Avangarda: "Ne confruntam cu o incetinire a ritmului de desfasurare a proiectelor de anvergura" Imprimare
Arhitectura & Proiectare Publicat de Elena Icleanu 09 Iun 2009 15:26

Marius Turcu (51 de ani)
Functia/firma: director si arhitect asociat al biroului de arhitectura Avangarda, din Bucuresti;
Experienta profesionala: 24 de ani in domeniul arhitecturii; a realizat peste 200 de proiecte pentru cladiri noi - spatii rezidentiale, comerciale, de birouri, pentru sport si industriale, aproximativ 30 de proiecte de amenajari interioare si alte circa 20 de proiecte de urbanism;
Studii: Institutul de Arhitectura «Ion Mincu» din Bucuresti, Facultatea de Arhitectura si Sistematizare (1979 - 1985);
Hobby: turism cultural, schi, arta fotografica.

Proiectele realizate la atelierul de arhitectura Avangarda, din Bucuresti, sunt axate, in principal, pe segmentele rezidential, comercial, de birouri sau logistic, pentru clasa mediu - lux, amplasate in locatii speciale si necesitand solutii de dimensiuni importante, cu problematica urbanistica si tehnica complexa. Din punct de vedere arhitectural, biroul incearca o «apropiere» de arhitectura modernista interbelica si, uneori, de cea traditionala romaneasca mai veche, in corelare cu programe, tendinte si tehnologii moderne, subordonate contextului local. Printre realizarile definitorii ale companiei se numara imobilele de locuinte din Soseaua Nordului nr. 102-104 si B-dul Tineretului nr. 43A, cladirea de birouri de la intersectia strazilor V. Conta si N. Filipescu, precum si sediul Romtelecom amplasat pe strada Garlei, din Capitala.

- Care sunt cele mai importante proiecte la care lucrati?
- Cel mai mare proiect aflat in lucru este ansamblul Curtea Domneasca, amplasat in localitatea Domnesti, unde se proiecteaza ultima etapa a complexului, ce se va derula pe o suprafata de teren de 15 hectare. Proiectul include un numar de 110 vile (P+E), in trei modele de baza cu numeroase variatiuni, precum si dotarile rezidentiale complementare: minimarket, servicii, sport si divertisment. Fiecare locuinta va fi realizata pe o suprafata de teren cuprinsa intre 700 mp si 1.200 mp, va avea o arie construita desfasurata de 240 mp pana la 340 mp si va include intre 4 si 6 camere si garaj. Structura de rezistenta este din zidarie de caramida si beton armat (BA). Acoperisul se va executa pe sarpanta de lemn in patru ape cu tigla din beton. Vilele vor fi izolate la exterior cu termosistem si finisate cu tencuiala decorativa texturata. Finisajele interioare includ gresie, faianta si parchet, tamplaria interioara va fi din lemn stratificat, cu geam termoizolant. Beneficiarul acestei investitii este compania Meca Comexim, din Bucuresti.
Un proiect rezidential complex ale carui planuri tehnice le-am realizat va fi construit pe un lot al Satului Francez din nordul Capitalei, respectiv pe Soseaua Nordului nr. 114-140. Acesta se afla in ultima faza a proiectarii preliminare, lucrarile de constructie urmand a fi incepute in cursul acestui an. Arhitectura de tip «fusion modernist» propune solutii destinate unei utilizari de lux: locuinte, birouri, dotari rezidentiale si servicii, cu terase desfasurate vertical, in trepte succesive, care asigura vizibilitatea catre Parcul Herastrau. Vor fi construite cinci cladiri cu doua - trei niveluri de subsol si sapte etaje retrase, pe un teren cu o arie de 28.600 mp si avand o suprafata totala desfasurata de circa 130.000 mp. Beneficiarul proiectului (care va fi definitivat pana la mijlocul anului 2012) este compania Raptis - Kavouras Romania (60%) si o asociere de persoane fizice.
Tot pe segmentul rezidential finalizam proiectul de executie a unei cladiri (2S+P+5E) de apartamente categoria «high end», pe strada Molière, ansamblu dezvoltat tot de Raptis - Kavouras. Din punct de vedere arhitectural, managerii societatii grecesti - I. Kavouras si L. Mateescu - au sustinut solutia de a prelua cateva elemente specifice proiectelor elene si a le imbina cu cele moderniste - interbelice si contemporane. Lucrarile de constructie au fost demarate in vara anului trecut, urmand a fi definitivate pana la finele lui 2009. Cladirea va include 23 de apartamente cu trei, patru si cinci camere, grupate pe un spatiu central de tip atrium. La cele doua niveluri subterane vor fi amenajate 50 de locuri de parcare, precum si spatii si anexe tehnice. Structura de rezistenta este realizata din cadre si stalpi din BA, compartimentarile urmand a fi executate din zidarie (intre spatiile apartamentelor) si pereti pe structuri metalice si placi din gips-carton (la interior). Fatadele imobilului vor fi fono-termoizolate cu placi din polistiren si finisaje aplicate. Acestea vor beneficia, totodata, de sisteme ventilate cu fetele vizibile realizate din materiale composite de tip granitic si cu lemn natural. Tamplaria va fi culisanta, din aluminiu cu geam termoizolant. Finisajele interioare includ elemente din piatra naturala, gresie, faianta, parchet si vopsea lavabila ecologica.
In ceea ce priveste segmentul office, avem in curs de finalizare a executiei o cladire de birouri amplasata pe strada Filipescu nr. 28, integrata unui context arhitectural si urbanistic protejat. De asemenea, avem in proiectare doua constructii cu destinatia de showroom auto multibrand pentru Tiriac Auto (in Pitesti si Bucuresti - Pantelimon) si colaboram in activitatea de proiectare si asistenta tehnica a executiei cladirii PetromCity, din Capitala. Mai multe informatii puteti afla din editia Iulie-August a revistei Agenda Constructiilor.