BM: Romania - singura tara din zona care va inregistra scadere economica in 2010 Imprimare
Actualitatea interna Publicat de Cosmin Dincu 14 Iun 2010 09:25
Romania si Letonia reprezinta singurele tari din Europa si Asia Centrala care vor inregistra contractii economice in acest an, se arata in raportul Perspective Economice Globale 2010, elaborat de expertii Bancii Mondiale (BM). Potrivit prognozei BM, Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei va scadea in acest an cu 0,5%, nivel care corespunde cifrei convenite de Guvern cu partenerii externi, in urma misiunii de evaluare a FMI la Bucuresti, de la inceputul lunii mai, eveniment la care au participat si reprezentanti din partea UE si Bancii Mondiale. "In schimb, anul viitor, economia romaneasca ar urma sa inregistreze o crestere de 3,6%, iar pentru 2012 estimam faptul ca PIB se va majora cu 4,4%. In perioada 2010-2012, deficitul de cont curent se va plasa la 5% din PIB in fiecare an, ca urmare a implementarii masurilor de reforma si numai daca acestea vor avea succes", se precizeaza in documentul BM. La nivel regional, in Europa si Asia Centrala, specialistii BM anticipeaza o revenire a PIB-ului real de 4,1% in acest an, dupa o contractie de 5,3% in 2009, care a fost cea mai severa dintre scaderile inregistrate in toate regiunile geografice ale lumii. "Relansarea reflecta revenirea puternica a cresterii in cele mai mari economii din regiune, Federatia Rusa si Turcia, care genereaza 62% din PIB-ul regional. Pentru aceste tari, luam in considerare faptul ca ratele de crestere economica se vor situa la 4,5%, respectiv 6,3%. Din pacate, revenirea activitatii in 2010, in urmatoarele patru mari economii, este slaba (Polonia, Kazahstan, Ucraina) sau ramane negativa (cum este cazul Romaniei). Deja, Ungaria a iesit din recesiune in primul trimestru a.c., cu o crestere economica modesta, de 0,9%, dupa 5 trimestre consecutive de scadere a PIB. In ritm anualizat, aceasta inseamna un avans real de +0,2%. Chiar si asa, trebuie acordata atentie factorilor destabilizatori, deoarece tarile aflate in curs de dezvoltare nu sunt imune la efectele unei crize a debitului suveran, iar datoria publica poate depasi extrem de rapid cote de 100% din PIB", a declarat Andrew Burns, manager al departamentului de cercetare macroeconomica globala din cadrul Bancii Mondiale. In contextul actual, s-a impus reevaluarea cresterii economice regionale (de la +7,1% la +4,1%), deoarece, spre deosebire de relansarile din alte regiuni ale lumii, aceasta a fost puternic franata de ajustarile locale intense care au avut loc in unele tari, din cauza dependentei lor de fluxurile de credit si de deficitele mari de cont curent consemnate in momentul intrarii in criza.
Situatia negativa actuala este confirmata de datele INS
Situatia profund negativa a Romaniei este confirmata si de datele Institutului National de Statistica (INS), care arata faptul ca Produsul Intern Brut – PIB al tarii noastre s-a diminuat in primul trimestru al anului in curs cu 2,6% fata de intervalul ianuarie-martie 2009, in conditiile in care industria a fost singurul sector economic ce a inregistrat o crestere a activitatii (+4,2%). Ca serie ajustata sezonier, PIB din perioada analizata a scazut in termeni reali cu 0,3% in raport cu trimestrul al IV-lea din 2009, la 124,542 miliarde lei (respectiv 30,26 miliarde euro) preturi curente. In acelasi timp, investitiile realizate in economia Romaniei au avut un declin de 29,1% comparativ cu acelasi interval al anului trecut, ajungand la 9,378 miliarde lei (mai ales ca urmare a scaderii numarului de achizitii de echipamente). Astfel, investitiile in utilaje (inclusiv mijloace de transport) s-au situat la numai 4,33 miliarde lei (-30,6%), iar ponderea acestora in structura investitiilor totale nu a depasit 46,2%. Desi a fost semnalata o sporire a activitatii industriale, analistii INS anunta ca, in luna aprilie a.c., cifra de afaceri a firmelor din acest domeniu economic s-a inscris pe un trend descendent (-4%) fata de martie, cele mai mari declinuri fiind consemnate in industria bunurilor de uz curent si cea extractiva. In schimb, preturile au crescut cu 1,3% in raport cu cele 30 de zile precedente, respectiv cu 5,6% fata de luna aprilie 2009. In ceea ce priveste sectorul de constructii (si segmentele conexe), tendintele par a fi in continuare critice, deoarece numarul locuintelor finalizate in trimestrul I din 2010 a scazut cu 25% (-2.600 de unitati locative). Regiunea de dezvoltare Nord-Vest a inregistrat cel mai mare recul din acest punct de vedere. Astfel, in perioada ianuarie-martie a.c. au fost definitivate doar 7.985 de imobile rezidentiale (finantate din fonduri publice si private), iar in acelasi interval din 2009 au fost date in exploatare peste 10.000 de locuinte.
Premise optimiste pentru 2011
In luna martie a.c., Banca Mondiala a finalizat un studiu asupra situatiei companiilor din Europa de Est (pe un esantion de 3.578 de companii din Bulgaria, Ungaria, Kazahstan, Letonia, Lituania, Romania si Turcia). Analizand informatiile specifice tarii noastre, rezulta faptul ca peste 21,8% dintre companii se afla in insolventa, faliment si/sau este imposibil de a fi identificate. Mai mult de 73,1% dintre managerii societatilor care au dat curs sondajului initiat de BM au afirmat ca in 2009 cifra proprie de afaceri s-a diminuat puternic in comparatie cu anul precedent. De asemenea, 66,1% si-au ajustat capacitatea la cerintele reale ale pietei, avand o activitate la un nivel scazut. Circa 61,1% au luat masuri de disponibilizare a personalului (angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata), in timp ce 32,6% si-au redus cheltuielile specifice departamentului de cercetare/dezvoltare. La data de 30 martie 2010, aproape 53,7% dintre manageri au sustinut ca situatia generala s-a inrautatit in comparatie cu cele 6 luni anterioare, insa 52,5% raman optimisti si cred ca volumul vanzarilor va spori in 2011. De asemenea, 43,3% dintre respondenti inregistrau datorii la Fisc, amanand plata taxelor catre autoritati, iar 29% au accesat un credit bancar pentru finantarea activitatii. Totusi, proportia capitalului lucrativ asigurat din fonduri interne ramane importanta in sectorul privat din Romania, intrucat 89,3% au declarat ca folosesc aceasta metoda (cel mai mare nivel procentual din toate tarile analizate). Poate ca aceasta ramane si principala deficienta a companiilor autohtone, iar in perioada urmatoare, pe fondul diminuarii incasarilor, cel mai probabil, acestea vor trebui sa se indrepte spre alte surse de finantare. Pentru informatii suplimentare, www.worldbank.org si www.insse.ro