Agenda Constructiilor
Luni, 20 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Piata Muncii & Resurse Umane - PWC: Trei sferturi dintre companii si-au majorat bugetele pentru salarii in 2022
PWC: Trei sferturi dintre companii si-au majorat bugetele pentru salarii in 2022 Imprimare Email
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de Stelian DINCA 13 Iul 2022 16:19
Trei sferturi dintre companiile din Romania, respondente la Barometrul de HR realizat in luna iunie de PwC Romania, au ajustat sau vor ajusta salariile cu inflatia sau cu un procent situat intre inflatie si cresterea planificata initial, in timp ce restul au decis sa mentina bugetul de cresteri salariale stabilit in 2021. Astfel, cresterea medie a bugetului salarial total in 2022 fata de 2021 este de 9,4%.
Potrivit sondajului, 41% dintre companii au revizuit in sus bugetul de cresteri salariale, insa insuficient pentru a compensa pierderea de venituri cauzata de inflatie, un sfert au ajustat sau vor ajusta salariile cu nivelul inflatiei pentru toti angajatii, iar 9% au ajustat cu inflatia doar pentru anumite categorii de angajati. Rata medie a inflatiei la care se raporteaza companiile respondente atunci cand ajusteaza bugetul este in medie de 8,2%. Insa, potrivit Institutului National de Statistica (INS), rata inflatiei a ajuns in luna mai la 14,5%, fiind cea mai ridicata din ultimii 19 ani in Romania. Cea mai recenta prognoza de inflatie a Bancii Nationale a Romaniei (BNR) pentru finalul acestui an este de 12,5%.
”Companiile fac ajustari ale bugetelor pentru salarii in incercarea de a acoperi inflatia galopanta, dar este foarte dificil sa acopere integral aceasta crestere aflata la maximul ultimilor 19 ani. De regula, companiile care nu intampina dificultati financiare din cauza contextului actual sau pe fondul pandemiei au in vedere compensarea, celelalte sunt insa mai rezervate incercand totusi sa compenseze prin alte modalitati. Astfel, avand in vedere stresul financiar resimtit de angajati, vedem ca multe organizatii incep sa puna un accent mai mare pe zona de beneficii din categoria produselor financiare: pensii private, asigurari, discount-uri la diferite servicii financiare, plata in avans a salariului”, a declarat Madalina Pasca, Senior Manager People & Organisations, PwC Romania.
Cele mai mari cresteri ale bugetului salarial total in 2022 versus 2021 vor fi operate in sectorul de bunuri de larg consum/distributie, de 13,6%, in servicii financiare (banci, leasing, IFN), de 12,8%, si in sectorul de energie, de 10,3%, iar cele mai mici in asigurari, de 5,6%, si farma, de 6,4%.
In ceea ce priveste fluctuatia de personal, majoritatea companiilor nu raporteaza schimbari semnificative in prima jumatate a anului, iar 36% planuiesc noi angajari in trimestrul al treilea.
 
Companiile vor continua cu modelul de munca hibrid
Jumatate dintre companii intentioneaza sa aplice un model de lucru hibrid in functie de anumite reguli impuse (numar minim de zile de la birou, orar clar stabilit), colaborarea dintre angajati fiind principalul motiv mentionat pentru importanta reintoarcerii la birou.
Dintre companiile care aplica munca hibrid, 66% spun ca pe termen lung angajatii lor vor lucra exclusiv sau majoritar de la birou.
Potrivit sondajului, 37% vor lasa alegerea la latitudinea fiecarei echipe/angajat modul de lucru, iar 9% vor aplica activitatea permanenta de la birou, obligatorie pentru toti angajatii. Doar 11% din companii permit telemunca din strainatate, in baza unei politici definite.
Studiul HR Barometru a fost derulat de catre PwC in perioada 27-29 iunie 2022, pe baza informatiilor furnizate de peste 100 de companii participante din IT&C, BPO, Produse industriale, Energie (utilitati /produse petroliere), Farmaceutic /Medical, Servicii financiare si FMCG/Retail.
Peste un sfert (27%) dintre companiile respondente au intre 1.001 - 3.000, un procent similar intre 101-500 angajati, 19% sub 100 angajati, 16% intre 501 - 1.000 angajati si 12% peste 3.000 angajati.
 
ALLBIMhiltiSISECAMRAWLPLUGABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
noark
CDS
konsent
MAKITA
Ubitech
rigips
Acvatot 2019
viarom
quadratum
siniat
theda mar
strabag nivel 1
ness project
EDIT-Structural
ERBASU CONSTRUCT
CONCEPT STRUCTURE
concelex
leviatan

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
INNOCONSTRUCT2024
ROGBC 2016
ef-de-n
top 500
econet
AICPS_30
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander