Agenda Constructiilor
Miercuri, 18 Septembrie 2019
 
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - CC: Grad de concentrare de 80% pe piata avizelor de ipoteca si garantii mobiliare
CC: Grad de concentrare de 80% pe piata avizelor de ipoteca si garantii mobiliare
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 01 Mar 2019 14:53
Consiliul Concurentei a declansat o investigatie sectoriala pe piata serviciilor de inscriere a avizelor de ipoteca sau a altor garantii reale mobiliare in Registrul National de Publicitate Mobiliara - RNPM (fosta Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare). Aceste servicii se adreseaza tuturor creditorilor sau persoanelor de pe teritoriul Romaniei, ce solicita efectuarea unei astfel de operatiuni.
Registrul National de Publicitate Mobiliara (RNPM) este un sistem national electronic de interes public, structurat pe persoane si bunuri, de evidenta a prioritatii in caz de executare silita si de publicitate a actelor si operatiunilor juridice prevazute de lege. Pentru inscrierea in Registru a avizelor de inscriere accesul este restrictionat, numai operatorii autorizati si agentii acestora putand efectua inscrieri.
Piata serviciilor de inscriere a avizelor de ipoteca/alte garantii mobiliare are un grad de concentrare foarte ridicat, determinat de existenta unui lider care detine o cota de piata de aproximativ 80% In acelasi timp, desi legislatia a fost modificata recent (la sfarsitul anului trecut) acest domeniu ramane caracterizat de o interventie semnficativa a statului prin stabilirea unor criterii de autorizare si a tarifelor practicate.
Astfel, ancheta sectoriala urmareste sa analizeze modalitatea de functionare a pietei si comportamentele specifice si sa identifice eventualele disfunctionalitati, dar si acele masuri necesare functionarii in parametrii normali din punct de vedere concurential.
Conform legii, Consiliul Concurentei poate efectua investigatii privind un anumit sector economic atunci cand rigiditatea preturilor sau alte imprejurari sugereaza posibilitatea restrangerii sau denaturarii concurentei pe piata. Acest tip de instrument este utilizat atat de Comisia Europeana, cat si de alte autoritati.
 
Licente bimACAD

Autentificare

Revista Agenda Constructiilor editia nr. 145 (Septembrie 2019)
ROCKWOOL 196
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
EURO-Constructii 2020
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2018-2019 & Perspective 2020-2023
Carpatcement 196
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2018-2019 & Perspective 2020-2023

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere