PROIECT: 500 de antreprenori si manageri au fost specializati in Industry 4.0 Imprimare
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Stelian DINCA 17 Mai 2019 10:21
Economia romaneasca are nevoie de specialisti in noile tehnologii Industry 4.0 - a patra revolutie industriala definita de sisteme cyber-fizice, de IoT (Internet of Things), cloud si AI (Inteligenta Artificiala). In cadrul proiectului ,,Industria de Maine’’, cofinantat cu fonduri europene (POCU), 559 de manageri, angajati si antreprenori din diverse domenii s-au specializat in noile tendinte in digitalizare, productia automatizata si sistemul integrat de echipamente si resurse umane.
Industry 4.0 presupune o transformare majora a intregii productii prin unificarea tehnologiilor digitale si a Internetului cu industria conventionala. Astfel, o productie automatizata si interconectata are la baza un sistem integrat de echipamente, masini, angajati, dispozitive mobile si sisteme IT.
Romania se afla in prim-plan, din acest punct de vedere, implementarea noilor tehnologii devenind o realitate in multe domenii economice, de la la constructii, la industria prelucratoare, IT si comunicatii. Pentru a fi implementat, noul val tehnologic are nevoie de specialisti, iar proiectul ,,Industria de Maine’’, derulat de Best Smart Consulting, a dezvoltat solutii concrete de training in acest sector.
In perioada mai 2018 - mai 2019, 420 de manageri, 91 de angajati din departamentul de Resurse Umane si 48 de antreprenori din regiunile Nord-Est, Centru si Nord-Vest s-au specializat in Industry 4.0, prin participarea la peste 50 de cursuri de specializare si perfectionare, 10 workshopuri pe tema ,,INDUSTRY 4.0 - Granita intre ieri si maine’’, sustinute de traineri cu experienta in domeniul industrial.
A fost oferita consultanta pentru 16 companii pentru imbunatatirea proceselor, precum si pentru 48 de antreprenori pentru planificare strategica. In total, in cadrul proiectului ,,Industria de Maine’’, au fost sprijinite pentru dezvoltare eficienta si durabila 155 de companii: 122 IMM-uri (Intreprinderi Micro, Mici si Mijlocii), 28 de firme mari cu profil industrial si 5 PFA-uri (Persoane Fizice Autorizate) si II-uri (Intreprinderi Individuale).
,,In conditiile in care economia trece printr-o criza acuta de forta de munca, perfectionarea resursei umane a devenit o componenta strategica in business. Cursurile de perfectionare, trainingurile si workshop-urile sunt de natura sa asigure companiilor vizate un avantaj semnificativ in asigurarea tranzitiei la revolutia Industry 4.0’’, a declarat Ligia Neacsu, managerul proiectului.
In urma implementarii proiectului, 420 de manageri au dobandit competente noi legate de Industry 4.0, 91 de angajati ai departamentului Resurse Umane poseda acum cunostinte despre Industry 4.0 care ii vor ajuta in procesul de recrutare, iar 48 de antreprenori detin noi competente antreprenoriale acreditate ANC in contextul Industry 4.0. De asemenea, 261 de persoane au fost informate despre tendintele in digitalizare si Industry 4.0 in cadrul workshopurilor organizate in cadrul proiectului.
„Prin intermediul programului Academia Industriala, perfectionarea angajatilor din fiecare departament va continua si in urmatoarea perioada”, a mai spus managerul Best Smart Consulting.