Agenda Constructiilor
Luni, 13 Iulie 2020
Home - Stiri - Actualitatea interna - Florin Cîțu: Exista posibilitatea ca Romania sa nu intre in recesiune tehnica
Florin Cîțu: Exista posibilitatea ca Romania sa nu intre in recesiune tehnica
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 18 Mai 2020 16:01
In primul trimestru al acestui an, Romania a inregistrat o crestere economica in termeni reali de 0,3% fata de ultimele trei luni din 2019 si de 2,7% fata de primul trimestru al anului anterior, conform Institutului National de Statistica (INS). Rezultatele sunt peste estimarile analistilor interni si internationali si pot feri Romania de intrarea in recesiune tehnica, potrivit lui Florin Citu, ministrul Finantelor Publice.
"Masurile luate de noi, impreuna cu cifrele pentru primul trimestru, imi dau increderea ca economia incepe sa si revina din trimestrul trei si vom avea o dinamica in V. Exista probabilitatea foarte mare sa nu avem doua trimestre consecutive de contractie a economiei. Adica sa evitam recesiunea tehnica", a scris Florin Citu pe Facebook.
El a mai precizat ca modelele agentiilor de rating si analistilor au gresit, in medie, cu 1,2% si acest lucru trebuie corectat, si ca seasteapta la estimari revizuite in perioada urmatoare.
"Nu trebuie sa ne oprim aici. Urmeaza luni dificile pentru economia Romaniei si pentru romani. Am crescut deficitul bugetar pentru a aloca mai multi bani catre sanatate, somaj tehnic, plata concediilor medicale, rambursare TVA anticipat, investitii. Iar deficitul trebuie finantat. (...) In acelasi timp criza din sanatate nu s-a terminat. Totusi, Romanii trebuie sa stie ca acest guvern va lua, ca si pana acum, cele mai bune masuri pentru a minimiza efectele negative ale crizei asupra bunastarii tuturor romanilor. Cifrele pentru primul trimestru arata fara niciun dubiu ca am luat toate masurile potrivite in acel moment", a mai comentat ministrul Finantelor.
Potrivit datelor Guvernului, in luna aprilie incasarile la buget au fost mai mari cu aproximativ un miliard de lei fata de anul trecut. Cifrele oficiale mai arata ca, in cele doua luni de stare de urgenta, MFP a returnat in economie, prin rambursari de TVA, 6 miliarde de lei, si au fost decontate concedii medicale, in medie, de 400 de milioane de lei in martie si aprilie.
In ceea ce priveste evolutia economica din trimestrul doi, ministrul Finantelor a precizat, intr-un interviu televizat, ca aprilie a fost o luna totala de stare de urgenta si va avea un impact asupra PIB. El a precizat, insa, ca incepand din a doua parte a lunii mai si in luna iunie sunt sanse ca ceea ce s-a pierdut in aprilie sa fie recuperat.
"Avem toate sansele sa continuam in partea doua a lunii mai si iunie sa recuperam ce s-a pierdut in aprilie. Depinde foarte mult de noi, de politica fiscala, sa continuam o politica fiscala relaxata si in acelasi timp tandemul politica fiscala - politica monetara sa fie la fel. Relaxarea politicii monetare a ajutat foarte mult. Cred in continuare ca si politica monetara va contribui prin relaxare in continuare a conditiilor, exista loc poate si la rezervele minime obligatorii, dar si la dobanzi, o relaxare care alaturi de relaxarea politicii fiscale este combinatia perfecta. Este lectia crizei din 2008 pe care am invatat-o, sa injectam lichiditate in sistem atunci cand este nevoie. Toate companiile au nevoie de lichiditate. Acest lucru se face prin tot felul de instrumente. Avem IMM Invest, urmeaza si fratele mai mare al lui IMM Invest, prin Eximbank, pentru companii mari si vor urma si alte produse", a mai spun Florin Citu.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
TeraSteelVideoConfAC-iulAUTODESKCOVID-19ALLBIM
ROCKWOOL 196
A aparut editia
IUNIE-IULIE 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
CELCO 2020
rigips
Acvatot 2019
ERBASU CONSTRUCT
strabag nivel 1
elmas 2017
ssab ag antrepriza generala

Parteneri

HABITAT
hilti
FPSC_2019
C4E FORUM
ROGBC 2016
AHK 2018
AICPS_30
ef-de-n
econet
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere