Agenda Constructiilor
Vineri, 29 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - PREMIILE EURO-CONSTRUCTII - EURO-CONSTRUCTII: Creste interesul pentru responsabilitatea sociala
EURO-CONSTRUCTII: Creste interesul pentru responsabilitatea sociala
Premiile EURO-Constructii Publicat de Elena Icleanu 30 Iun 2016 11:04
Sustenabilitatea si responsabilitatea sociala (CSR) castiga tot mai mult teren in Romania, avand in vedere necesitatea transpunerii in legislatia nationala, pana la finele acestui an, a Directivei 2014/95/UE privind obligatia marilor companii de a raporta anual o serie de aspecte nefinanciare si informatii privind diversitatea (raportare de CSR/Sustenabilitate). Directiva obliga "intreprinderile de interes public" cu peste 500 de angajati sa publice o declaratie nefinanciara, care contine "informatii privind cel putin aspectele de mediu, sociale si de personal, respectarea drepturilor omului si combaterea coruptiei si a darii de mita". Intreprinderile de interes public sunt definite in Directiva 2013/34/EU (articolul 2) ca fiind companiile listate la bursa, institutiile de credit, companiile de asigurari sau orice alta societate care, prin natura, marimea sau statutul sau, prezinta interes public semnificativ.
 
Avand in vedere cresterea interesului pentru acest sector de activitate, publicatia Agenda Constructiilor a laureat, pentru a doua orara consecutiv, cele mai active societati de constructii care si-au demonstrat, in ultimii ani, responsabilitatea sociala si fata de mediu. La categoria Sustenabilitate & CSR au primit distinctii 14 companii, astfel: Skanska Construction Romania, PORR Construct, Siemens - Divizia Building Technologies, Saint-Gobain Glass Romania, Rockwool Romania, Siniat SA, Reynaers Aluminium Romania, MP IFMA SA, Brikston Construction Solutions SA, Velux Romania, Geberit International Sales - Reprezentanta Romania, Vaillant Group Romania, Grundfos Pompe Romania si Trane Romania.
In timp ce producatorii s-au concentrat pe lansarea de materiale de constructii inovatoare, pentru realizarea de cladiri durabile si eficiente energetic, proiectantii si antreprenorii au continuat sa dezvolte si sa aduca in Romania cele mai eficiente si sustenabile tehnologii si solutii specializate pentru fiecare tip de lucrare in parte.
 
Politica de CSR se va schimba din decembrie 2016
Cele circa 6.000 de companii din Uniunea Europeana (unele cu subsidiare in Romania) care intra sub incidenta Directivei 2014/95/UE vor trebui sa publice anual, incepand cu anul financiar 2017, o declaratie care sa contina o descriere succinta a modelului de afaceri intreprins, o descriere a politicilor adoptate in legatura cu aspectele nefinanciare stipulate in lege si mentionate anterior, rezultatele politicilor respective, principalele riscuri legate de aspectele mentionate, care decurg din operatiunile intreprinderii, precum si modul in care compania gestioneaza riscurile respective si indicatorii de performanta relevanti pentru domeniul de activitate al companiei. In plus, declaratia nefinanciara trebuie sa includa si "o descriere a politicii de diversitate aplicate pentru organele administrative, de conducere si de supraveghere a intreprinderii". Astfel, trebuie prezentate aspecte precum varsta, genul sau educatia si experienta profesionala a angajatilor, obiectivele politicii de diversitate, modul in care a fost pusa in aplicare politica de diversitate si rezultatele acesteia. Companiile nu sunt insa obligate sa raporteze despre toate aspectele mentionate anterior, daca divulgarea acestora aduce prejudicii grave pozitiei comerciale a intreprinderii. Totusi, refuzul de a divulga informatiile respective trebuie sa fie justificat si "sa nu impiedice o intelegere corecta si echilibrata a dezvoltarii, performantei si pozitiei intreprinderii si a impactului activitatii sale", dupa cum se precizeaza in textul Directivei 2014/95/UE.
Statele membre UE sunt obligate sa asigure transpunerea directivei in legislatiile nationale pana la data de 6 decembrie 2016, impunand companiilor care fac obiectul directivei sa se conformeze dispozitiilor acesteia. Directiva lasa, insa, o flexibilitate in ceea ce priveste modalitatea de transpunere. Singurele obligatii ale statelor sunt acelea de a face trimitere la directiva in textele de lege adoptate si de a le transmite Comisiei Europene imediat dupa adoptare.
 
Companiile trebuie sa se alinieze strategiilor de mediu pana in 2020
Este deja binecunoscut faptul ca, pana in 2020, tara noastra va trebui sa se alinieze cerintelor noii legislatii europene din domeniu, avand ca scop final atingerea obiectivului de reducere a cheltuielilor energetice cu 20%. Potrivit documentelor oficiale, statele membre isi vor adapta normele ce reglementeaza lucrarile de constructii, astfel incat toate imobilele executate incepand cu anul 2020 sa dispuna de standarde inalte din punct de vedere al eficientei energetice. Pentru majoritatea companiilor din domeniu, dezvoltarea durabila inseamna mentinerea unui echilibru intre profitabilitate si protectia mediului. Totodata, in topul listelor prioritatilor grupurilor se afla sanatatea si securitatea in munca, acestea reprezentand parti integrante ale tuturor activitatilor. Obiectivele ambitioase ale Parlamentului European si Comisiei Europene privind protectia mediului au fost materializate prin adoptarea unui pachet de legi in decembrie 2008, referitor la emisia gazelor cu efect de sera. Industria materialelor de constructii nu va fi afectata de aceste prevederi, iar companiile nu vor plati taxe suplimentare pe emisii decat daca, pana in 2020, cantitatea emisiilor nu va fi redusa cu minimum 21% fata de nivelul din anul 2005. Acest lucru ar putea crea, pe termen lung, dificultati suplimentare in Europa, ca urmare a cresterii costurilor de productie, iar producatorii din UE ar urma sa aiba un dezavantaj competitiv din punct de vedere al preturilor fata de furnizorii din tarile care nu se supun legislatiei comunitare.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMRAWLPLUGABONARE REVISTEhilti
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
rigips
quadratum
Acvatot 2019
concelex
viarom
FRONTALE
leviatan
theda mar
ness project
CDS
Ubitech
MAKITA
noark
ERBASU CONSTRUCT
CONCEPT STRUCTURE
strabag nivel 1

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
top 500
econet
top 500
AICPS_30
ef-de-n
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander