Agenda Constructiilor
Marti, 16 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - GROSSMANN ENGINEERING: Conducerea si-ar putea pierde dreptul de administrare
GROSSMANN ENGINEERING: Conducerea si-ar putea pierde dreptul de administrare
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Cosmin Dincu 22 Sep 2015 18:13
Fata de firma specializata in proiectare Grossmann Engineering Group, creditorii au solicitat magistratilor completului C15 din cadrul sectiei a VII-a civile a Tribunalului Bucuresti deschiderea procedurii generale a insolventei si ridicarea dreptului debitorului de a-si conduce activitatea, iar la 1 iulie a.c., judecatorul sindic a admis aceste cereri, stipuland insa ca, „in cazul in care debitorul nu depune, in 10 zile de la pronuntarea hotararii, la dosar, o declaratie prin care sa-si manifeste intentia de reorganizare, in temeiul legii, urmeaza a opera ridicarea de drept a dreptului de administrare – constand in dreptul de a-si conduce activitatea, de a-si administra bunurile din avere si de a dispune de acestea, situatie in care conducerea integrala a activitatii debitorului revine administratorului judiciar”. Cu acelasi prilej, instanta a respins atat exceptia tardivitatii contestatiei, formulata de debitor si invocata de petentii Gerom Cons Engineering, Gama Prefabricate Beton si Total Proiect Prefab, cat si exceptia lipsei calitatii de reprezentant a avocatului Costica Viorel Ionel, invocata de Gerom Cons Engineering. De asemenea, toate contestatiile debitorului au fost respinse, ca neintemeiate. In dosarul in care, momentan, doar Bima Infrastructuri apare in calitate de creditor, in contradictoriu cu debitorul Grossmann Engineering Group, companiile Gama Prefabricate Beton, Total Proiect Prefab si Cirex (cu sediul ales la Urban si Asociatii Debts Management) reprezinta petenti, iar noul termen pentru continuarea procedurii a fost stabilit la 11 noiembrie a.c.
S-a incercat solutionarea litigiului pe cale amiabila
Deschisa, ca prim termen, in februarie 2015, cauza a fost amanata succesiv pentru solutionarea amiabila a litigiului, comunicarea inscrisurilor depuse la dosar sau pronuntarea ulterioara a solutiei. Totodata, impotriva deschiderii insolventei, Grossmann Engineering Group a declarat apel si, intre timp, la 8 septembrie a.c. administratorul judiciar provizoriu desemnat de instanta, respectiv Tanasa si Asociatii SPRL, a publicat in Buletinul Procedurilor de Insolventa un tabel preliminar al creantelor, din care rezulta o masa credala certa de 8,28 milioane de lei, la care s-ar putea adauga diverse creante admise sub conditie de 1,99 milioane de lei. Avand insa in vedere faptul ca societatile creditoare au revendicat o suma mai mare, de 12,19 milioane de lei, pe rolul Tribunalului Bucuresti in aceasta cauza au fost conexate mai mult de 19 dosare adiacente, reprezentand contestatii la tabelul preliminar, formulate fie de creditori, fie de firma debitoare.
In ceea ce priveste ridicarea dreptului de administrare, reprezentantii Tanasa si Asociatii sustin ca societatea aflata in dificultate de plata intentioneaza sa depuna un plan de reorganizare si, in consecinta, sa-si continue activitatea, mai ales ca, in urma verificarilor efectuate de administratorul judiciar, „compania are mai multe contracte aflate in derulare, in diferite faze de executie, ce urmeaza a fi definitivate si, respectiv, incasate, raportandu-se totodata existenta unor bunuri de natura activelor imobilizate in cuantum de 3,47 milioane de lei, active circulante (stocuri si productie in curs de executie) cu o valoare de 1,75 milioane de lei,  creante datorate de terti evaluate la 3,01 milioane de lei si elemente de trezorerie (sume disponibile in cont sau in curs de decontare, garantii de buna executie) ce insumeaza 1,42 milioane de lei.
Firma – cunoscuta mai ales pentru contractele cu statul
Controlata, pana in luna mai 2014, de omul de afaceri Iulian Hertanu (anchetat de DNA), compania Grossmann Engineering Group este cunoscuta pe piata pentru proiectele de interes public, efectuate pentru diverse autoritati contractante, cum ar fi Consiliul Judetean Suceava (unde s-a implicat in proiectarea lucrarilor de reabilitare a Spitalului Judetean de Urgenta si a Muzeului de Istorie), Primaria Sectorului 2 al Capitalei (un proiect de reabilitare a zonelor urbane cu deficit major in retele publice de alimentare cu apa si canalizare, derulat in asociere cu Straco Grup), diverse primarii din judetele Vaslui (unde a efectuat proiectarea unor retele de alimentare cu apa, reabilitarea sau reconstruirea unor unitati de invatamant), Neamt, Calarasi, Ialomita, Arges, Giurgiu si altele.
Obiectivul pentru care compania si administratorul sau au intrat in atentia DNA, impreuna cu Euroconstruct Trading 98, il constituie efectuarea unor lucrari de extindere a canalizarii in Comarnic, judetul Prahova si, potrivit anchetatorilor, Iulian Hertanu si alti suspecti ar fi "constituit un grup infractional pentru a actiona in vederea castigarii frauduloase a contractului de lucrari avand ca obiect «extinderea retelelor de canalizare in orasul Comarnic»”. Procurorii mai afirma ca persoanele implicate in acest dosar „si-ar fi insusit importante sume de bani din acest proiect, prin schimbarea ilegala a destinatiei fondurilor obtinute si prin sustragerea de la plata contributiilor datorate catre stat, respectiv prin evidentierea unor cheltuieli nereale sau operatiuni fictive in documentele societatilor pe care le-au controlat”. Prejudiciul produs fost estimat de procurori la 7,8 milioane de lei, la care s-ar adauga un prejudiciu de 2,5 milioane de lei, din evaziune fiscala.
In acest context, la 7 mai 2014, a avut loc o adunare generala a actionarilor societatii Grossmann Engineering Group, unde s-a decis ca Iulian Hertanu sa cesioneze catre alt actionar principal (Liviu Munteanu) parti sociale reprezentand 59,97% din capitalul social al firmei si o cota de 0,01% cetateanului german Grossmann Reinhold Karl (celalalt asociat al firmei), acestia ramanand singurii proprietari. Insa, la nivelul lunii februarie a.c., documentele anchetatorilor evidentiau faptul ca Iulian Hertanu a ramas administrator al Grossmann Engineering Group, chiar daca nu mai este actionar.
***
Datele oficiale confirmate de Ministerul Finantelor Publice atesta ca, in 2014, compania aflata in dificultate de plata a lucrat cu 20 de angajati, in conditii de profitabilitate, raportand un rulaj de 8,4 milioane de lei si datorii totale de 9,9 milioane de lei, cu active imobilizate ce valoreaza 4,2 milioane de lei si creante de 3,6 milioane de lei. Pentru informatii suplimentare, www.just.ro
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMALLBIMABONARE REVISTERAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
leviatan
concelex
MAKITA
CONCEPT STRUCTURE
theda mar
CDS
Ubitech
EDIT-Structural
ness project
strabag nivel 1
rigips
noark
quadratum
ERBASU CONSTRUCT
siniat
viarom
Acvatot 2019

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
econet
ef-de-n
top 500
top 500
ROGBC 2016
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander