Agenda Constructiilor
Luni, 20 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Piata Muncii & Resurse Umane - AFF: Somajul poate fi redus prin insertia pe piata muncii a persoanelor defavorizate
AFF: Somajul poate fi redus prin insertia pe piata muncii a persoanelor defavorizate Imprimare Email
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de Stelian DINCA 08 Dec 2021 11:01
Ateliere Fara Frontiere (AFF) lanseaza un Ghid cu modele de bune practici privind insertia socio-profesionala prin activitati de economie sociala din Romania. Ghidul include scurte prezentari ale intreprinderilor sociale care fac parte din RISE - Reteaua Romana a Intreprinderilor Sociale de Insertie prin Activitate Economica (RISE), fondata de AFF si care numara in prezent 11 ONG-uri si companii sociale, demne de a fi considerate modele ce pot fi multiplicate pentru ameliorarea statisticilor ingrijoratoare privind angajatii vulnerabili din Romania.
Romania se confruntă cu probleme majore pe piața muncii. La nivelul anului 2019, rata de inactivitate era de peste 31% din totalul populației cu capacitate de munca. Unu din trei romani este expus riscului de sărăcie, categoriile cele mai expuse fiind șomerii, persoanele inactive, lucrătorii atipici, persoanele cu dizabilități - rata de ocupare a acestora fiind mult sub media UE.
Intreprinderile sociale isi propun sa schimbe aceste statistici sumbre luptand impotriva excluziunii, discriminării și șomajului prin inserția socio-profesională a persoanelor defavorizate. Solutia Ateliere Fara Frontiere este angajarea persoanelor defavorizate intr-un program de insertie socio-profesionala in care acestia isi dezvolta gradual abilitati de munca, dobandesc experienta si invata o meserie, urmand a fi sprijiniti in a se angaja pe piata conventionala.
In medie, persoanele defavorizate care sunt angajate in intreprinderile sociale de insertie cumuleaza o serie de probleme care stau in calea angajabilitatii lor pe piata conventionala - deprofesionalizare prin somaj de lunga durata, adictii, dizabilitati, analfabetism - abandon scolar, violenta domestica, probatiune, pedepse privative de libertate, lipsa unei locuinte, probleme de sanatate, persoane in intretinere.
In Romania, cadrul juridic de infiintare si functionare a intreprinderilor sociale si de insertie necesita imbunatatiri, sprijinul financiar pentru acestea din partea programelor active de ocupare fiind extrem de restrans. Pana in martie anul acesta existau numai 20 de intreprinderi sociale de inserție atestate, cu un număr total de doar 303 de angajați, din care 86 angajați aparțineau grupurilor vulnerabile.
Brosura poate fi consultata aici.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiSISECAMRAWLPLUGABONARE REVISTEALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CONCEPT STRUCTURE
viarom
strabag nivel 1
Ubitech
siniat
theda mar
concelex
ness project
konsent
leviatan
EDIT-Structural
CDS
quadratum
Acvatot 2019
MAKITA
rigips
noark
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
INNOCONSTRUCT2024
top 500
econet
top 500
AICPS_30
ef-de-n
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander