Agenda Constructiilor
Joi, 28 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - FIC si ASE indica politici publice care sa atraga ISD cu valoare adaugata ridicata
FIC si ASE indica politici publice care sa atraga ISD cu valoare adaugata ridicata
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 07 Apr 2021 08:15
Academia de Studii Economice din Bucuresti (ASE) impreuna cu Consiliul Investitorilor Straini (FIC) au organizat pe 6 aprilie, un eveniment dedicat celei de-a doua editii a studiului comun intitulat ”Raportul privind Investitiile Straine Directe in Romania”. ASE si FIC au initiat acest proces de analiza dedicat evaluarii contributiei investitiilor straine directe la dezvoltarea economiei in Romania inca din anul 2017, cand a fost lansata prima editie a raportului.
„Academia de Studii Economice din Bucuresti continua seria de studii si proiecte cu mediul de afaceri, indeplinindu-si, totodata, si misiunea sociala. Multumim Consiliului Investitorilor Straini pentru acest parteneriat constructiv. Suntem convinsi ca impreuna putem contribui la stimularea investitiilor straine in Romania, factor important pentru bunastarea economica,” a afirmat Prorectorul ASE cu relatiile cu mediul economico-social si viata studenteasca, prof. univ. dr. Dorel Paraschiv.
Cel mai recent studiu realizat impreuna de expertii din cadrul ASE si FIC cuprinde in principal aspecte legate de investitiile straine la nivel global si regional, dar si la nivel local, precum si un studiu de caz privind efectele de multiplicare ale investitiilor straine in trei industrii: energie, telecom si automotive. Obiectivul este acela de a evidentia de ce investitiile reprezinta baza unei economii puternice, reziliente si diversificate, prin care Romania poate prospera, fiind cunoscut faptul ca investitiile straine directe (ISD) reprezinta o sursa importanta de finantare a economiei si a transferului de know-how.
“Romania traverseaza un context economic dificil, insa aceasta este si o perioada care se caracterizeaza prin oportunitati de crestere. Investitiile sunt un exemplu bun si ar putea reprezenta o poveste de succes pentru Romania. Echipata cu resursele potrivite - cum ar fi un organism dedicat, dupa modelele de succes din tarile din regiune cand vine vorba de ISD - Romania ar trebui sa se concentreze asupra atragerii de ISD pe termen scurt, mediu si lung.” a mentionat presedintele FIC, Ramona Jurubita.
„Tendinta spre digitalizare ce porneste de la nivel european este una dintre oportunitatile pe care mediul de afaceri a reusit sa le initieze in perioada crizei sanitare inca de anul trecut. Accelerarea digitalizarii poate fi un punct bun de plecare pentru o schimbare in structura distributiei stocului de ISD, spre industrii cu grad de intensitate tehnologica mai ridicata, de care Romania are nevoie.” a mentionat Francois Bloch, membru in Consiliul Director al FIC.
Concluzia principala a raportului este ca ar fi oportuna o prezenta mai intensa a Romaniei pe pietele internationale, cu precadere in aceasta perioada, prin agentiile guvernamentale de atragere a investitiilor si promovare a exporturilor. Cu o atitudine proactiva, acestea ar putea coordona contacte cu potentiali investitori, facilitand relatia cu administratiile locale in implementarea proiectelor de investitii.
Printre alte concluzii care se desprind din analiza mentionam urmatoarele:
- Referitor la componente ale ISD, valorile negative ale creditului net indica faptul ca suma creditelor acordate de intreprinderile ISD din Romania partenerilor nerezidenti din grup este mai mare decat creditul primit de firmele din Romania, aspect care subliniaza ca investitiile din Romania au ajuns, in contextul dat, la un grad de maturitate.
- Sectorul serviciilor are cea mai mare pondere a stocurilor de ISD din Romania, aproximativ 47% din total. In schimb, in sectorul high-tech stocurile de ISD ca pondere din totalul industriei prelucratoare sunt de numai 5%, cel mai scazut nivel din regiune.
Romania a atras in 2016 numai 5% din volumul total al ISD aferent industriilor high-tech si serviciilor intensive in cunoastere din regiune. In schimb, 52% din stocuri au fost directionate catre Ungaria, 18% catre Polonia si 14% catre Cehia, specializarea regionala actionand astfel in defavoarea Romaniei. Studiul remarca necesitatea de a stimula atragerea de ISD in sectoare cu nivel de tehnologie ridicat.
- Romania se afla insa in competitie cu statele din regiune si, asa cum arata si rezultatele prezentului studiu, in conditiile unei competitivitati reduse a regiunilor sale fata de cele ale statelor invecinate si a lipsei de masuri coerente de politica publica pentru atragerea de ISD cu valoare adaugata ridicata, risca sa consolideze tendinta existenta de atragere, cu precadere, a activitatilor cu valoare adaugata si intensitate tehnologica scazute.
- Ar fi utila schitarea directiei in care Romania doreste sa mearga si identificarea modalitatilor de actiune. Masurile de politica publica ar putea fi axate pe incurajarea ISD cu valoare adaugata cat mai ridicata si inlesnirea reorientarii ISD in industriile cu grad inalt de tehnologie si intensive in cunoastere in domeniile aferente serviciilor.
- Studiile de caz din industriile de energie, automotive si telecomunicatii arata ca impactul firmelor cu capital strain in economia Romaniei este semnificativ. Impactul total estimat al activitatilor membrilor reprezentativi FIC este de 5,8% din PIB in industria energetica, 1% din PIB in industria de telecomunicatii si de 1,2% din PIB in industria automotive. Performanta companiilor cu capital strain este, de asemenea, superioara la nivelul valorii adaugate brute pe angajat, aceasta fiind mai ridicata, atat fata de media pe economie, cat si fata de media pe sector – in ultimul caz, exceptie facand companiile de automotive, unde valorile sunt marginal egale.
Pe viitor, Romania trebuie sa continue sa atraga investitii straine directe prin cresterea capacitatii de absorbtie a economiei, dezvoltarea unor strategii pe termen lung si printr-o abordare adecvata, care tine cont de realitatile economiei romanesti si europene.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGABONARE REVISTEALLBIMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Ubitech
ness project
noark
MAKITA
concelex
theda mar
CDS
ERBASU CONSTRUCT
viarom
leviatan
FRONTALE
rigips
Acvatot 2019
CONCEPT STRUCTURE
strabag nivel 1
quadratum

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
AICPS_30
ef-de-n
ROGBC 2016
top 500
econet
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander