Agenda Constructiilor
Marti, 30 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Piata Muncii & Resurse Umane - UPT: Angajabilitatea inginerilor din constructii a crescut la nivelul celei din IT
UPT: Angajabilitatea inginerilor din constructii a crescut la nivelul celei din IT Imprimare Email
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de AG&F 17 Apr 2024 10:12
Rata de angajabilitate a studentilor este unul dintre factorii principali luati in considerare atunci cand Universitatea Politehnica Timisoara isi creioneaza strategia pentru viitor. Din acest motiv, in fiecare an specialistii UPT analizeaza cum s-au integrat absolventii in piata muncii, la un interval de 18 luni de la finalizarea studiilor. Desi multi dintre studenti sunt angajati inca din anul II sau III de studiu, dupa absolvire fac trecerea de la locuri de munca part-time la full-time sau trec de la pozitii entry-level la specialisti. Din acest motiv, perioada de un an si jumatate de la data absolvirii este una relevanta pentru verifica daca tanarul are stabilitate dupa ce a devenit specialist in domeniul studiat.
La nivelul studiilor de licenta, rata de angajabilitate a absolventilor a ajuns la 93%, intr-o usoara crestere comparativ cu anul trecut. Procentul este mai mare in cazul celor care au urmat un program de masterat la Universitatea Politehnica Timisoara. Aici rata de angajabilitate a ajuns la 96%, iar in anii trecuti era la acelasi nivel cu cea de la programele de licenta.
"Cresterea continua a ratei de angajabilitate a absolventilor nostri inseamna si ca ei raman in Romania dupa terminarea studiilor. Nevoia de ingineri in Timisoara face ca doua treimi dintre absolventii sositi din alte judete sa ramana aici dupa finalizarea studiilor. In piata observam si o crestere a numarului de tineri romani ce au finalizat studiile de licenta in strainatate, dar care au revenit in tara pentru un program de masterat si s-au angajat aici. Prezenta Universitatii Politehnica Timisoara in alianta europeana E³UDRES², alaturi de alte 8 universitati europene, faciliteaza un mediu multicultural si lucrul in echipe multidisciplinare astfel ca o integrare in cadrul unei companii multinationale aici sau in strainatate este foarte facila”, a declarat Florin Dragan, rectorul Universitatii Politehnica Timisoara.
Un aspect foarte important identificat de specialistii UPT este faptul ca angajabilitatea inginerilor din domeniul IT a fost egalata de rata de angajare a inginerilor din constructii, mecanica sau inginerie electrica si energetica. Un domeniu foarte cautat in piata este Ingineria Mecanica, unde 95% dintre absolventi au un loc de munca pentru ca Timisoara reprezinta un pol industrial important in Romania, al doilea dupa Bucuresti. Singurul domeniu al ingineriei cu un procent sub 90%, dar in crestere fata de acum 2 ani, este cel al ingineriei chimice.
Potrivit unor date comunicate de Ministerul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii, contributia sectorului IT la Produsul Intern Brut a ajuns la 8% si a avut o crestere continua in ultimii ani. Sunt peste 200.000 de oameni ce lucreaza in aceasta industrie. In ciuda provocarilor la nivel global, acest sector ramane unul dintre cele mai dinamice si cu cel mai mare potential de crestere pe termen lung in economia romaneasca.
"Deocamdata nu ne-a atins destul de tare criza la nivel global pentru ca beneficiem inca de avantajul conditiilor mai ieftine din Romania. Astfel ca o parte din companii nu mai angajeaza in Occident, dar mentin locurile de munca din Romania sau chiar muta anumite proiecte la noi in tara. Nu este exclus ca aceste concedieri sa ajunga si in Romania, insa in mod normal aceste efecte se simt la noi la un nivel mult mai mic”, a continuat Florin Dragan.
 
Salariile din IT&C si automotive vor avea tendinta de stagnare in urmatoarea perioada
Un efect al concedierilor la nivel global pe care il vor resimti angajatii romani va fi la nivel salarial. Anul trecut, cand Guvernul Romaniei a modificat sistemul de impozitare al IT-istilor foarte putine companii au compensat banii care nu mai merg in buzunarul angajatului, ci la bugetul de stat. Acesta a fost un prim semnal ca piata incepe sa nu mai aiba acelasi avant pe care il avea in anii trecuti.
"Angajatii inca mai au pretentii ridicate, insa piata muncii nu mai este atat de ofertanta din punct de vedere financiar. Multi vor sa plece la o alta firma, pe o suma mai mare de bani, insa conditii mai bune nu vor gasi nici in alta parte. Chiar daca au fost pastrate locurile de munca si nu am asistat la concedieri, bugetele s-au redus din cauza incertitudinii din piata, nu se mai fac investitii noi, plus ca incepem sa avem partea de inteligenta artificiala care va elimina anumite activitati repetitive. Nu este exclus ca sistemele AI sa reduca nevoia de joburi entry-level pe partea de software. Piata va cauta solutii mai ieftine, deja sunt solicitate, iar daca unele companii nu vor mai avea bugete de salarii, vor folosi diverse  tool-uri de generare de cod. Apar tot mai multe solutii tehnice de tip copilot care iti permit sa generezi cod fara sa ai cunostinte de programare intr-un limbaj. Cred ca piata aplicatiilor mici, specifica zonei de consultanti sau PFA va fi si mai tare impactata. Pana la urma vorbim de o dinamica mult mai mare in piata de software, nu mai poti ramane pe un job de un anumit tip ani de zile, trebuie un update continuu si o disponibilitate pentru recalificare in permanenta”, a incheiat Florin Dragan, rectorul Universitatii Politehnica Timisoara.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTESISECAMRAWLPLUGALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Ubitech
viarom
CONCEPT STRUCTURE
leviatan
rigips
noark
strabag nivel 1
theda mar
concelex
CDS
ness project
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019
siniat
MAKITA
EDIT-Structural
quadratum

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
INNOCONSTRUCT2024
top 500
econet
top 500
ROGBC 2016
ef-de-n
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander