OTP Bank: Volum dublu de finantare dedicat proiectelor real estate in 2018 Imprimare
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 12 Mar 2019 06:22
In anul 2018, OTP Bank Romania, subsidiara a OTP Bank, cel mai mare grup bancar independent din Europa Centrala si de Est, a inregistrat o crestere semnificativa a volumului in sold al finantarilor corporate in domeniul imobiliar, cu 43,8% fata de anul 2017. Aceasta evolutie s-a produs pe fondul apetitului crescut al dezvoltatorilor imobiliari, in special pentru cladirile de birouri, concretizat intr-o imbunatatire a cererii de finantare in industria real estate.
Finantarile acordate de OTP Bank Romania in 2018 au fost destinate proiectelor rezidentiale, cladirilor de birouri (dezvoltare de noi cladiri, dar si modernizari a unor cladiri existente) dar si spatiilor logistice si comerciale.
Valoarea medie a finantarilor pentru proiecte imobiliare difera in functie de tipul de proiect. Astfel, pentru cladirile de birouri, media a fost de 12 miloane euro per proiect, iar pentru cladirile rezidentiale imprumutul mediu a fost de 5,5 milioane euro per proiect. Cea mai mare finantare acordata in 2018 a fost de 15 milioane de euro pentru dezvoltarea unui spatiu comercial in Bucuresti, valoare ce a suplimentat un imprumut acordat anterior.
„Piata imobiliara din Romania este in continua expansiune, identificand interes in special in dezvoltarea proiectelor de birouri, logistice dar si rezidentiale. Credem ca apetitul investitorilor imobiliari se va mentine si in anul 2019, iar OTP Bank Romania este la dispozitia lor cu finantari adaptate nevoilor pietei. Suntem incantati ca putem contribui la dezvoltarea durabila a economiei locale prin sustinerea unor proiecte pe termen mediu si lung”, a declarat Dragos Mirica, Director General Adjunct, Coordonator al Diviziei Corporatii si Membru al Directoratului, OTP Bank Romania.
In 2018, cele mai multe investitii s-au indreptat catre Capitala, 52% din volumul total de finantari fiind accesate de dezvoltatori imobiliari in Bucuresti. Celelalte imprumuturi au fost destinate dezvoltatorilor din Sibiu (19%), Oradea (18%), Drobeta-Turnu Severin (5%) si Cluj-Napoca (2,6%). Distributia georgrafica este asemanatoare cu cea a finantarilor acordate in anul anterior: Bucuresti - 69%, Sibiu - 17%, Constanta - 7%, Oradea - 6%.