Agenda Constructiilor
Vineri, 29 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - CIFRA de AFACERI din industria software romanesca va fi 5,4 miliarde euro in 2018
CIFRA de AFACERI din industria software romanesca va fi 5,4 miliarde euro in 2018
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Stelian DINCA 29 Nov 2018 11:46
In anul Centenarului, unul dintre putinele domenii care performeaza la standardele occidentale este industria de software, sectorul cel mai dinamic si cu cel mai mare potential de dezvoltare pentru Romania.
Analistii de la KeysFin au ales in mod special industria de software pentru a marca, astfel, ziua de 1 Decembrie. ,,Este unul dintre domeniile cu care ne putem mandri. Romania a devenit un adevarat hub regional de software, fiind prezentat in exterior drept Silicon Valley-ul Europei’’, afirma expertii. Cum de a reusit inteligenta romaneasca sa ajunga la o asemenea faima? Potrivit analizei KeysFin, plusul valoare adus de sectorul de software romanesc este dat de calitatea factorului uman, de costurile scazute de operare si de calitatea ridicata a serviciilor oferite de firmele romanesti de software.
In Romania activeaza, in prezent, peste 17.000 de firme de profil, cu aproape 3.000 mai multe decat in anul de referinta 2012. Afacerile acestora au trecut, anul trecut, de pragul de 4,9 miliarde de euro, iar in acest an se va depasi nivelul de 5,4 miliarde de euro. Raportat la 2007, afacerile din sectorul de software au crescut cu 150%, iar fata de 2016 cu 5,4%, semn ca piata a atins un nivel de maturizare.
,,Asistam la o concentrare a business-ului, la o maturizare si eficientizare a industriei, dovada ca numarul firmelor a scazut cu 6% in 2017 fata de 2016. Numarul PFA-urilor din acest sector a scazut la o treime fata de anul precedent, la 11.000 active in iunie 2018, iar peste 4.000 de firme au avut cifra de afaceri zero”, afirma analistii.
Cele mai mari afaceri le-au realizat, in 2017, firmele straine prezente in Romania, in principal ORACLE ROMANIA SRL (221 milioane de euro/4,5% din total), IBM ROMANIA SRL (195 milioane de euro/3,9%) si Ericsson Romania SRL (159 de milioane de euro/ 3,2%). Topul cifrei de afaceri este completat de Endava Romania (82,5 milioane de euro/1,7% din total) si Atos IT (73,3 milioane de euro/0,9% din total). La data extragerii datelor financiare, in octombrie 2018, nu erau informatii oficiale disponibile despre Bitdefender SRL (locul 4 in 2016). In urma estimarilor KeysFin, jucatorul si-a pastrat pozitia in 2017. Pe ansablu, potrivit analizei, cele mai mari 10 companii generau 21% din totalul cifrei de afaceri la nivel national.
,,Concurenta este factorul care a impins inovatia romaneasca in sectorul software la un standard competitiv la nivel international. Firmele romanesti, fie ele microintreprinderi, mici sau mijlocii, au inceput sa se adapteze efectelor globalizarii, strategiilor agresive ale jucatorilor straini. Si-au focusat business-urile pe segmente de nisa, pe inovatie si dezvoltarea de software de ultima generatie si mai putin pe activitati de suport, acolo unde marile companii detin mare parte din piata. In plus, este de remarcat numarul mare de startup-uri, semn ca tinerii IT-isti continua sa aiba incredere ca pot reusi pe cont propriu in acest domeniu”, afirma expertii de la Starbyte, una dintre cele mai cunoscute companii IT cu capital 100% romanesc, specializata in solutii software pentru sistemul financiar-bancar.
La nivel geografic, cele mai mari afaceri au fost realizate de firmele din Bucuresti-Ilfov (3 miliarde euro), Cluj (723 milioane euro), Iasi (223 milioane de euro), Timis (190 de milioane de euro) si Brasov (152 de milioane de euro). Impreuna, acestea au generat peste 86% din cifra de afaceri totala in 2017.
Microintreprinderile, cele mai profitabile
Potrivit analizei KeysFin, maturizarea pietei s-a resimtit si in temperarea profitabilitatii, care a crescut in 2017 fata de 2016 cu 4,7%, la 630 de milioane de euro. Asta dupa ce, in ultimii 10 ani, a avansat cu cifre record ce au insumat, pe ansamblu, 162,5%.
Cel mai profitabil jucator din piata de software a fost, in 2017, SAP Romania (locul 8 in clasament dupa cifra de afaceri), cu un rezultat de 20 de milioane de euro in 2017. In topul profitabilitatii au urmat IBM Romania, Atos, Logic IT si Misys. Impreuna cele mai profitabile 5 companii au generat 11% din profitul total al industriei.
,,Interesant este ca cele mai mari cresteri de profit, din punct de vedere al marjei nete, le-au inregistrat microintreprinderile, de aproape 26%, acestea raportand si unul dintre cele mai ridicate niveluri de rentabilitate a capitalurilor din economie: aproape 58%”, afirma expertii.
Statistica KeysFin arata ca in industria de software activau, in 2017, peste 106.000 de angajati, in crestere cu 5% fata de 2016 si cu 143% fata de 2007.
Cei mai mari angajatori erau, la nivelul anului trecut, Oracle Romania (4.142 angajati), IBM Romania (3.096), Comdata Service (2.812), Ericsson (2.179) si Atos IT (1.871 de angajati). Dupa categorie, companiile medii inregistrau cel mai mare numar de angajati, de peste 44 de mii, respectiv 41,7% din total. Interesant este si faptul ca, la sfarsitul anului trecut, erau aproximativ 8.000 de companii fara nici un angajat, adica 46% din total.
,,Criza de pe piata muncii si-a spus cuvantul puternic si in acest domeniu. Presiunea pe salarii a facut ca angajarile in acest sector sa reprezinte o provocare pentru mediul de afaceri. Astfel costul mediu per angajat a avansat mult mai rapid decat productivitatea muncii, cu 9,4% fata de 2016 la 21.300 euro per angajat in 2017”, au explicat analistii.
Chiar si in contextual cresterii salariilor in sectorul de software, Romania a continuat sa reprezinte una dintre cele mai bune piete de profil din UE. Rentabilitatea investitiilor in acest sector a fost mai mare decat in Europa dezvoltata sau in SUA (cu un cost mediu anual inca redus, de aproximativ 12 euro per ora).
Atuurile sectorului romanesc de software
Calitatea factorului uman reprezinta, pentru investitori, principalul atu al Romaniei. Intr-un sistem educational cu probleme majore, educatia de profil este printre putinele care se realizeaza la un nivel competitiv.
,,Romania se situeaza constant in top 10 global in competitiile internationale de matematica sau informatica. Cele 5 politehnici din tara asigura anual peste 7.000 de absolventi cu abilitati specifice care formeaza sub-clustere regionale: Bucuresti (2.000 de absolventi mix rar de abilitati), Cluj (1.700 - Java, C#, .NET, PHP, Web), Iasi (1.100 - Java, .NET, C/C++) , Timisoara (1.100 de absolventi - front end, telecom), Brasov (500 - C++, helpdesk), Sibiu (500 - cloud si vizualizare) si Craiova (230 - automotive software si gaming). Dincolo de specializare - Romania are un numar de ingineri pe cap de locuitor superior celor din SUA, India, China sau Rusia - este de remarcat faptul ca forta de munca din acest sector beneficiaza si de un nivel ridicat de cunoastere a limbii engleze, un atu fundamental in acest domeniu”, mai spun analistii.
Un alt avantaj important al industriei romanesti de software este reprezentat de infrastructura specializata dezvoltata puternic in ultimii ani: start-up-uri, fonduri de venture capital, peste 40 de co-working spaces si acceleratoare la nivel national.
,,Firmele romanesti de software se remarca, de asemenea, prin nivelul de inovatie si, mai ales, prin calitate ridicata a serviciilor, recunoscuta la nivel international’’, afirma expertii.
Software-ul, industria viitorului
La nivel mondial, firmele americane sunt cele care dau tonul in industria de software. Microsoft a devenit, zilele trecute, cea mai valoroasa companie din lume, detronand Apple. Oracle, Symantec, Vware, Finserv sau Adobe sunt alte cateva companii de software care domina clasamentul mondial privind cifra de afaceri din acest sector.
La nivel european, potrivit datelor Comisiei Europene si PAC, industria de software este estimata sa creasca intr-un ritm mediu de 1,8% pe an astfel incat va depasi 280 de miliarde de euro in 2020.
SAP se pozitioneaza ca lider incontestabil la nivel european, cu venituri de 23,5 miliarde de euro in 2017. Urmeaza jucatori precum Wolters Kluwer, Hexagon, Dassault Systemes, Indra, Gemalto, Sage, Asseco Poland SA, de remarcat fiind evolutia puternica a companiilor din Europa Centrala si de Sud-Est.
,,Perspectivele industriei de software la nivel mondial, inclusiv in Romania, sunt foarte favorabile, urmand ca acest sector sa isi dubleze afacerile, in urmatorii 10 ani. In tara noastra, pentru ca acest sector sa devina o componenta tot mai solida in PIB, este nevoie de dezvoltarea unui mecanism de sustinere a sectorului IMM, prin facilitati fiscale, prin simplificarea accesului la finantarile europene, prin dezvoltarea unor parcuri investitionale, precum fac, de exemplu, autoritatile din Israel. Asa cum spuneam si in analiza precedent dedicata acestui sector, sustinerea inovatiei si tehnologiei trebuie sa devina un obiectiv strategic pentru Romania”, au mai afirmat analistii.
Nota: Analiza KeysFin are la baza datele financiare anuale, neajustate, agregate, raportate de companii la Ministerul Finantelor (la sfarsitul perioadei) care au ca domeniu principal de activitate unul dintre urmatoarele coduri CAEN: 5821 (activitati de editare a jocurilor de calculator), 5829 (activitati de editare a altor produse software), 6201 (activitati de realizare a soft-ului la comanda), 6202 (activitatide consultanta in tehnologia informatiei), 6203 (activitati de management -gestiune si exploatare - a mijloacelor de calcul) , 6209 (alte activitati de servicii privind tehnologia informatiei), 6311 (prelucrarea datelor, administrarea paginilor web si activitati conexe) sau 6312 (activitati ale portalurilor web). Toate cifrele sunt exprimate in euro, iar cursul de schimb folosit este cel oficial, afisat de Banca Nationala a Romaniei (la sfarsitul perioadei). Date extrase la sfarsitul lui octombrie 2018. Estimarile au la baza rata medie anuala, calculata pe o perioada de cel putin 5 ani.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiRAWLPLUGALLBIMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
quadratum
rigips
CDS
noark
Acvatot 2019
MAKITA
concelex
strabag nivel 1
leviatan
ness project
ERBASU CONSTRUCT
viarom
Ubitech
theda mar
CONCEPT STRUCTURE

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
ROGBC 2016
ef-de-n
top 500
econet
top 500
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander