Agenda Constructiilor
Joi, 18 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - KEYSFIN: Semnal de alarma privind scaderea apetitului pentru business
KEYSFIN: Semnal de alarma privind scaderea apetitului pentru business
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 19 Sep 2018 16:42
Economia romaneasca si-a temperat avansul in acest an, spre 4% din PIB, iar primele efecte incep sa se resimta in mediul de business. Numarul companiilor dizolvate a crescut cu 35% in primele sapte luni, iar cel al firmelor noi a scazut cu 13%, semn ca apetitul pentru afaceri este in scadere. Potrivit unei analize KeysFin, blocajul financiar, instabilitatea politica si accesul tot mai scump la finantare sunt principalele argumente care fac ca economia romaneasca sa functioneze precum o masina cu frana de mana trasa.
Potrivit analistilor de la KeysFin, la prima vedere, business-ul romanesc e pe plus, consumul e la cote maxime, salariile cresc, se construieste la foc continuu, insa in aceeasi masura apar si tot mai multe semnale ingrijoratoare. Dincolo de evolutia inflatiei si acutizarea crizei de pe piata fortei de munca, un alt semnal de ingrijorare este legat de scaderea apetitului pentru business.
Potrivit datelor de la Registrul Comertului, numarul companiilor dizolvate a crescut cu 35% in primele sapte luni, iar cel al firmelor noi a scazut cu 13%, la 82.060, fata de acceasi perioada din 2017. Un semnal de alarma vine si din zona insolventelor, acolo unde numarul companiilor cu afaceri mai mari de 1 milion de euro, care au intrat in insolventa in prima parte a anului curent, este in crestere.
"Sunt presiuni tot mai mari pe lantul economic. Cresterea preturilor si a costurilor de finantare, incertitudinea economica, sunt elemente in prim-plan si au efecte directe in mediul de afaceri local. Apetitul investitional tinde sa se tempereze pe fondul inrautatirii conditiilor economice in unele domenii importante, inclusiv in comert si servicii”, afirma analistii de la KeysFin.
"Dupa un an 2017 in care multi indicatori statistici au stat in zona pozitiva, de la numarul de infintari de firme (136.699 fata de 105.982 in 2016) la radieri (82.295 fata de 109.133 in 2016), in acest an ne aflam pe o panta descendenta, pe fondul lipsei de predictibilitate, a cresterii economiei subterane si mai ales a acutizarii blocajului financiar, cu efecte directe in dezvoltarea afacerilor pe orizontala”, spun expertii.
Potrivit KeysFin, evolutia trebuie pusa in legatura directa cu scaderea gradului de incredere al consumatorilor.
"Desi salariile au crescut, mai ales in sectorul de stat, intr-o masura si mai mare au evoluat cheltuielile, de la costurile de finantare - ratele la credite, la cele alimentare, pentru utilitati etc., iar acest fenomen s-a transpus in scaderea apetitului de consum, cu efecte directe in evolutia afacerilor companiilor”, au mai explicat acestia.
Cele mai riscante domenii din economie
In plus fata de statisticile privind deschiderea si dizolvarea firmelor, evolutia insolventelor este vazuta de analisti drept un barometru foarte sensibil al situatiei din economie. Potrivit datelor oficiale, cele mai riscante trei sectoare din economie, din acest punct de vedere, sunt comertul (2.812 insolvente in 2017), constructiile (1.324) si industria prelucratoare (1.089). La polul opus se afla sanatatea & asistenta sociala (28), invatamantul (35) si industria extractiva (39).
Chiar daca lichiditatea curenta (active circulante/datorii curente) a crescut in medie cu 50% in 2017 fata de 2013, respectiv cu 38% fata de 2016, exista in continuare sectoare in care platile se fac cu foarte mare dificultate. In activitatile profesionale, de exemplu, perioada medie de incasare a creantelor a ajuns la 223 de zile, iar cea de plata se situeaza la 238 de zile.
In constructii, situatia este si mai dificila. Platile se fac, in medie, la 422 de zile, iar incasarile la 195 de zile. In topul celor mai riscante sectoare, din acest punct de vedere, se mai afla agricultura, industria extractiva si energia electrica & gaze. In industria prelucratoare, platile se fac in medie la 150 de zile, iar incasarile la 80 de zile, iar in comert la 113 zile in cazul platii datoriilor si la 59 de zile in cazul incasarii facturilor.
"Cine vrea sa deschida o afacere in astfel de domenii trebuie sa fie foarte atent la aceste statistici. Trebuie sa ai lichiditati sau surse de finantare pentru a acoperi astfel de intarzieri de plata. Altfel risca sa intre in blocaj financiar in foarte scurt timp. Microintreprinderile sunt cele mai vulnerabile din acest punct de vedere”, au mai spus analistii.
Risc ceva mai scazut din acest punct de vedere prezinta companiile din sectorul cultura&divertisment, unde perioada de incasare a creantelor este de 51 de zile, sanatate & asistenta sociala (56 zile), hoteluri & restaurante (59 zile). Vestea buna este ca, cel putin la nivelul anului 2017, platile restante pe ansamblul economiei au scazut cu 17,6% comparativ cu 2016, ajungand la 20 miliarde euro, iar gradul de indatorare s-a redus la 53,7%.
Privind pe ansamblul ultimilor 5 ani, din 2013 si pana in prezent, comertul continua sa reprezinte cel mai riscant domeniu in ceea ce priveste intarzierile la plata. "Este domeniul cel mai volatil privind din prisma relatiilor de business si a dinamicii infiintarii si inchiderii firmelor. In plus, in acest sector, creditul furnizor se afla in prim-plan, cu consecintele lui negative, judecand din prisma dinamicii achitarii angajamentelor de plata”, au mai spus analistii de la KeysFin. De notat ca in acest sector activeaza si cele mai multe companii, aproape 200.000, acestea inregistrand anul trecut o cifra de afaceri de peste 110 mld.euro. Din totalul de 8761 de firme aflate in insolventa din 2017, peste 30% erau din comert (2812 firme) in scadere cu 65,7% fata de 2013 (8202 firme).
Topul insolventei este completat de constructii, cu 1324 companii (3054 in 2013) si industria prelucratoare - 1089 (3187 in 2013). In ordine, ca domenii de activitate, urmeaza transporturile si depozitarea, hotelurile si restaurantele, activitatile profesionale, agricultura si serviciile administrative si de suport.
"In primul semestru din 2018, situatia s-a inrautatit fata de perioada similara de anul trecut. Avem cu 12% mai multe firme care si-au intrerupt activitatea, in timp ce numarul SRL-urilor noi infiintate a scazut cu 19%, la 45.276. Un semnal real ca situatia economica a luat o alta turnura”, au explicat analistii.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMABONARE REVISTEALLBIMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
concelex
siniat
MAKITA
ness project
rigips
theda mar
leviatan
Acvatot 2019
CONCEPT STRUCTURE
viarom
EDIT-Structural
noark
Ubitech
CDS
quadratum
ERBASU CONSTRUCT
strabag nivel 1

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
ROGBC 2016
top 500
ef-de-n
AICPS_30
econet
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander