Agenda Constructiilor
Miercuri, 16 Octombrie 2019
Teraplast 2019
Home - Stiri - Actualitatea interna - CE: Cinci substante chimice adaugate in lista agentilor cancerigeni si mutageni
CE: Cinci substante chimice adaugate in lista agentilor cancerigeni si mutageni
Actualitatea interna Publicat de Cosmin Dincu 30 Ian 2019 06:59
La data de 29 ianuarie 2019, Parlamentul European, Consiliul Europei si Comisia Europeana (CE) au ajuns la un acord provizoriu cu privire la cea de-a treia propunere a CE de extindere a listei agentilor chimici cancerigeni recunoscuti la locul de munca. Prin acest acord, cinci agenti chimici cancerigeni suplimentari vor fi inclusi in directiva privind agentii cancerigeni si mutageni. Comisarul pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale, competente si mobilitatea fortei de munca, Marianne Thyssen, a salutat incheierea acordului, subliniind ca „prin intermediul a trei actualizari succesive ale directivei privind agentii cancerigeni si mutageni, am facut un pas fundamental catre protejarea lucratorilor europeni de cel mai mare ucigas silentios de la locul de munca: respectiv, cancerul. Acordul privind cea de-a treia propunere a Comisiei Europene va imbunatati conditiile de munca a peste un milion de lucratori din UE si va preveni peste 22.000 de cazuri de boli profesionale. Acordul va contribui la crearea de locuri de munca mai sanatoase si mai sigure, ceea ce reprezinta un principiu fundamental al pilonului european al drepturilor sociale. Acest acord va asigura, de exemplu, o mai buna protectie a lucratorilor in sectoarele de productie a bateriilor din nichel-cadmiu, de topire a zincului si a cuprului, in laboratoare, in domeniul produselor electronice, in domeniul funerar si al imbalsamarii, precum si in sectoarele constructiilor, sanatatii, materialelor plastice si reciclarii. In acelasi timp, norme clare si simple in materie de sanatate si siguranta privind aceste cinci substante chimice vor aduce beneficii intreprinderilor de pe piata noastra interna. O atentie deosebita a fost acordata sprijinirii intreprinderilor mici si a microintreprinderilor in ceea ce priveste respectarea noilor norme. Acordul confirma inca o data angajamentul ferm al tuturor factorilor implicati de a respecta pilonul european al drepturilor sociale. Doresc sa adresez multumirile mele raportorului Laura Agea si raportorilor alternativi, in numele Parlamentului European, precum si presedintiei romane si predecesorilor acesteia, in numele Consiliului Europei. Acest acord ar trebui acum sa fie confirmat cu rapiditate, pentru a se garanta faptul ca noile norme sunt in vigoare pentru alegerile europene din mai 2019”.
In continuare, acordul va fi transmis Comitetului Reprezentantilor Permanenti (Coreper) al Consiliului Europei, in vederea aprobarii. Odata ce reprezentantii permanenti ai statelor membre confirma acordul, acesta va fi supus unui vot final in plenul Parlamentului European.
***
Responsabil de 53% din totalul deceselor legate de locul de munca, cancerul reprezinta principala cauza de mortalitate profesionala din Uniunea Europeana. Pentru a imbunatati protectia lucratorilor impotriva agentilor chimici cancerigeni, CE a prezentat deja trei runde de modificari ale Directivei privind agentii cancerigeni si mutageni (2004/37/CE), cu scopul de a limita expunerea la aceste substante. Astfel, 27 de agenti chimici cancerigeni sunt acum acoperiti de directiva, dintre care 26 au fost adaugati sau actualizati in cursul mandatului Comisiei Juncker.
Prima modificare a directivei privind agentii cancerigeni si mutageni a fost adoptata ca Directiva 2017/2398 de catre co-legiuitori la sfarsitul anului 2017. O a doua propunere a fost publicata in ianuarie 2017 si convenita intre co-legiuitori la sfarsitul anului 2018. Acordul provizoriu marcheaza una dintre etapele finale ale negocierilor privind cea de-a treia propunere din 5 aprilie 2018.
In timp ce majoritatea statelor membre aplica limite de expunere nationale pentru multi agenti chimici cancerigeni, unele state membre sunt mai putin severe. Aceasta inseamna ca lucratorii nu sunt protejati in mod egal in cadrul pietei unice si ca nu exista conditii de concurenta echitabile pentru intreprinderi.
Intrucat cunostintele stiintifice referitoare la agentii chimici cancerigeni sunt intr-o evolutie constanta, CE sprijina un proces continuu de actualizare a directivei privind agentii cancerigeni si mutageni (Directiva 2004/37/CE). Acordurile obtinute cu Parlamentul European si cu Consiliul Uniunii Europene vor imbunatati protectia unui numar de aproximativ 40 de milioane de persoane si vor contribui la salvarea vietii unui numar de peste 100.000 de lucratori in cursul viitorilor 50 ani. Aceste initiative fac parte din eforturile globale ale Comisiei Europene de a ameliora standardele de sanatate si de siguranta la locul de munca in intreaga Europa. In acest context, Comisia Europeana a lansat o analiza aprofundata si o actualizare a legislatiei existente in ianuarie 2017.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
Licente bimghid_proiectareACAD

Autentificare

Revista Agenda Constructiilor editia nr. 146 (Octombrie 2019)
ROCKWOOL 196
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
EURO-Constructii 2020
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2018-2019 & Perspective 2020-2023
Carpatcement 196
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2018-2019 & Perspective 2020-2023

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere