Agenda Constructiilor
Joi, 28 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - COFACE: Insolventele companiilor vor scadea si in 2016
COFACE: Insolventele companiilor vor scadea si in 2016
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Cosmin Dincu 18 Iul 2016 12:42
Anul trecut, in tarile din regiunea Europei Centrale si de Est (CEE) s-au remarcat conditii economice favorabile, ceea ce a dus la o situatie imbunatatita pentru intreprinderile din regiune. Numarul de insolvente a scazut in 2015, in noua din 13 tari din spatiul CEE, in timp ce media ponderata a insolventelor pe zone, raportata la PIB, a fost de -14%. Zona central- si est-europeana a cunoscut, insa, fluctuatii ale ratei insolventelor, cu o deteriorare de doua cifre inregistrata in Ucraina (unde s-a remarcat o crestere de +20,8% a numarului de insolvente) si in Lituania (+16,3%), in timp ce Romania (-49,5%, reprezentand cel mai semnificativ ritm descendent din regiune) si Ungaria (-44,2%) au cunoscut imbunatatiri semnificative din acest punct de vedere. Acestea sunt doar cateva din rezultatele celui mai recent studiu realizat de agentia specializata in acordarea serviciilor de management al creantelor comerciale Coface si intitulat „Panorama - Insolvencies in Central and Eastern Europe”, in cadrul acestuia estimandu-se ca si in 2016 agentii economici din CEE vor continua sa profite de conditii incurajatoare, iar insolventele companiilor vor scadea cu -5,3% in acest an.
„In 2015, in timp ce marile piete emergente au suferit din cauza reducerii ritmului de crestere economica - si chiar au inregistrat recesiuni - tarile din CEE au beneficiat de un mediu de afaceri imbunatatit si favorabil. Ritmul mediu de crestere a PIB-ului regional a ajuns la +3,3% in 2015, de la +2,6% in 2014, iar exporturile au beneficiat de o recuperare lenta, dar progresiva, a principalelor destinatii de tranzactionare (tarile din zona euro). Mai mult, combinatia data de scaderea ratei somajului, cresterea salariilor, inflatia scazuta, diminuarea cotatiilor pentru materii prime si practicarea celor mai scazute rate ale dobanzii din istorie a facut din consumul privat un factor-cheie pentru dezvoltare. Cu toate ca economiile din CEE au beneficiat deja de investitii cofinantate de UE pentru cativa ani, ritmul de utilizare a accelerat in 2015. De asemenea, anul trecut a fost ultimul cu acces la finantarea UE din bugetul pentru perioada 2007-2013, ceea ce a dus la finalizarea mai multor proiecte, prin alocarea unor sume ce au ramas necheltuite anterior, iar aceste investitii au avut o contributie semnificativa la cresterea inregistrata anul trecut de economiile tarilor din zona CEE”, a declarat autorul cercetarii, Grzegorz Sielewicz, economist regional al Coface pentru Europa Centrala si de Est.
Cum este perceputa Romania in raport cu alte tari CEE
Dupa o analiza a situatiei de ansamblu in regiune, raportul cuprinde aspecte referitoare la fiecare tara in parte, iar pentru Romania se considera ca dinamica economica optima a fost incurajata de recentele masuri fiscale. Dupa ce mentioneaza realitatea potrivit careia cresterea economica din Romania a atins +3,8% anul trecut, cea mai semnificativa contributie revenindu-i consumului privat, ca urmare a adoptarii unor stimulente fiscale, descriind contextul economic al lui 2015 („cu o crestere de +9% a investitiilor, ca urmare a faptului ca s-a profitat de oportunitatea de a utiliza fonduri UE in momentele finale ale fostei perioade de programare”), Grzegorz Sielewicz a aratat si ca „anul trecut, numarul firmelor nou-intrate in insolventa din Romania a scazut intr-un mod impresionant (-49,5%)”. „Totusi, la o analiza detaliata, cea mai mare reducere s-a remarcat in randul companiilor deja inactive - fenomen ce a avut drept rezultat scaderea abrupta a insolventelor totale. Cota companiilor care au declarat o cifra de afaceri nula sau nu au depus bilantul anului 2015 este de 59%, iar structura releva ca alte 23% reprezinta firme foarte mici, cu un rulaj de pana la 100.000 de euro. Astfel, in pofida semnalelor pozitive, Romania ramane o tara in care rata insolventelor ramane una dintre cele mai ridicate din CEE, in 2015 consemnandu-se mai mult de doua falimente la 100 de companii active. Totusi, premisele economice permit o atitudine optimista, pentru ca, de pilda, in 2015, sectorul corporatist a beneficiat de o perioada de «boom» economic, in timp ce industria constructiilor, unde s-au inregistrat cele mai multe insolvente in 2014, a inregistrat o crestere, mai ales pe segmentul lucrarilor la unitati locative, cu o accelerare a constructiilor noi si a numarului autorizatiilor de construire”.
Semnale pozitive si negative din interiorul regiunii
Potrivit cercetarii, analizand economiile din CEE, s-a observat ca dinamica insolventelor a fost variata. Cea mai puternica scadere (de aproximativ -50%) a fost inregistrata de Romania, care a beneficiat de imbolduri fiscale semnificative. Cea mai mare crestere, de +20,8%, a fost inregistrata de Ucraina, care a cunoscut un alt an de recesiune, ca urmare a conflictului cu Rusia. Sectoarele care depind in mod direct de consumul gospodariilor au profitat de cererea tot mai mare, cu toate ca piata este saturata, concurenta intensa si marjele scazute. Acest lucru a insemnat ca societatile comerciale inca figurau puternic in tabloul insolventelor. Sectorul constructiilor a beneficiat de proiecte cofinantate de UE anul trecut, dar comportamentul de plata este inca deficitar, iar companiile de constructii raman cu o prezenta puternica in statisticile de insolventa. Anul trecut, aproape 1% din intreprinderile active din regiunea CEE au intrat in insolventa.
„Pentru majoritatea tarilor, rata de incidenta a insolventelor nu a revenit momentan la nivelul de dinaintea crizei din 2008. In Cehia, au fost de aproape patru ori mai multe insolvente decat in 2008, in Polonia, de 1,8 ori mai multe si in Slovenia, de 2,2 ori mai multe. In acelasi timp, firmele insolvente din Slovacia si Romania inca sunt sub nivelul de dinaintea crizei. Cu toate acestea, statisticile referitoare la insolventele din 2015 ilustreaza o imagine pozitiva a companiilor din CEE. Aceasta tendinta ar trebui sa persiste, deoarece corporatiile continua beneficieze de un mediu economic favorabil, mai ales in comparatie cu problemele intampinate de multe alte economii emergente”, a mai explicat autorul cercetarii. Progresul regional este confirmat de evaluarile riscului de tara realizate de Coface, incluzand mai multe imbunatatiri in acest an. Astfel, conform raportului, in ianuarie 2016 evaluarea Ungariei a fost ridicata la A4, in timp ce, in iunie a.c., Letonia a fost actualizata si ea la A4, Lituania la A3, Romania la A4 si Slovenia la A3. Cele mai multe tari din CEE au trecut, astfel, la un nivel de risc acceptabil.
Conditii favorabile pentru afaceri in 2016
„Si in acest an conditiile pentru afaceri vor ramane incurajatoare, insa mai putin decat in precedentele 12 luni, dar, cu toate acestea, estimam ca insolventele vor scadea cu -5,3% in 2016. Imbunatatirea continua pe piata fortei de munca, impreuna cu o crestere a increderii consolideaza consumul casnic (al gospodariilor populatiei), transformandu-l intr-un motor principal de crestere a economiilor din CEE. Contributia investitiilor nu va fi la fel de mare ca anul trecut, din cauza unui inceput lent al lansarii de noi proiecte ce beneficiaza de cofinantare UE. Acest lucru slabeste expansiunea sectorului constructiilor si diverse alte industrii asociate cu acesta”, a avertizat, insa, Grzegorz Sielewicz.
Insa, in pofida unor turbulente zonale, mai ales de natura geo-politica, raportul Coface mentioneaza ca este posibil ca, pe latura externa, tarile din CEE sa ramana exportatori activi, cu toate ca incetinirea operatiunilor comerciale pe mondial (tocmai din cauza incertitudinilor si a unor factori mai vizibili de risc) le-ar putea impiedica ambitiile. Pe plan global, dupa cum se arata in document, incetinirea mai abrupta a ratei de crestere economica din China - situatie care afecteaza in special Germania, principalul partener al CEE - ar putea influenta in sens negativ dinamica exporturilor. Pentru a accesa raportul integral, click aici!
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiALLBIMABONARE REVISTERAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CONCEPT STRUCTURE
ness project
leviatan
theda mar
ERBASU CONSTRUCT
noark
Ubitech
FRONTALE
concelex
rigips
strabag nivel 1
MAKITA
quadratum
viarom
Acvatot 2019
CDS

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
ef-de-n
econet
top 500
ROGBC 2016
AICPS_30
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander