POLONIA: Diminuare a cresterii in industria de constructii si rezultate bune la export Imprimare
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Cosmin Dincu 12 Iun 2019 06:37
Antreprenorii ce activeaza in industria poloneza de constructii au avut un an cu rezultate record in 2018, deoarece majoritatea indicatorilor-cheie ai performantei operationale au fost in urcare pe tot parcursul celor 12 luni analizate, dar inceputul anului 2019 a insemnat o scadere substantiala si neprevazuta a activitatii pe aproape toate segmentele de piata. Acest lucru s-a datorat insa, mai degraba, unei baze comparative ridicate, inregistrate in trimestrul intai al anului trecut.
Conform celui mai recent raport lunar al companiei locale de consultanta Spectis, intitulat „Piata constructiilor din Polonia - martie 2019”, dupa o crestere mai lenta in decembrie (cu +12,2% pe baze anuale de comparare), majorarea indicelui productiei in constructii s-a ponderat puternic in Polonia, in ianuarie 2019, reflectand o crestere cu +3,2% in termeni reali, pe fondul unei activitati mai reduse a pietei constructiilor de cladiri (+2,3%), coroborata cu o scadere de -6,2% in domeniul vizat de antreprenorii de constructii specializati. In acelasi timp, totusi, productia realizata de intreprinderile implicate pe piata de constructii ingineresti (lucrari de infrastructura) a crescut intr-un ritm ce a depasit estimarile initiale (+15,3%).
Datele din domeniul productiei materialelor de baza pentru constructii au inregistrat rezultate extrem de slabe in luna ianuarie a.c., la multe dintre categoriile principale de produse inregistrandu-se deprecieri mai mari de -10%. Eventuala incetinire a investitiilor imobiliare, cu efect asupra productiei din constructii, este indicata si de informatiile disponibile pe piata rezidentiala, care nu sunt incurajatoare. In cercetarea firmei poloneze de consultanta se mai arata si ca, la inceputul anului 2019, s-au inregistrat scaderi generale ale numarului si valorii licitatiilor publice pentru proiecte de constructie reprezentative. In ceea ce priveste licitatiile de mici dimensiuni (pana la 5,5 milioane de euro ca valoare), anuntate prin Buletinul Achizitiilor Publice, au fost consemnate diminuari de -32% in ceea ce priveste noile anunturi si de -25% a numarului contractelor atribuite. In ceea ce priveste cele mai importante licitatii (de peste 5,5 milioane de euro), anuntate pentru Polonia in Jurnalul European al Achizitiilor Publice, numarul licitatiilor nou-anuntate a scazut cu aproape -10%. Specialistii Spectis estimeaza ca piata achizitiilor publice sa se inrautateasca pe parcursul anului, deoarece actualmente multe dintre datele care pot contura situatia pentru urmatoarele luni sunt profund negative. „Lipsa de performanta a industriei poloneze de constructii din trimestrul intai a.c. s-a datorat in mare masura bazei comparative ridicate, inregistrate cu un an in urma, precum si conditiilor meteorologice nefavorabile. Ne asteptam ca ritmul de crestere a pietei sa se imbunatateasca in urmatoarele luni, desi nu va fi la fel de dinamic ca in 2018”, se mai arata in raport.
Companiile majoreaza preturile, pentru a-si mentine marjele de profit
In alta ordine de idei, conform studiului, companiile poloneze de constructii s-au confruntat cu succes cu fenomenul insolventei in 2018, dar acest lucru nu inseamna ca riscurile au fost atenuate in totalitate. Contractele ce genereaza pierderi, ale caror preturi au fost stabilite in momentul in care beneficiarii au profitat de accentuarea concurentei in industria de constructii, continua sa-si produca efectele si se vor deconta in 2019 si in 2020. Din acest motiv – si nu numai – o majorare a costului in constructii, pentru serviciile prestate de antreprenori, este inevitabila. Practic, firmele de constructii de dimensiuni medii si mari au generat un profit net total de 4,3 miliarde zloti - PLN (circa un miliard de euro) in 2018, comparativ cu 2,9 miliarde PLN (0,7 miliarde euro) in anul precedent. Aproape jumatate (2,03 miliarde PLN) din profit reprezinta cota companiilor specializate in proiecte de constructii de cladiri, care se numara printre principalii beneficiari ai revenirii activitatii investitionale pe segmentul constructiilor rezidentiale, care a survenit in ultimii ani. Companiile de constructii ingineresti au inregistrat, de asemenea, un profit robust anul trecut, deoarece au raportat un nivel total al rentabilitatii de 1,44 miliarde PLN. Firmele ce se ocupa de constructii speciale (segment ce implica, potrivit specificului Poloniei, realizarea proiectelor de instalare si finisare) au avut un profit net de 0,83 miliarde PLN.
In timp ce sectorul antreprenorilor de constructii, in general, a fost grav afectat de cresterea preturilor la materialele de constructii si de majorarea costurilor cu forta de munca, in 2018 , problemele legate de cheltuielile operationale mai mari au fost complet eradicate de cresterea substantiala a veniturilor, care s-a datorat unui numar semnificativ de comenzi. Ca rezultat, companiile au reusit intr-o anumita masura sa reduca raportul cost-venituri la putin sub 96%, ceea ce a dus la o imbunatatire a marjei nete de vanzari la 3,7%.
Dar, in 2019, ratele scazute ale dobanzilor, combinate cu o relansare a investitiilor si cu lipsa fortei de munca, genereaza o presiune semnificativa, in sensul cresterii preturilor materialelor pentru constructii si a costurilor fortei de munca. Avand in vedere pozitia inflexibila a autoritatii monetare si cresterea continua din intreaga industrie poloneza a constructiilor, se asteapta ca presiunile asupra preturilor sa persiste  in acest an.
Potrivit indicatorului oficial, stabilit de biroul polonez de statistica GUS, ritmul de crestere a costului in constructii a ramas la un nivel mediu, de +3,6%, in fiecare luna a primului trimestru din 2019. Solicitarea unor preturi mai mari la serviciile din ramura de constructii a continuat sa se manifeste foarte vizibil la contractele de edificare a cladirilor de interes public, in special pentru cele cu functiuni sportive si educationale. O crestere a costului intr-un ritm superior mediei pietei a fost inregistrata si pentru alte obiecte de constructii din domeniul imobiliar, cum ar fi, de exemplu, cladiri de birouri, ansambluri rezidentiale si centre de retail.
Companiile mici din Polonia exporta masiv servicii in ramura de constructii
Activitatile de productie si montaj (inclusiv servicii de antrepriza), derulate de companiile poloneze de constructii pe pietele externe, au atins o valoare maxima din punct de vedere istoric, evaluata la 1,55 miliarde euro in urma cu doi ani, dar aceasta este considerata a fi mult sub potentialul contractorilor din Polonia. Potrivit cercetatorilor de la Spectis, este important faptul ca, in ultimii ani, au avut loc modificari considerabile ale structurii companiilor implicate in comenzi derulate in afara granitelor Poloniei, astfel incat centrul de greutate s-a mutat de la marile grupuri de constructii la companiile cu dimensiuni mai mici, de obicei, strict specializate. Astfel, potrivit Spectis, exporturile generate de companiile poloneze de constructii au crescut in 2016 si 2017 (cu +19%, respectiv, cu +16%, depasind 6,5 miliarde PLN sau 1,55 miliarde de euro in 2017), dupa stabilizare a exportului in perioada 2011-2015. Ca urmare, ponderea vanzarilor la export in constructii si productia/montajul asigurate de societatile cu mai mult de noua lucratori a crescut la 7%, ceea ce a reprezinta cel mai bun rezultat pentru segmentul analizat, in mai mult de un deceniu. In alta ordine de idei, Germania ramane cea mai importanta piata de export pentru antreprenorii polonezi de constructii, deoarece contribuie cu un procent de 50% din toate contractele straine adjudecate de companiile din bransa. Celelalte piete majore, care inregistreaza o crestere substantiala in ultimul timp, sunt reprezentate de Belgia si Suedia.
Problemele legate de profit constituie o realitate
Desi, in general, indicatorii macroeconomici care influenteaza piata poloneza de constructii raman in mare parte pozitivi, fluctuatiile cursului de schimb valutar intre zlotul polonez si principalele valute, coroborate cu o serie de factori exogeni, care determina accentuarea starii de incertitudine la nivelul investitorilor imobiliari, lipsa fortei de munca etc. determina perpetuarea unor probleme legate de profitabilitatea firmelor de constructii din Polonia. Potrivit Spectis, rentabilitatea a 22 de firme de constructie listate la Bursa din Varsovia a continuat sa se plaseze pe un teritoriu negativ in ultima parte a anului 2018. In plus, perioada respectiva a marcat al doilea trimestru consecutiv in care si profitabilitatea raportata de dezvoltatorii imobiliari era in declin, desi castigurile lor continuau sa fie relativ bune si sa se situeze la un nivel ridicat in raport cu contractorii/antreprenorii. In acelasi timp, rezultatele financiare referitoare la profit, publicate de producatorii si furnizorii de materiale si echipamente pentru constructii, au fost solide. Astfel, din constatarile echipei de cercetatori a Spectis, rezulta ca, in trimestrul al treilea din 2018 (cea mai recenta perioada pentru care au putut fi obtinute date agregate), profitul net total al celor 22 de companii de constructii ale caror actiuni sunt listate la Bursa din Varsovia a totalizat 170 milioane PLN (sau 40 de milioane de euro), comparativ cu un profit net de 162 milioane PLN (sau 38 de milioane de euro), cat s-a inregistrat in perioada corespunzatoare din 2017.