Agenda Constructiilor
Miercuri, 11 Septembrie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - digitalBAU 2024 ramane platforma de succes in digitalizarea santierelor de constructii
digitalBAU 2024 ramane platforma de succes in digitalizarea santierelor de constructii
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Ovidiu Stefanescu 15 Ian 2024 06:00
Editia 2024 a targului digitalBAU va avea loc in perioada 20 - 22 februarie a.c. la centrul expozitional din Köln, manifestarea urmand sa acopere toate aspectele ciclului de exploatare a cladirilor, pe calea unui lant de reciclare complet, care sa conserve resursele actuale limitate. Instrumentele IT moderne, serviciile orientate spre viitor si transformarea digitala consecventa a industriei de profil sunt considerate a fi cheia constructiilor orientate spre protectie climatica. La digitalBAU, vizitatorii vor afla care este situatia actuala a domeniului de activitate analizat, ce metode digitale sunt deja utilizate si ce potential ofera tehnologii precum big data, blockchain si inteligenta artificiala. 
In prezent, digitalizarea este o megatendinta care are un impact fundamental asupra tuturor domeniilor vietii cotidiene si care va continua sa revolutioneze existenta in  perioada urmatoare. Obiectele folosite preponderent pentru divertisment cum ar fi smartphone-uri si tablete, ochelari VR si realitate augmentata, vor deveni tot mai solicitate in lumea profesionala. Aceasta tranzitie are loc in toate tehnologiile-cheie din economia, iar industria constructiilor devine un actor important in mijlocul revolutiei digitale. Trecerea de la procesele analogice la cele digitale creeaza in mod constant noi produse si servicii aproape. Sistemele de printare 3D, robotica pe santier, inteligenta artificiala (AI), big data si platformele multifunctionale sau instrumentele de planificare interdisciplinara, care in trecut pareau utopice, au devenit deja realitate.
Din pacate, industria este foarte fragmentata si se confrunta cu o lipsa de lucratori calificati. In pofida  progreselor tehnologice, constructiile raman pe multe paliere definite de o interactiune complexa intre numeroase discipline si specialisti. Aceasta realitate este reflectata de faptul ca in 2022 ponderea principalilor subantreprenori de constructii din Germania cu mai putin de 20 de angajati era de peste 88%. In ceea ce priveste deficitul fortei de munca, un sondaj realizat in 2021 in randul a 1.900 de companii de constructii din Europa, SUA si China, a relevat faptul ca 44%  dintre acestea au declarat ca au intampinat dificultati in recrutarea de lucratori calificati pentru locurile de munca in constructii. 
O modalitate de a face fata penuriei de personal este automatizarea consecventa, ce permite in special digitalizarea si optimizarea proceselor standard, precum si utilizarea directionata a masinilor si a robotilor, ce minimizeaza munca manuala grea sau sarcinile monotone si repetitive. Astfel de masuri determina ca locurile de munca in constructii sa fie mai variate, ca activitatile de pe santier sa fie mai putin dependente de factorii meteorologici, sporind simultan atractivitatea pentru nativii digitali. 
Robotica ofera totodata un potential urias de crestere a productivitatii, masinile preluand deja numeroase sarcini, cum ar fi prefabricarea elementelor de constructie, productia de case modulare, sudarea, realizarea de zidarie, gaurirea, tencuirea etc. 
O importanta tot mai mare o are inteligenta artificiale (AI), cu un potential vast pentru industria constructiilor. De la instrumente de planificare automatizate si baze de date inteligente online, pana la asigurarea calitatii si siguranta la locul de munca pe santier, AI are capacitatea de a contribui la reducerea surselor de eroare, la optimizarea proceselor si la cresterea eficientei proiectelor. 
Industria de profil a descoperit, de asemenea, tehnologia blockchain, ce asigura transparenta si securitate pentru contracte si tranzactii. De exemplu, datele privind documentatia materialelor utilizate, costurile CO2 si orice masuri de compensare pot fi stocate intr-un mod inviolabil. Prin urmare, cladirile documentate pe blockchain s-au dovedit deja a fi mult mai atractive pentru dezvoltatori si investitori. Pentru informatii suplimentare, click aici
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiSISECAMABONARE REVISTEALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
AUGUST 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 184 (August 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
rigips
BogArt
MAKITA
SIGM
ERBASU CONSTRUCT
quadratum
konsent
theda mar
strabag nivel 1
SSAB
viarom
Acvatot 2019
EDIT-Structural
CONCEPT STRUCTURE
concelex
siniat
ELECTROGRUP
Arduro
noark
ness project
Ubitech
CDS
leviatan

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500
econet
ROGBC 2016
ef-de-n
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander