Agenda Constructiilor
Luni, 12 Mai 2025
ABONARE REVISTE
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - Antreprenorii pot recupera mai rapid creante de pana la 50.000 lei de la clientii lor
Antreprenorii pot recupera mai rapid creante de pana la 50.000 lei de la clientii lor
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de AG&F 12 Mai 2025 12:32
Intr-o perioada in care eficienta sistemului judiciar si protejarea cash-flow-ului companiilor devin imperative, Parlamentul Romaniei adopta o modificare esentiala: majorarea plafonului cererilor cu valoare redusa de la 10.000 la 50.000 lei. Impactul pozitiv este imediat: furnizorii de servicii sau produse vor putea recupera creante de pana la 10.000 euro rapid, fara formalism, fara costuri excesive si fara termene lungi de judecata, explica avocatii din cadrul societatii de avocatura Buju, Stanciu si Asociatii. 
Desi ne aflam intr-un context de interimat la nivelul administratiei prezidentiale, este de dorit ca ratiunea economica si juridica din spatele acestei modificari sa prevaleze, iar legea sa fie promulgata fara intarziere. Este o schimbare mult asteptata, care readuce aceasta procedura speciala in sfera actualitatii economice si ofera un instrument veritabil de recuperare rapida a creantelor.
 
O procedura simplificata, readusa la viata
In practica, cererile cu valoare redusa sunt frecvent utilizate pentru recuperarea facturilor neachitate intre profesionisti, penalitati de intarziere prevazute in contracte comerciale, chirii restante, sume datorate din prestari servicii sau livrari de bunuri. De exemplu, un furnizor de echipamente IT poate solicita plata unei facturi de 42.000 lei neachitate de un client corporate, un proprietar poate recupera chirii neplatite de un chirias pe o durata de cateva luni, iar un consultant poate cere plata unui onorariu de 30.000 lei restant dintr-un contract de servicii. Toate aceste litigii pot fi solutionate acum intr-un termen redus, fara dezbateri orale sau probe complexe, folosind formularul standardizat prevazut de lege.
"Aceasta modificare salutara nu face altceva decat sa corecteze o stagnare legislativa care devenise sursa de blocaje practice. Este o revenire la realism pragmatic, in interesul mediului de afaceri si al sistemului de justitie”, subliniaza avocatul Victor Buju (foto), partener fondator din cadrul Buju Stanciu & Asociatii.
Instituita in 2010 prin Codul de procedura civila, procedura cererilor cu valoare redusa a fost gandita ca un mecanism de solutionare rapida a litigiilor civile de mica valoare – in special in zona comerciala. Insa pragul fixat la 10.000 lei, neatins de vreo actualizare legislativa timp de 15 ani, a devenit intre timp desuet, afectat de inflatie, de deprecierea leului si de denominarea uzuala in euro a contractelor comerciale.
Prin noua reglementare, art. 1026 alin. (1) din Codul de procedura civila va prevedea aplicarea procedurii pentru cereri de pana la 50.000 lei – o valoare care permite includerea unui spectru mult mai larg de creante comerciale.
 
Beneficii clare pentru mediul de afaceri
Impactul pozitiv este imediat: creante de pana la 10.000 euro vor putea fi recuperate rapid, fara formalism, fara costuri excesive si fara termene lungi de judecata. Spre exemplu, taxa de timbru pentru o cerere de 50.000 lei este de doar 200 lei – de zece ori mai mica decat in procedura obisnuita.
"Pentru companiile care gestioneaza portofolii de creante sau care se confrunta frecvent cu intarzieri la plata, aceasta schimbare este o gura de aer. Intr-un context economic tensionat, viteza in recuperarea banilor poate face diferenta intre supravietuire si blocaj financiar”, puncteaza avocatul Alexandru Alexandrescu, asociat in cadrul Buju, Stanciu & Asociatii.
 
O reforma matura, nu un experiment
Aceasta crestere a plafonului nu este o noutate absoluta: in perioada pandemiei, o masura similara fusese aplicata temporar prin Legea nr. 114/2021 si prelungita pana in 2023. Noua reglementare are meritul de a permanentiza o solutie deja testata si validata in practica, conferindu-i stabilitate juridica.
Totusi, avocatii atrag atentia asupra necesitatii unui echilibru. Un prag de 50.000 lei, identic cu cel necesar pentru declansarea procedurii de insolventa, poate deveni un instrument de presiune excesiva asupra unor debitori aflati in dificultate. "Fiecare instrument juridic are o dubla fata – poate fi solutie echitabila sau arma strategica. Important este ca actorii economici si avocatii care ii asista sa foloseasca aceasta procedura cu discernamant”, avertizeaza avocatul Victor Buju.
Modificarea adusa procedurii cererilor cu valoare redusa este un exemplu de legislatie cu impact real si imediat. O decizie pragmatica, coerenta si profund necesara, care aliniaza justitia civila la dinamica actuala a economiei. Buju Stanciu & Asociatii saluta aceasta reforma si isi reafirma disponibilitatea de a sprijini companiile in implementarea rapida si eficienta a noilor dispozitii, oferind consultanta juridica specializata in recuperarea creantelor comerciale, atat pe cale amiabila, cat si judiciara.
 
BIMALLBIMTotalEnergieshilti
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE-APRILIE 2025!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 189 (Martie-Aprilie 2025)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Acvatot 2019
ERBASU CONSTRUCT
EDIT-Structural
SSAB
ELECTROGRUP
MCA
quadratum
strabag nivel 1
concelex
BogArt
TECNIC
MAKITA
CONCEPT STRUCTURE
VEGO
EURO BUILD
Ubitech
SIGM
theda mar
noark
KADRA
leviatan
CDS
AED
Daikin
GEWISS
Eco Garden Construct
Arduro

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
aicps

pereti cortinaTamplarie Aluminiu.ro Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<