Agenda Constructiilor
Vineri, 15 Noiembrie 2019
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - DNA: Firma de constructii implicata in obtinerea pe nedrept de fonduri europene
DNA: Firma de constructii implicata in obtinerea pe nedrept de fonduri europene
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 30 Aug 2018 15:42
In dosarul mediatizat prin comunicatul nr. 222/VIII/3 din 03 martie 2016, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Targu Mures au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatilor, in legatura cu activitati coordonate de fraudare a fondurilor europene:
Galfalvy Zoltan, administrator al S.C. Hidroizolatii S.R.L. Targu Mures, pentru savarsirea infractiunilor de:
- constituire a unui grup infractional organizat;
- folosire si prezentare cu rea-credinta de documente false avand ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, in forma continuata;
- participatie improprie la evaziune fiscala in forma continuata;
- complicitate la tentativa la stabilirea cu rea credinta de catre contribuabil a impozitelor, taxelor si contributiilor, avand ca rezultat obtinerea, fara drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursari sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensari datorate bugetului general consolidat;
- spalare de bani in forma continuata;
- dare de mita;
S.C. Hidroizolatii S.R.L. Targu Mures, pentru savarsirea infractiunilor de:
- evaziune fiscala in forma continuata,
- tentativa la stabilirea cu rea credinta de catre contribuabil a impozitelor, taxelor si contributiilor, avand ca rezultat obtinerea, fara drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursari sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensari datorate bugetului general consolidat;
- folosirea si prezentarea cu rea-credinta de documente false avand ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, in forma continuata;
Kontes Lorand si Ciuraru Janos, administratori ai unor societati comerciale, pentru savarsirea infractiunilor de:
- constituire a unui grup infractional organizat;
- complicitate la evaziune fiscala in forma continuata;
- spalare de bani in forma continuata;
Fabian Levente si Fodor Vilmos Elemer, pentru savarsirea infractiunilor de sprijinire a unui grup infractional organizat si spalare de bani in forma continuata;
Mihalca George - Liviu, consilier in cadrul Directiei Generale Pescuit - Centrul Regional Brasov, pentru savarsirea infractiunii de luare de mita.
In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
In luna octombrie 2014, inculpatii Galfalvy Zoltan, Kontes Lorand si Ciuraru Janos au constituit un grup infractional organizat care si-a desfasurat activitatea pana in luna februarie 2016, actionand in mod coordonat in scopul savarsirii mai multor infractiuni legate de utilizarea fondurilor alocate de la bugetul Uniunii Europene. In perioada respectiva, grupul a fost sprijinit si de inculpatii Fabian Levente si Fodor Vilmos Elemer.
Concret, la data de 23 aprilie 2014, inculpatul Galfalvy Zoltan, in calitate de administrator al SC Hidroizolatii SRL, a incheiat cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale un contract de finantare nerambursabila, valabil si in prezent, avand ca obiect “Cresterea in sistem superintensiv a somnului african si procesarea acestuia”, valoarea proiectului fiind de 10.253.502 lei.
In perioada octombrie 2014 - decembrie 2015, inculpatul Galfalvy Zoltan, beneficiind de sprijinul celorlalti membri ai grupului infractional, a depus, la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in cuprinsul documentatiei, facturi fiscale, cunoscand ca acestea reprezinta cheltuieli care nu au la baza operatiuni reale. Ca urmarea a acestei conduite infractionale, SC Hidroizolatii SRL a obtinut pe nedrept fonduri nerambursabile in suma totala de 1.816.620,46 lei (din totalul sumei de 2.862.422,43 lei primita din bugetul UE+finantare din bugetul national) care a fost virata in conturile mai multor firme fantoma.
In aceeasi perioada, inculpatul Galfalvy Zoltan a determinat-o pe contabila S.C. Hidroizolatii S.R.L. sa inregistreze in evidentele firmei, fara vinovatie, un numar de 19 de facturi fiscale, reprezentand cheltuieli care nu aveau la baza operatiuni reale, in valoare totala de 8.961.864 lei.
Ulterior, o parte din sumele de bani obtinute in acest mod, au fost transferate succesiv in conturile unor societati cu comportament tip fantoma si retrase ulterior in numerar, de la ATM-uri de catre inculpatul Fabian Levente. Dupa ce aceste sume i-au fost predate inculpatului Galfalvy Zoltan, prin intermediul inculpatului Fodor Vilmos Elemer, Galfalvy Zoltan le-a reintrodus in circuitul economico-financiar cu titlu de imprumut asociat. Repetarea operatiunilor de virare a sumelor de bani, retragerea din conturile firmelor fantoma si depunerea in contul S.C. Hidroizolatii S.R.L. cu titlu de imprumut asociat a condus la cumularea sumei totale de 5.568.490 lei cu titlu de imprumuturi acordate de asociati (Galfalvy Zoltan si o alta persoana).
La data de 21 decembrie 2015, inculpatul Galfalvy Zoltan a remis produse alimentare si nealimentare in valoare totala de 390 lei, inculpatului Mihalca George Liviu, in calitate de consilier in cadrul Directiei Generale pentru Pescuit - Centrul Regional Brasov din Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in legatura cu indeplinirea, de catre acesta, a atributiilor privind verificarea si avizarea documentatiei depuse pentru proiectul respectiv precum si monitorizarea proiectului si verificarea lucrarilor executate la punctul de lucru al S.C. Hidroizolatii S.R.L..
In cursul lunii ianuarie 2016, inculpatul Galfalvy Zoltan a ajutat S.C. Hidroizolatii S.R.L. la intocmirea cu rea credinta, prin intermediul contabilei Cioban Alina, a decontului de TVA aferent lunii decembrie 2015, prin care societatea a solicitat fara drept de la bugetul statului suma de 1.690.162 lei, cu titlu de rambursare de TVA. Aceasta actiune nu si-a produs efectul intrucat, in urma controlului efectuat de catre reprezentantii A.N.A.F. - Administratia Judeteana a Finantelor Publice Mures, a fost sesizata Directia Nationala Anticoruptie.
In cauza, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri mobile si imobile, conturi bancare, ce apartin inculpatilor.
Ministerul Finantelor Publice prin Agentia Nationala de Administrare Fiscala - Administratia Judeteana a Finantelor Publice Mures, s-a constituit parte civila in procesul penal cu suma totala de 3.100.695 lei, reprezentand prejudiciu in dauna statului ca urmare a infractiunii de evaziune fiscala.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, s-a constituit parte civila in procesul penal cu suma totala de 2.862.422,43 lei, reprezentand prejudiciu ca urmare a infractiunii de obtinere pe nedrept de fonduri europene.
Fata de suspectul Demeter Attila, procurorii au dispus disjungerea si declinarea cauzei in vederea efectuarii urmarii penale de catre Parchetul de pe langa Judecatoria Miercurea Ciuc. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mures, cu propunerea de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.
Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ACADghid_proiectareLicente bim

Autentificare

Revista Agenda Constructiilor editia nr. 146 (Octombrie 2019)
ROCKWOOL 196
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
EURO-Constructii 2020
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2018-2019 & Perspective 2020-2023
Carpatcement 196
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2018-2019 & Perspective 2020-2023

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere