Agenda Constructiilor
Joi, 28 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Producatori & Furnizori - BASF: Previziuni de crestere cu 6% a vanzarilor din 2017
BASF: Previziuni de crestere cu 6% a vanzarilor din 2017
Producatori & Furnizori Publicat de Cosmin Dincu 24 Aug 2017 07:44
Managerii holdingului multinational BASF au anuntat, pentru intervalul aprilie-iunie 2017, o crestere de +12% a cifrei de afaceri fata de aceeasi perioada din 2016, rezultatul pozitiv fiind, pe de-o parte, un efect al continuarii trendului de sporire cantitativa remarcat in 2016 si in primul trimestru a.c., iar pe de alta parte, se datoreaza modificarii preturilor (cu +7%), impactului favorabil al cursului de schimb si al modificarilor din portofoliul grupului (+1% fiecare). Astfel, compania a fost capabila sa-si majoreze din nou livrarile cantitative pe parcursul exercitiului financiar analizat, raportand o sporire, in ansamblu, de +3% a acestui indicator. Ca urmare a situatiei respective, indicatorul rentabilitatii EBIT a crescut cu +32%, ca urmare a activitatii optime a diviziilor de produse chimice, de petrol si gaze, respectiv pentru cea care coordoneaza alte operatiuni (activitati), in timp ce sectia de produse performante, cea de solutii si materiale functionale si divizia de solutii pentru agricultura au consemnat un regres al veniturilor operationale.
In consecinta, la nivelul celui de-al doilea trimestru a.c., incasarile au totalizat 16,3 miliarde euro (+12% comparativ cu acelasi interval din 2016). Analiza structurala a livrarilor din perioada de referinta indica o apreciere ampla a rezultatelor obtinute de sectia de materiale chimice (+25%, la 4 miliarde euro), trendul respectiv fiind indus atat de majorarea pretului (ca urmare a unei sporiri a cotatiei petrolului), cat si de afacerile mai bune ale departamentului de monomeri, insa diminuarea generala cantitativa a fost compensata de efectul pozitiv al ratei de schimb valutar. Pentru sectia de produse performante (ce include divizia de aditivi - antioxidanti, stabilizatori, solutii de intarziere a propagarii incendiului, coloranti si modificatori polimerici - destinati industriei de profile din PVC), in conditiile unei majorari a cererii (ce a avut ca efect livrari mai ample din punct de vedere cantitativ), preturile s-au modificat in sens pozitiv si s-au coroborat cu o rata favorabila de schimb valutar, ceea ce a dus la o sporire valorica de +4% a rulajului, pana la 4,1 miliarde euro. La randul sau, divizia de materiale si solutii functionale, care cuprinde catalizatori, substante chimice pentru constructii, materiale de protectie si finisare, respectiv produse performante, a raportat vanzari in crestere cu +12% (mai precis, 5,3 miliarde euro), intrucat beneficiarii din industria auto au achizitionat mai multe produse, in conditiile unei ajustari pozitive a pretului de vanzare, iar cei din constructii si-au mentinut comenzile in parametri optimi. Tot la acest capitol, a fost invocat, inca o data, aportul substantial al afacerii nou-preluate (Chemetall), desi acesta nu a mai influentat pozitiv, pentru moment, indicele EBIT al diviziei. Totusi, daca se iau in considerare si contributiile celorlalte departamente ale diviziei, indicatorul rentabilitatii EBIT a ramas pozitiv, micsorandu-se, insa, cu 113 milioane de euro, pana la 422 milioane de euro. In fine, celelalte trei divizii - de solutii pentru agricultura (+5%), petrol si gaze (+32%) si alte activitati, mai ales de comercializare a materiilor prime (-2%) - au raportat fluctuatii mai mult sau mai putin ample ale vanzarilor, influentate de contextul general actual.
Si in primul semestru a.c., rezultatele pentru fiecare segment de afaceri in parte indica o dinamica optima a activitatii si veniturilor. Astfel, divizia de produse chimice s-a remarcat prin vanzari de 8,2 miliarde euro (+30%), cea de produse performante a raportat 8,4 miliarde euro (+6%), pe segmentul de materiale si solutii functionale s-au consemnat 10,5 miliarde euro (+15%), la solutii pentru agricultura BASF a anuntat vanzari semestriale de 3,4 miliarde euro (+4%), divizia de petrol si gaze a realizat 1,6 miliarde euro (+34%), iar celelalte activitati (in special comercializarea de materii prime) au reunit un rulaj de 1,1 miliarde euro (+13%). Astfel, vanzarile insumate ale BASF, din ianuarie-iunie a.c., s-au cifrat la 33,2 miliarde euro.
Prognoze ce indica o majorare cu peste 11% a EBIT pentru anul in curs
Referindu-se la aceste date, Kurt Bock, presedintele comitetului directorilor executivi al BASF SE, a aratat ca „trendul de majorare a cererii s-a remarcat si in aprilie-iunie a.c., acesta fiind al cincilea trimestru de crestere consecutiva a vanzarilor, de aceasta data, insa, cu o imbunatatire vizibila a cifrei de afaceri si profitabilitatii. Momentan, am modificat in sens pozitiv prognoza anterioara, desi ramanem in continuare prudent-optimisti, previzionand insa o crestere substantiala a vanzarilor pentru intregul exercitiu financiar actual, ceea ce, potrivit perceptiei noastre, inseamna un salt de cel putin 6% al rulajului. De asemenea, prognozam o majorare ampla a EBIT, comparativ cu 2016, care sa fie, astfel, de minimum +11%, dar exista si posibilitatea depasirii acestei marje de crestere. Anticipam, totusi, ca in actualul exercitiu financiar volatilitatea va ramane ridicata (cu anumite riscuri considerabile de natura economica si, evident, politico-sociala), ceea ce ne determina sa adoptam o strategie de business bazata pe diversi indici macroeconomici, care denota o crestere a PIB de +2,5% pe plan global, un salt de +2,5% al productiei industriale, o majorare de 3,4% a productiei din domeniul chimic, o rata de schimb de 1,1 USD pentru un euro si o cotatie medie Brent a petrolului de 50 USD pe baril. Astfel, ne-am propus ca tinta o majorare cantitativa a vanzarilor in cadrul diviziei de produse performante si salturi substantiale pentru toate celelalte segmente, inclusiv la alte activitati. De asemenea, pentru a obtine sporirea EBIT, explicata anterior, dar care poate fi subminata de cotatii BRENT sub asteptari si de eventuala depreciere a USD, preconizam, totusi, contributii considerabil mai mari din partea departamentelor de petrol si gaze, produse performante, solutii si materiale functionale si solutii pentru agricultura, in timp ce contributia diviziei de materiale chimice s-ar putea diminua in semestrul al doilea din 2017”.
***
Corporatia de origine germana BASF, cu sediul central in Ludwigshafen, isi deruleaza afacerile pe plan mondial conform principiilor dezvoltarii durabile, enuntate in cadrul planului managerial intitulat „Suntem creatori de chimie pentru un viitor sustenabil”. In exercitiile financiare anterioare, reprezentate de anii 2015 si 2016, holdingul - cu 111.975 de angajati - a raportat vanzari totale de 70,4 miliarde euro, respectiv 57,6 miliarde euro. Activa si in tara noastra cu filiale ce reprezinta mai multe divizii, in 2016 (cel mai recent an pentru care s-au publicat rezultate financiare complete), reprezentanta BASF Coatings Services, din Capitala, a lucrat cu 17 angajati si a raportat incasari nete de 84,01 milioane de lei (+7,97%), iar in 2015 s-au realizat 77,81 milioane de lei, cu acelasi numar de salariati (+8,03% fata de 2014, cand s-a consemnat o cifra neta de afaceri de 72,03 milioane de lei). Pentru informatii suplimentare, click aici!
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGALLBIMABONARE REVISTEhilti
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
leviatan
concelex
rigips
CDS
strabag nivel 1
Acvatot 2019
MAKITA
ERBASU CONSTRUCT
viarom
quadratum
noark
ness project
FRONTALE
CONCEPT STRUCTURE
Ubitech
theda mar

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
FPSC_2019
AICPS_30
ef-de-n
ROGBC 2016
econet
top 500
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander