CA SOMES: Contract de lucrari pentru extinderea retelei de apa de 355 milioane euro Imprimare
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 18 Feb 2020 15:28
A fost semnat primul contract de lucrari din cadrul proiectului ce vizeaza „Dezvoltarea infrastructurii de apa si apa uzata din judetele Cluj si Salaj, in perioada 2014-2020”. In valoare totala de peste 355,6 milioane de euro, proiectul derulat de Compania de Apa “Somes“ S.A. beneficiaza de finantare europeana in cadrul Programului Operational Infrastructura Mare.
Presedintele Consiliului Judetean Cluj, domnul Alin Tise: „E un moment extrem de important, ce prefateaza inceperea efectiva a lucrarilor de extindere si reabilitare a retelelor de apa. In cel mai scurt timp vom incepe semnarea contractelor ce vizeaza lucrari din judetul Cluj. La final, acest proiect european mamut va creste la 100% procentul de racordare la sistemul centralizat de apa potabila a gospodariilor din judet”.
In ceea ce priveste contractul semnat azi, in valoare de 28.855.642,66 lei, acesta vizeaza extinderea si reabilitarea retelelor de apa din orasul Cehu Silvaniei (judetul Salaj) si localitatile apartinatoare, pe o lungime de circa 37 de km, extinderea si reabilitarea a aproape 10 km de retea de canalizare, edificarea a 7 statii de clorinare si rezervoare de inmagazinare a apei, totul finalizandu-se cu executarea de bransamente si racorduri la consumatori. Lucrarile de construire sunt prevazute sa dureze circa 18 luni.
“Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata din judetele Cluj si Salaj, in perioada 2014-2020” are o valoare totala de 355.636.401 euro, din care 77,55% reprezinta contributia Uniunii Europene din Fondul de Coeziune. Investitiile care se vor derula in urmatorii cinci ani vor imbunatati infrastructura de apa si apa uzata din nu mai putin de 174 de localitati, din care 76 in judetul Cluj si 98 in judetul Salaj.
Vor fi realizati, astfel, in cele doua judete, peste 1.550 de km de aductiuni, retele de apa, colectoare si retele de canalizare, respectiv se vor construi si moderniza surse de apa si statii de tratare, statii de epurare, statii de pompare, rezervoare, in paralel cu automatizarea continua a infrastructurii.
Cea mai importanta lucrare din cadrul proiectului o va constitui ceea ce pro­babil va fi cea mai lunga aductiune de apa potabila din Romania, o magistrala principala de 164 de km, cu 153 de km de magistrale se­cundare ca si ramificatii ale celei principale, care vor transporta in intreg judetul Salaj apa de excelenta calita­te potabilizata la Statia de tratare Gilau, din judetul Cluj.