Tendinta de scadere pe piata constructiilor Imprimare
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Elena Icleanu 01 Sep 2009 13:47
Piata constructiilor a inregistrat o reducere a volumului de activitate in al doilea trimestru al acestui an cu 11% comparativ cu primele trei luni din 2009, si cu 14,2% fata de acelasi interval din 2008, conform datelor Institutului National de Statistica (INS), contribuind substantial la recesiunea economica din aceasta perioada. Potrivit informatiilor disponibile, economia Romaniei a scazut in trimestrul al doilea cu 8,7% fata de perioada similara a anului trecut si cu 1,1% comparativ cu primele trei luni din 2009. In ceea ce priveste sectorul autohton al constructiilor este previzionata o tendinta generala de scadere moderata pana in luna octombrie 2009, situatie generata de efectele recesiunii economice internationale. Astfel, potrivit estimarilor din luna august 2009, aceasta tendinta va fi inregistrata atat ca volum de productie (sold conjunctural -21%) cat si la nivelul stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -21%). Managerii societatilor de constructii care au raspuns cercetarii statistice a INS prognozeaza, de asemenea, reducerea numarului de salariati (sold conjunctural -22%) si stabilizarea preturilor lucrarilor de constructii (sold conjunctural +1%). Soldul conjunctural indica perceptia respondentilor asupra dinamicii pietei. Desi tendinta generala este de scadere, Romania a inregistrat in luna iunie 2009 o crestere cu 9,3% a pietei constructiilor fata de luna anterioara, conform datelor institutului european de statistica - Eurostat, intrerupand sirul de rezultate negative inregistrate in ultimele cinci luni.

Scade si numarul de autorizatii de construire eliberate

In luna
iulie 2009 s-au eliberat 4.518 autorizatii pentru construirea de cladiri rezidentiale, in scadere cu 4,8% comparativ cu luna anterioara. Conform datelor INS, 64,1% din autorizatiile eliberate in perioada mentionata sunt pentru zona rurala, mentinandu-se trendul din luna precedenta. Referitor la distributia in profil regional, in intervalul analizat este evidentiata o tendinta de diminuare a numarului de autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale in aproape toate regiunile de dezvoltare. Cele mai importante scaderi s-au inregistrat in: Sud Muntenia (-170 de autorizatii), Nord-Est (-66), Sud-Est (-24), Centru (-21) si Nord-Vest (-2 autorizatii), in timp ce in celelalte zone s-au raportat cresteri usoare ale numarului de documente eliberate. Comparativ cu luna iulie 2008, in perioada corespondenta a acestui an s-au eliberat cu 1.321 mai putine autorizatii, tendinta reflectata in toate regiunile: Bucuresti-Ilfov (-380 de autorizatii), Sud-Muntenia (-304), Sud-Est (-203), Nord-Est (-190 de autorizatii) etc. In primele sapte luni ale acestui an s-au eliberat, in total, 28.382 de autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale, in scadere cu 19,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul contextului dificil de pe piata financiara care a afectat sectorul constructiilor in special in primul trimestru al anului.

Investitiile straine directe
de 2,9 miliarde euro in primul semestru

Investitiile straine directe (ISD) atrase de Romania in primele
sase luni ale acestui an au totalizat 2,894 miliarde euro, reflectand o scadere semnificativa a acestora comparativ cu semestrul intai al anului trecut (5,076 miliarde euro). Cu toate acestea, ISD au avut un pronuntat impact macroeconomic, finantand integral deficitul de cont curent. Conform datelor BNR, creditele intra-grup au reprezentat, in perioada ianuarie-iunie 2009 49,7%, participatiile la capital 40,9%, iar profitul reinvestit 9,4%. Prognoza Agentiei Romane pentru Investitii Straine pentru anul 2009 privind ISD ce vor fi atrase in economie este de 4,5-5 miliarde euro, iar datele pentru primele sase luni par a confirma aceste previziuni. Pentru informatii suplimentare, www.insse.ro