Agenda Constructiilor
Vineri, 29 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - IG: Calitate inferioara pentru profiturile companiilor active din Romania
IG: Calitate inferioara pentru profiturile companiilor active din Romania
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 11 Mar 2019 12:49
Vulnerabilitatea semnificativa a companiilor active in Romania in contextul unor socuri externe negative care pot surveni in urmatoarea recesiune: diminuarea marjei de profit (sau chiar inregistrarea de pierderi), cresterea costului de finantare, neincasarea creantelor, expirarea stocurilor etc. Una din cauzele care amplifica aceste vulnerabilitati este calitatea inferioara a profiturilor companiilor active in Romania.
Prin calitatea profiturilor intelegem:
- Continuitatea profitului si in exercitiile urmatoare, prin generarea acestuia din activitatea operationala (NU din tranzactii izolate care nu au legatura cu activitatea recurenta);
- Gradul monetar ridicat al profitului, prin conversia acestuia in lichiditate. Aceasta inseamna ca veniturile sunt mai mari decat cheltuielile, coroborat cu faptul ca veniturile incasate sunt mai mari decat cheltuielile monetare (sau platibile, adica care trebuie platite).
Profitul difera de lichiditatea efectiva deoarece veniturile nu sunt incasate in acelasi exercitiu financiar, in timp ce nu toate cheltuielile sunt monetare (se convertesc in plati in acelasi exercitiu financiar). De aceea, analiza profitului net (Venituri - Cheltuieli - Taxe) trebuie realizata intotdeauna in corelatie cu raportul dintre veniturile incasare si cheltuielile monetare. Raportul dintre acestea din urma poarta denumirea de CCR (eng. Cash Coverage Ratio).
Cum calculam gradul monetar al profitului (implicit calitatea profitului)?
Cu exceptia sistemului de contabilitate monetara (specific PFA-urilor), veniturile nu sunt recunoscute atunci cand sunt incasate (in general, vanzarile se fac cu termen de incasare in viitor), iar cheltuielile nu sunt recunoscute atunci cand sunt platite (exemplu: aprovizionarile de la furnizori se fac cu termen de plata).
In anul 2, compania inregistreaza venituri de 24 milioane, dar veniturile incasarile sunt de 21 milioane. Veniturile incasate pe parcursul anului 2 sunt obtinute astfel: 24 milioane. (Total Venituri) + 3 milioane (vanzarile din ultimele 3 luni ale anului 1, care se vor incasa in primele 3 luni ale anului 2) - 6 milioane. (vanzariile din ultimele 3 luni ale anului 2, care se vor incasa in primele trei luni ale anului 3).
In acest context, compania inregistreaza creante mai mari, acestea fiind in crestere de la 3 milioane, la finalul anului unu, la 6 milioane, la finalul anului doi. Desi durata medie de colectare a creantelor este aceeasi (DSO = 90 de zile in ambii ani), valoarea absoluta a creantelor se dubleaza deoarece se aplica la un nivel dublu al veniturilor. Practic, atunci cand o companie inregistreaza venituri mai mari, va bloca resurse suplimentare in creante, desi durata medie de colectare a creantelor ramane aceeasi;
In anul 3, compania inregistreaza aceleasi venituri precum in anul anterior, respectiv 24 mil, dar veniturile incasate sunt mai mici, respectiv 22 milioane. Veniturile incasate pe parcursul anului trei sunt obtinute astfel: 24 milioane (Total Venituri) + 6 milioane (vanzarile din ultimele trei luni ale anului doi, care se vor incasa in primele trei luni ale anului trei) - 8 milioane (vanzarile din ultimele patru luni ale anului 3, care se vor incasa in primele patru luni ale anului 4).
In acest context, compania inregistreaza creante mai mari, deoarece durata medie de colectare a acestora creste de la 90 de zile (anul 2) la 120 zile (anul 3).
Din acest motiv, profitul contabil (venituri > cheltuieli) nu implica in mod automat faptul ca firma respectiva are lichiditate. Un rezultat net pozitiv reprezinta mai degraba o potentare de lichiditate viitoare, cu o singura conditie: viteza de conversie a veniturilor in incasari sa fie mai rapida decat viteza de conversie a cheltuielilor in plati. Raportul dintre cele doua dinamici poarta denumirea de CCR (eng. Cash Coverage Ratio), care are ca numarator veniturile incasate (eng. Daily Cash Collection, DCC) si la numitor cheltuielile monetare (eng. Daily Cash Expenditure, DCE). Mai departe prezentam formula extinsa a indicatorului:
Interpretarea indicatorului CCR - atunci cand:
- CCR inregistreaza valori subunitare, inseamna ca veniturile incasate sunt mai mici comparativ cu cheltuielile monetare (care ar trebui platite). Astfel, compania poate inregistra profit (veniturile sunt mai mari decat cheltuielile), dar este posibil sa aiba probleme de lichiditate;
- CCR inregistreaza valori supraunitare, inseamna ca veniturile incasate sunt mai mari comparativ cu cheltuielile monetare (care ar trebui platite). Astfel, chiar daca compania respectiva inregistreaza un rezultat net negativ (veniturile sunt mai mici decat cheltuielile), este posibil ca aceasta sa dispuna de lichiditate;
Desigur, situatia ideala este ca profitul contabil sa fie pozitiv (veniturile sunt mai mari decat cheltuielile), si indicatorul CCR sa fie supraunitar (veniturile incasate sa fie mai mari decat cheltuielile monetare). Aceasta inseamna ca firma respectiva ar putea sa-si onoreze toate cheltuielile la scadenta, dar nu inseamna in mod implicit ca o si face!
De asemenea, indicatorul CCR (reflecta dinamica) trebuie interpretat in corelatie cu indicatorul de lichiditate curenta (Active Circulante / Datorii Termen Scurt), diferenta dintre acestea reflecta capitalul de lucru). Pentru informatii suplimentare, click aici!
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGALLBIMhiltiABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
quadratum
Ubitech
theda mar
leviatan
noark
Acvatot 2019
concelex
ERBASU CONSTRUCT
viarom
CDS
rigips
strabag nivel 1
FRONTALE
CONCEPT STRUCTURE
MAKITA
ness project

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500
ROGBC 2016
AICPS_30
ef-de-n
econet
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander