Agenda Constructiilor
Miercuri, 24 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Producatori & Furnizori - ANALIZA: Piata de zidarie poate depasi pragul de 200 milioane de euro
ANALIZA: Piata de zidarie poate depasi pragul de 200 milioane de euro
Producatori & Furnizori Publicat de Elena Icleanu 05 Iul 2016 09:33
Vanzarile cumulate pe piata autohtona de zidarie (caramida si BCA) au crescut, in medie, cu 10% in 2015 fata de nivelul anului anterior, pana la un nivel total de circa 175 milioane de euro. Potrivit opiniilor managerilor din domeniu, majorari au fost consemnate atat in ceea ce priveste cantitatile comercializate, cat si preturile, in cazul unor producatori. Furnizorii de blocuri ceramice si din BCA estimeaza ca vanzarile din domeniu vor creste cu 8%-10% si in 2016, cifra de afaceri din domeniu urmand a se apropia de pragul de 200 milioane de euro. Din punct de vedere cantitativ, pe piata materialelor de zidarie (caramida si BCA) s-au comercializat, anul trecut, circa 4 milioane de metri cubi de produse, vanzarile de BCA avand o cota de 53%, iar cele de caramida, de circa 47%, conform datelor producatorilor. Printre principalele probleme din domeniu se afla intrarea in vigoare a legii privind darea in plata si dificultatile legate de reciclarea deseurilor din ambalaje si paleti.
 
Vanzari cumulate de caramida de 75 milioane de euro
Piata locala de blocuri ceramice a inregistrat o crestere de 10% anul trecut, fata de nivelul din 2014, pana la circa 75 milioane de euro, evolutia fiind consemnata atat in ceea ce priveste cantitatile comercializate, cat si preturile, in cazul unor producatori. "Acest trend de crestere a debutat in 2014 lent, a continuat in 2015 si, se pare, se va remarca si in acest an. Faptul ca piata revine la o dinamica usor superioara este un lucru firesc si presupune si o crestere a competitivitatii. Cu siguranta, anul 2016 va fi foarte interesant din acest punct de vedere, consumatorul fiind cel care are, finalmente, de castigat in urma acestui fenomen", a declarat Iulian Mangalagiu, directorul general al Brikston SA, unul dintre principalii producatori de caramida din Romania.
Piata de caramida era evaluata, la finele anului 2014, la circa 69 milioane de euro, majorarea de 10% din 2015 propulsand sectorul la peste 75 milioane de euro, anul trecut. Potrivit producatorilor, tendinta de crestere se datoreaza proiectelor incepute in anii anteriori si care continua sa se dezvolte in 2016. Daca in 2014 comenzile din domeniu au fost concentrate in zona Capitalei si in nord-vestul tarii, anul trecut acestea s-au extins in intreaga tara, cu preponderenta in regiunea de nord-est, cea mai subdezvoltata zona a Romaniei. Cresterea vanzarilor din 2015 a fost sustinuta inclusiv de faptul ca bancile au acordat credite mai usor, prin intermediul programului Prima Casa, dar si datorita investitiilor private masive in segmentul rezidential.
 
Piata de BCA a depasit pragul de 100 milioane de euro
Vanzarile totale inregistrate pe piata blocurilor din BCA anul trecut au depasit pragul de 100 milioane de euro. Potrivit datelor existente in domeniu, capacitatile de productie a blocurilor ceramice si din BCA functionale, in prezent, in Romania, insumeaza 5 milioane mc anual, in contextul in care piata a putut absorbi, in ultimii ani, doar 70%-80%. "Este foarte putin probabil ca nivelul cererii sa mai ajunga sa acopere integral capacitatile de productie, context in care producatorii isi vor orienta atentia asupra modernizarii si inovarii tehnologiilor de fabricatie", a declarat Niculae Dusu, presedintele companiei Celco, unul dintre liderii pietei de BCA din Romania si directorul general al asociatiei ProBCA, ce reuneste liderii din domeniu. Mai mult, producatorii de materiale de zidarie trebuie sa se alinieze la solicitarile Uniunii Europene si la politicile internationale "verzi". Aceasta presiune ii determina sa fabrice produse tot mai eficiente, cu densitati reduse, precizii dimensionale si cu multiple domenii de utilizare (constructii comerciale, rezidentiale sau industriale). Cel mai recent raport al Buildings Performance Institute Europe (BPIE) propune completarea cerintelor privind performanta energetica a cladirilor, cu recomandari pentru calitatea aerului, lumina naturala si confortul termic. Cladirile trebuie sa fie concepute pentru a asigura aceste conditii. Necesitatea de a atenua schimbarile climatice si de a reduce dependenta de importuri de energie ofera provocari noi pentru conceptia si functionarea constructiilor, conducand la o reducere importanta a consumului de energie si a emisiilor de carbon.
 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMSISECAMABONARE REVISTERAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
siniat
theda mar
strabag nivel 1
CDS
Ubitech
CONCEPT STRUCTURE
EDIT-Structural
ness project
rigips
quadratum
viarom
Acvatot 2019
MAKITA
concelex
ERBASU CONSTRUCT
leviatan
noark

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500
AICPS_30
ef-de-n
top 500
econet
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander