 44 de tari. Eptisa lucreaza in Romania de peste 20 de ani. In prezent activam in 19 judete ale Romaniei, experienta similara pentru proiectele finanatate prin POIM din judetele Iasi, Valcea, Prahova, Olt si Teleorman, experienta in Maramures pe proiectul SAMTID. Proiectul actual prevazut pentru judetul Maramures este deosebit de complex, pe partea de alimentare cu apa. Maramuresul acopera 21 de sisteme de alimentare cu apa care include 32 de localitati cu o lungime de 443 km, iar in cadrul lucrarilor pe langa sistemele de alimentare cu apa mai sunt incluse captari de suprafata, statii de tratare/clorinare si gospodarii de inmagazinare apa. Pe partea de sisteme de canalizare sunt acoperite 13 aglomerari care cuprind 26 de localitati cu o lungime de retea de 400 km, iar pe partea de canalizare sunt incluse reabilitari si statii de epurare noi - 5 bucati, instalatie de deshidratare a namolului in Baia Mare si statii de vidanj. Vom lua in considerare la implementarea contractului de lucrari, diminuarea disconfortului public corelat cu o politica corespunzatoare de informare a cetatenilor, referitoare la lucrarile ce urmeaza a fi executate in zona.”
Contractul de asistenta tehnica este structurat in doua etape majore. Obiectivele specifice ale contractului de consultanta sunt urmatoarele: realizarea documentatiilor necesare in vederea depunerii proiectului si obtinerea co-finantarii din partea Fondului de Coeziune pentru lucrari in infrastructura de apa si apa uzata din judetul Maramures; realizarea proiectarii si elaborarea documentatiilor de atribuire necesare in vederea atribuirii contractelor de lucrari si sprijinirea Operatorului Regional in procesul de derulare a procedurilor de atribuire; realizarea serviciilor de asistenta in managementul proiectului si supervizarea lucrarilor pe toata durata de implementare a proiectului; realizarea serviciilor de publicitate si informare pe toata durata de implementare a proiectului.
Ec. Alexandrina Bancos, director general al Vital SA: „Astazi este o zi foarte importanta pentru noi. Este importanta pentru ca vorbim, cu siguranta, despre cel mai important program operational finantat de UE in Maramures, program care vizeaza dezvoltarea investitiilor in infrastructura de apa si apa uzata din judet. Contractul de Asistenta tehnica pentru pregatirea Aplicatiei de finantare si a documentatiilor de atribuire are ca obiective specifice: asistenta tehnica si realizarea documentatiilor, proiectare, supervizare, publicitate si informare, toate acestea derulandu-se pe toata durata de implementare a proiectului. Ne dorim sa avem servicii de calitate oferite de firma castigatoare EPTISA, sa avem o colaborare buna cu toate unitatile administrativ teritoriale din judet, fie direct, fie prin ADI, iar pe de alta parte, colegii nostri din Vital sa-si puna in valoare intreaga expertiza si experienta acumulata pe parcursul derularii programelor anterioare SAMTID, IPSA, POS1. Toate aceste programe au ca scop cresterea, calitatii vietii, gradului de asigurare cu apa, precum si a gradului de asigurare cu servicii de canalizare. In prezent, acest coeficient este de 83% pe judet si 98% pe Baia Mare pentru asigurarea cu apa si 62% la serviciile de canalizare pe judet si 95% pe Baia Mare. Pe POIM s-au realizat 443 km de retea apa din care 75% extinderi, 20% aductiuni si 5% reabilitari, iar pe retea canal 440 km din care 68% extinderi si 30% colectoare. De asemenea, odata cu cresterea gradului de asigurare cu apa si cresterea gradului de asigurare cu servicii de canalizare creste gradul de satisfactie al populatiei, si toti cetatenii trebuie sa beneficieze de o apa curata, de calitate, suficienta si disponibila in orice moment. Multumim domnului primar Catalin Chereches pentru sprijin, pentru sustinere si pentru ca este in permanenta alaturi de noi, este motorul principal in proiectele adresate comunitatii si in activitatile de zi cu zi.”
Rezultatele asteptate in urma prestarii serviciilor de asistenta tehnica sunt: implementarea proiectului cu respectarea indicatorilor prevazuti in proiect, actualizarea si completarea Master Planului pentru perioada 2014-2020 privind alimentarea cu apa potabila si evacuarea apelor uzate din judetul Maramures, achizitia contractelor in conformitate cu procedurile stabilite si in perioadele de timp planificate prin graficul de achizitii, supervizarea contractelor in conformitate cu graficele de executie aferente proiectelor respective, efectuarea platilor in conformitate cu graficele de plati aferente contractelor si implementarea masurilor privind publicitatea proiectului.
Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare: “Incepem de azi demararea celui amplu proiect de finantare europeana din Maramures, proiect de reabilitare si extindere a retelelor de apa si canalizare in Baia Mare si judetul Maramures, dar si construirea unei statii de neutralizare a namolurilor care provin din statiile de epurare si care ne creaza, in special noua baimarelilor, un disconfort major. Valoare acestui proiect este de 180 milioane euro, realizandu-se 400 km de retea de alimentare cu apa si 400 km de retea de canalizare.
Ca si primar al municipiului Baia Mare, dar si ca presedinte al Agentiei de Dezvoltare Intercomunitara Maramures, structura care supervizeaza activitatea societatii Vital imi doresc prin acest prim contract de consultanta si supervizare sa evitam erorile de proiectare care, din pacate, au facut obiectul proiectelor tehnice realizate pana in 2010 si pe care devenind primar si presedinte ADI Maramures, ori le-am decoperit foarte tarziu in implementare proiectului ori fiind aprobata finantare din perioada 2010-2016 nu au putut fi evitate deoarece ar fi compromis intreaga finantare.
Astazi, avem sansa sa realizam proiectele tehnice prin intermediul unei societati cu inalt prestigiu european, care are un birou intern de proiectare a retelelor. A fost o procedura de achizitie cu o puternica concurenta, lucru care a dus la o economie de mai bine de 50% din valoare estimata, la o calitate cert superioara a serviciilor asumate. Este important sa inteleaga atat societatea Vital cat si consultantul Eptisa, noul nostru partener, dar si viitori constructori ca lucrarile de apa si canalizare trebuie sa insemne o crestere a calitatii vietii baimarenilor si maramuresenilor si nu un infernal deranj, o depreciere a strazilor aduse ulterior, in mod indoielnic, la starea initiala. Pe de alta parte, aceste lucrari si proiecte trebuie realizate intr-o perfecta colaborare si comunicare cu cetatenii, cu primariile, cu societatea Vital si constructorii desemnati.
Daca ma gandesc la trecut, cel mai mare regret al meu este legat de imposibilitatea sa fi intervenit in anularea asumarilor financiare pe care primarii in functie pana in 2010 le-au adoptat. Aceste asumari au dus la obligarea societatii Vital sa majoreze tarifele pentru apa si canalizare. Chiar si in aceasta situatie, fiind constrans de un contract de finantare foarte dur am gasit cateva porti de salvare astfel incat am reusit sa salvez si chiar sa anulez inca o crestere a tarifelor cu aproximativ 20% in anul 2015.
De aceasta data cu o previziune care are ca tinta anul 2025, acest nou proiect, care va aduce acoperirea cu servicii de apa si canalizare pentru 98% dintre suprafetele locuite ale judetului, nu va insemna o majorare a tarifelor pentru cetateni, societatea Vital ar trebui sa gaseasca formulele inteligente din perspectiva manageriala pentru a isi mari veniturile dintr-un numar mai mare de abonati si costuri mai reduse de exploatare. Asa cum in urma cu 4 ani am obtinut in negocierile cu societatea Vital eliminarea din facturile cetatenilor apa meteorica, ma voi lupta folosind toate instrumentele legale sa apar interesele baimarenilor si maramuresenilor, in principal pentru a se evita vreo presiune financiara in plus intr-o perioada in care pentru foarte multe dintre familiile noastre fiecare leu este castigat cu efort si munca, veniturile fiind inca la un nivel mult inferior fata de media europeana. In acest sens dezavuez intr-un mod ferm teoria paguboasa si lipsita de suflet, inspirata dintr-o teorie capitalista prost inteleasa cum ca preturile utilitatilor din occident trebuie sa fie aplicate si in Romania, uitandu-se intr-un mod barbar ca veniturile noastre, a romanilor, se plaseaza intr-o zona de aproximativ 30% fata de veniturile fratilor nostri din apus.”
Proiectul este co-finantat din Fondul de Coeziune prin POIM 2014-2020.
 
ALLBIMhiltiABONARE REVISTERAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
noark
ERBASU CONSTRUCT
rigips
MAKITA
FRONTALE
concelex
viarom
CONCEPT STRUCTURE
theda mar
CDS
leviatan
strabag nivel 1
quadratum
ness project
Ubitech
Acvatot 2019

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
ROGBC 2016
ef-de-n
econet
AICPS_30
top 500
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander