Agenda Constructiilor
Marti, 16 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - MMAP a aprobat modificarea metodologiei privind functionarea aplicatiilor SUMAL 2.0
MMAP a aprobat modificarea metodologiei privind functionarea aplicatiilor SUMAL 2.0
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Stelian DINCA 18 Sep 2023 13:15
La propunerea Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, a fost publicat Ordinul de modificare a Ordinului 118/2021 ce se refera la Metodologia privind organizarea si functionarea aplicatiilor SUMAL 2.0, obligatiile utilizatorilor SUMAL 2.0, structura si modalitatea de transmitere a informatiilor standardizate si costurile serviciilor de emitere a avizelor de insotire.
Modificarile aduse vizeaza imbunatatirea activitatii SUMAL 2.0, dar si protejarea fondului forestier national prin masuri de preventie a fenomenului asociat taierilor ilegale. Ordinul contine noi sanctiuni menite a descuraja folosirea necorespunzatoare a dispozitivelor de marcat, dar si dezactivarea din SUMAL 2.0 a mijloacelor ce transporta peste 10 mc fara acte.
Ministrul Mircea Fechet a precizat ca „Activitatea derulata de Garda Forestiera Nationala si de entitatile din subordine a relevat faptul ca este nevoie de combaterea unor practici cum ar fi neinscrierea in inventar a tuturor arborilor marcati, nerespectarea naturii produsului la alegerea arborilor de extras, inscrierea unui diametru si/sau inaltimi neconforme cu realitatea. Astfel, un dosar penal intocmit pe loc, confiscarea mijlocului de transport cu care s-a comis ilegalitatea si suspendarea dreptului de a mai folosi SUMAL 2.0, prin dezactivarea acelui vehicul, inseamna, de fapt, ca nici transportatorul si nici autovehiculul nu vor mai putea fi implicate in activitati care au legatura cu transportul de material lemnos pe intreg teritoriul Romaniei. De asemenea, avizul de insotire a materialului lemnos va putea fi finalizat doar la destinatia declarata in sistemul SUMAL, altfel aplicandu-se suspendarea. Speram ca toate aceste noi masuri ii vor descuraja pe cei care inca se mai gandesc ca pot taia sau transporta ilegal material lemnos din padurile noastre.”
Suspendarea si durata acesteia temeinic fundamentate se aproba si pentru:
- folosirea aplicatiilor SUMAL 2.0 in mod abuziv ori contrar dispozitiilor metodologiei;
- neconformare la dispozitiile transmise oficial de autoritatea publica centrala care raspunde de silvicultura sau de Garda Forestiera Nationala/Garzile Forestiere cu privire la folosirea aplicatiilor SUMAL 2.0.;
- folosirea dispozitivelor speciale de marcat in alte locuri si in alte scopuri decat cele inscrise in delegatia de marcare, neinscrierea in inventar a tuturor arborilor pe care a fost aplicata marca, nerespectarea naturii produsului si inscrierea in inventarul arborilor destinati taierii a elementelor dendrometrice - diametru, inaltime- neconforme cu realitatea, peste tolerantele admise, in scopul producerii de consecinte juridice;
De asemenea, incepand cu data de 31 august a fost necesara actualizarea aplicatiilor SUMAL 2.0 pentru dispozitive mobile, pentru a le pune in acord cu noile politici de confidentialitate ale Google, aplicabile versiunilor de Android 12,13 si 14. In urma acestei operatiuni, in zilele de 31 august si 1 septembrie 2023, au aparut probleme de functionare a aplicatiei SUMAL Avize, generate de volumul mare de date pentru care s-au facut sincronizari concurentiale, motiv pentru care a fost necesara realizarea unui nou update. Noua actualizare a afectat si functionarea modului de transfer a avizului prin Bluetooth intre dispozitive.
Ministrul Mircea Fechet a afirmat ca „in prezent SUMAL 2.0 functioneaza la parametri optimi, ocazie cu care multumim specialistilor din cadrul STS si din cadrul Directiei Generale Paduri pentru eforturile depuse. De asemenea, in numele ministerului adresez scuze tuturor utilizatorilor care au intampinat dificultati in folosirea SUMAL 2.0”.
Cu aceasta ocazie au fost implementate doua noi functionalitati:
- Blocarea emiterii de avize offline din depozite permanente (acestea sunt obligate prin lege sa aiba acces la internet), avand in vedere ca in anul 2022 au fost emise 29.667 avize offline din depozite;
- Validarea proximitatii depozitului la predarea avizului catre destinatarul masei lemnoase, altfel spus, avizul de insotire poate fi inchis doar la locatia declarata in SUMAL a destinatarului.
 
RAWLPLUGABONARE REVISTESISECAMALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
quadratum
ness project
ERBASU CONSTRUCT
leviatan
Acvatot 2019
CDS
concelex
rigips
Ubitech
noark
siniat
MAKITA
viarom
strabag nivel 1
CONCEPT STRUCTURE
theda mar
EDIT-Structural

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
ROGBC 2016
econet
ef-de-n
top 500
AICPS_30
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander