Agenda Constructiilor
Vineri, 04 Octombrie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - SONDAJ: 9 din 10 antreprenori considera ca amnistia fiscala este nedreapta
SONDAJ: 9 din 10 antreprenori considera ca amnistia fiscala este nedreapta
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de AG&F 17 Sep 2024 10:54
Peste 90% dintre antreprenorii din Romania considera ca amnistia fiscala din acest an este nedreapta fata de contribuabilii care si-au achitat la timp toate obligatiile catre stat. Potrivit unui raport recent realizat de Monasi Training si Hubium.io, 5 din 10 antreprenori cred ca si contribuabilii corecti ar fi trebuit sa beneficieze de o reducere de 25% din impozite si contributii, similara facilitatilor acordate celor cu datorii restante.
Raportul, bazat pe un sondaj realizat intr-o comunitate de aproape 50.000 de antreprenori cu firme de tip IMM-uri (Grupul micilor antreprenori din Romania), reflecta frustrarea resimtita de cei care au fost corecti si au platit taxele si impozitele la timp. Potrivit OUG 107/2024, toti contribuabilii, firme si persoane fizice, care au datorii restante la data de 31 august 2024 pot beneficia de facilitatile fiscale de anulare a accesoriilor (dobanzi si penalitati) aferente obligatiilor bugetare principale. Totodata, persoanele fizice care achita datoriile pana la 25 noiembrie 2024 vor beneficia de reduceri ale datoriilor in cuatum de 50% daca au datorii mai mici de 5.000 lei, respectiv de reduceri de 25% din totalul de datorii daca au de platit peste 5.000 lei la bugetul de stat. Pentru firmele care au platit la timp taxele si impozitele, statul ofera o bonificatie de 3% din impozitul pe profit sau venit (microintreprinderi).
“In opinia celor mai multi antreprenori, masura ar fi trebuit sa includa stimulente si pentru cei care au contribuit constant la bugetul de stat, pentru a promova un sistem echitabil si just in mediul de afaceri. Potrivit studiului nostru, doar 6% dintre antreprenori sunt de acord cu amnistia fiscala din acest an si masuri propuse. In acelasi timp, 30% dintre antreprenori considera ca amnistia fiscala este o propunere discriminatorie fata de contribuabilii corecti, iar 14% spun ca nu este o propunere corecta si nu ar trebui sa fie avantajati rau-platnicii. In ansamblu, cei mai multi antreprenori se simt dezamagiti de propunerile amnistiei, chiar daca exista o bonificatie si pentru cei care sunt cu taxele la zi”, spune Mona Bardos, fondator Humbio.io si administratorul comunitatii cu aproape 50.000 de membri Grupul micilor antreprenori din Romania. 
 
 
Totodata, unii antreprenori se intreaba de ce este necesara o amnistie fiscala si de ce ar trebui acordate beneficii celor cu restante, in contextul in care legea prevede masuri clare, precum poprirea conturilor, atunci cand taxele si impozitele nu sunt platite la timp. Acestia considera ca in loc de facilitati pentru contribuabilii care nu au respectat termenele de plata, ar trebui incurajata conformarea voluntara si aplicarea sanctiunilor prevazute de lege pentru cei care nu isi onoreaza obligatiile fiscale.
“Prin noua amnistie fiscala se transmite mesajul ca acei contribuabili care au fost corecti si si-au respectat obligatiile nu primesc o recompensa echitabila. In schimb, cei care au intarziat sau nu si-au indeplinit responsabilitatile nu doar ca sunt iertati, dar primesc si beneficii. Este un semnal clar al disfunctionalitatilor din sistem si al modului in care statul pare sa penalizeze conformitatea si sa favorizeze neglijenta. Iar aceasta situatie nu face altceva decat sa evidentieze problemele fundamentale din Romania”, spune antreprenorul in IT  Cristian Traian Rusu, fondatorul Ready.Software, unul dintre membrii comunitatii Grupul micilor antreprenori din Romania.
In opinia altor antreprenori, statul roman ii dezavantajeaza pe contribuabilii corecti si ii premiaza pe cei care nu isi platesc datoriile la timp. Aceasta practica de a oferi facilitati celor cu restante ii frustreaza pe cei care respecta legea si isi achita la timp obligatiile fiscale. Astfel, este creata o senzatie de inechitate in randul celor care contribuie corect la bugetul public.
“De ce sa amnistiezi pe cineva care acumuleaza datorii? Daca o firma nu are bani sa-si plateasca obligatiile, solutia fireasca ar trebui sa fie falimentul si recuperarea creantelor in limita posibilitatilor. Exista cadrul legal pentru acest lucru. Este greu de inteles cum o companie poate continua sa functioneze acumuland datorii mari, in timp ce firmele mai mici se confrunta imediat cu blocarea conturilor. Nu este aceasta o forma de discriminare?! Pentru unii legea se aplica strict si fara exceptii, in timp ce pentru altii ANAF-ul pare sa intoarca privirea si sa ignore realitatea”, puncteaza un alt antreprenor, Lajos Farkas, proprietarul unei firme de servicii de fotografie.
“Aplicarea frecventa a unor astfel de masuri poate genera un sentiment de inechitate in randul companiilor care si-au indeplinit constant obligatiile fiscale. Astfel, firmele care respecta legea pot percepe amnistia ca pe o recompensare a comportamentului neconform, ceea ce ar putea descuraja disciplina fiscala pe termen lung. In plus, o dependenta excesiva de amnistii poate submina credibilitatea institutiilor fiscale si poate crea asteptari eronate ca datoriile nu vor fi mereu colectate in mod strict”, adauga un alt antreprenor, Bertalan Attila, producator Casa cu Trufe.
Amnistia fiscala risca sa descurajeze platitorii corecti si sa creeze un precedent in care intarzierea platilor este vazuta ca o practica acceptabila, in timp ce masurile coercitive deja existente ar trebui sa fie suficiente pentru a asigura disciplina fiscala, mai spun antreprenorii.
Potrivit datelor Ministerului Finantelor, 330.735 de persoane juridice au acumulat datorii de aproape 33 miliarde lei si 848.705 persoane fizice au acumulat datorii de peste 39,2 miliarde lei.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMhiltiABONARE REVISTESISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
noark
konsent
viarom
EDIT-Structural
strabag nivel 1
leviatan
BogArt
ness project
DRS
ELECTROGRUP
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019
Ubitech
CDS
MAKITA
rigips
SIGM
concelex
theda mar
CONCEPT STRUCTURE
quadratum
SSAB
Arduro

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
ef-de-n
ROGBC 2016
top 500
econet
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander