STORIA: Cum schimba pandemia sistemul de achizitii in sectorul rezidential Imprimare
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 03 Iun 2020 12:37
Un studiu realizat pe Storia.ro, platforma de anunturi dedicata exclusiv sectorului imobiliar, lansata de OLX, arata care sunt intentiile, asteptarile si deciziile romanilor cu privire la activitatea imobiliara in contextul pandemiei. Astfel, 74% dintre respondentii sondajului Storia.ro aveau in plan sa faca o tranzactie imobiliara in acest an, cei mai multi dintre ei fiind interesati de vanzare sau de cumparare (63%). 
Intrebati daca informatiile noi despre pandemie ar putea sa le schimbe planurile, 56% dintre participantii la studiu au raspuns afirmativ, cele mai afectate proprietati fiind apartamentele (43%), urmate de case (41%), terenuri (11%) si alte tipuri de proprietati (5%).
 
In ce fel sunt influentate planurile romanilor de informatiile despre Covid-19
Dintre cei care planuiau sa cumpere sau sa inchirieze o locuinta, 44% declara ca planurile lor nu sunt influentate in niciun fel de informatiile cu privire la Covid-19. Totusi, 27% se gandesc sa aleaga o proprietate mai ieftina, iar 14% se gandesc sa renunte la cumparare si sa ia in calcul inchirierea. 
Cei mai multi dintre romani cred ca preturile ar putea sa scada, in timp ce un procentaj mai mic crede ca acest lucru este greu de estimat in acest moment.
"Perioada pe care o traversam i-a facut pe oameni sa reevalueze si sa reorganizeze mai multe aspecte ale vietii lor, asa ca ne-am dorit sa aflam daca si in ce masura s-au schimbat intentiile, asteptarile si deciziile romanilor cu privire la activitatea imobiliara. Acestia sunt in continuare interesati sa cumpere si sa inchirieze proprietati si decizia celor mai multi dintre ei nu a fost influentata de pandemie, in timp ce unii romani se gandesc la o posibila amanare a deciziei, de la trei luni si pana la un an. Un punct comun pe care l-am intalnit la multi dintre respondenti se refera la alegerea de a lucra cu un agent imobiliar. Dintre respondentii care vor sa cumpere sau sa inchirieze, 59% intentioneaza sa foloseasca serviciile unui agent”, a declarat Mihai Sava, Real Estate Business Manager OLX Group.
 
Cum se schimba procesul de achizitie in contextul pandemiei pentru cumparatori
Intrebati in ce fel le-a influentat pandemia momentul cumpararii, 30% dintre respondenti au declarat ca nu intentioneaza sa amane achizitia. Doar 8% se gandesc sa renunte la achizitie, in timp ce 31% dintre respondenti doresc sa amane achizitia cu maxim 3-6 luni. 8% dintre potentialii cumparatori vor chiar sa grabeasca procesul.  
Intrebati cum planuiesc sa finanteze achizitia imobiliara in plan, 53% dintre romani spun ca vor alege varianta unui credit ipotecar, in timp ce 35% dintre romani declara ca au toata suma necesara.
In viitorul apropiat, 49% dintre romanii care vor sa achizitioneze o locuinta planuiesc sa exploreze online ofertele interesante, in timp ce 37% sunt dispusi sa mearga la vizionari.
Intrebati care sunt factorii care le-ar face mai usoara decizia de a cumpara o proprietate, 50% au declarat ca i-ar ajuta sa vizioneze proprietatea printr-un tur virtual, in timp ce 22% au declarat ca i-ar ajuta vizionarea unui video de prezentare.
 
Cum se schimba procesul de inchiriere in contextul pandemiei pentru cei care isi cauta o locuinta
In ceea ce priveste procesul de inchiriere, 43% dintre romani spun ca pandemia nu le influenteaza in niciun fel momentul deciziei. In acelasi timp, 22% dintre respondenti vor sa grabeasca procesul inchirierii, iar 31% se gandesc sa amane procesul de inchiriere - 20% pentru trei luni, 6% pentru sase luni si 5% pentru pana la un an. 
Intrebati cum planuiesc sa achite chiria, 73% dintre respondenti au declarat ca detin toata suma necesara, 16% au spus ca vor locui cu cineva si ca vor imparti plata, iar 10% vor apela la imprumuturi.
In viitorul apropiat, 40% dintre romanii care vor sa inchirieze planuiesc sa exploreze online ofertele interesante si alti 40% sunt dispusi sa mearga la vizionari, iar 12% urmeaza sa semneze actele finale.
Pentru cei care vor sa inchirieze, factorii care le-ar face mai usoara decizia sunt similari celor mentionati de potentialii cumparatori - 52% au declarat ca ar fi de folos sa vizioneze proprietatea printr-un tur virtual, iar 19% au fost de acord ca i-ar ajuta vizionarea locuintei printr-un video de prezentare.
 
Cum se schimba procesul pentru cei care vor sa vanda o proprietate
30% dintre romanii care planuiau sa scoata la vanzare o proprietate au publicat deja anuntul online, 19% sunt in etapa in care au renovat proprietatea pentru a-i creste valoarea, urmati de 14% care cauta un agent care sa intermedieze procesul. 
In viitorul apropiat, proprietarii care vor sa vanda planuiesc sa publice un anunt (54%), iar alti 31% vor primi potentialii cumparatori la vizionari. Intrebati care sunt factorii care ar face vanzarea mai usoara, 35% dintre respondenti au ales filmarea unui tur virtual si 23% cred in posibilitatea de a semna un contract fara iesirea din casa, doar cu mijloace digitale.
 
Cum se schimba procesul de inchiriere in contextul pandemiei pentru cei care vor sa dea in chirie o locuinta
In momentul de fata, 36% dintre romanii care planuiau sa dea in chirie o locuinta sunt in etapa in care au renovat proprietatea pentru a-i creste valoarea, urmati de 29% care au postat deja anuntul in mediul online.
In viitorul apropiat, toti proprietarii care vor sa dea in chirie un apartament, respondenti la studiu, planuiesc sa publice un anunt (100%). Intrebati care sunt factorii care ar face inchirierea mai usoara, 25% au ales filmarea unui tur virtual si alti 25% au ales ca raspuns filmarea unui video de prezentare a proprietatii.
Studiul a fost realizat in luna mai 2020, prin chestionar online aplicat vizitatorilor Storia.ro. Esantionul cuprinde 2.565 de respondenti.
***
Storia.ro este platforma de anunturi dedicata exclusiv sectorului imobiliar, lansata de OLX. Cu peste 200.000 de anunturi active, Storia.ro ofera cele mai multe anunturi din piata si are peste 3 milioane de vizite lunar. Platforma se poate accesa atat de pe desktop, cat si din aplicatiile mobile iOS si Android (Google Play Store si Huawei AppGallery).