Agenda Constructiilor
Marti, 18 Februarie 2020
 
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - GDPR: 20 de ghiduri privind aspecte cheie din Regulamentul pentru protectia datelor
GDPR: 20 de ghiduri privind aspecte cheie din Regulamentul pentru protectia datelor
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Stelian DINCA 09 Aug 2019 16:09
Comisia Europeana a publicat Comunicarea catre Parlamentul European si Consiliu „Regulile de protectia datelor ca un agent de incredere in UE si nu numai - de avut in vedere” cu privire la modul in care a fost implementat Regulamentul General pentru Protectia Datelor si efectele implementarii acestuia in statele Uniunii Europene.
Asa cum se arata in continutul Comunicarii, Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE, adoptat de Parlamentul European si Consiliu in data de 27 aprilie 2016, se aplica de mai bine de un an in toate statele Uniunii Europene.
Protectia datelor a devenit cu adevarat un fenomen global astfel incat oamenii din intreaga lume au pus accent tot mai mult pe protectia si securitatea datelor lor cu caracter personal. Comisia Europeana subliniaza faptul ca este determinata sa conduca statele Uniunii Europene catre o implementare cu succes a noilor reguli de protectia datelor si sa acorde sprijinul necesar pentru ca aceste reguli sa devina pe deplin operationale.
Tot in acest context, Comisia precizeaza ca, desi Regulamentul a largit sfera competentelor autoritatilor pentru protectia datelor, acestea au avut o abordare echilibrata in primul an de aplicare a Regulamentului. Autoritatile s-au concentrat mai degraba asupra dialogului decat asupra sanctionarii, in special in cazul operatorilor din sectorul intreprinderilor mici care nu au ca activitate principala prelucrarea de date.
In acelasi timp, Comisia precizeaza ca autoritatile nationale de supraveghere nu au ezitat sa aplice amenzi atunci cand s-a constatat incalcarea prevederilor Regulamentului General pentru Protectia Datelor. Insa, succesul Regulamentului nu trebuie masurat dupa numarul de amenzi acordate, ci dupa schimbarile efectuate in cultura si comportamentul actorilor implicati. De asemenea, Comisia evidentiaza faptul ca s-a intensificat activitatea autoritatilor pentru protectia datelor in cadrul Comitetului European pentru Protectia Datelor, fiind adoptate aprox. 20 de ghiduri/orientari referitoare la aspectele cheie din Regulamentul general pentru protectia datelor.
Un alt obiectiv important al Regulamentului a fost consolidarea drepturilor persoanei vizate. Dupa un an de la aplicarea Regulamentului s-a constatat ca persoanele vizate sunt mult mai informate atat in ceea ce priveste drepturile de care beneficiaza potrivit acestui act normativ, cat si cu privire la modul in care isi pot exercita aceste drepturi. Astfel, avand in vedere informatiile disponibile pana in prezent, precum si discutiile purtate cu partile interesate, evaluarea preliminara a Comisia este aceea ca primul an de aplicare a Regulamentului a fost in general unul pozitiv, cu toate ca anumite sectoare necesita imbunatatiri.
 
ACADghid_proiectareallbimTeraSteel

Autentificare

lafargeholcim_awards
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 148 (Ianuarie-Februarie 2020)
ROCKWOOL 196
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
EURO-Constructii 2020
Carpatcement 196

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere