BestJobs: Anagajatii “remote” lucreaza in vacanta si au si alte proiecte pe langa job Imprimare
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de Stelian DINCA 11 Aug 2021 10:37
Munca remote a schimbat perceptia angajatilor romani asupra activitatii lor si a timpului pe care il acorda responsabilitatilor profesionale, creand noi obiceiuri de lucru. Cu o limita tot mai neclara intre job si timpul liber pe fondul flexibilizarii activitatii si a posibilitatii de a lucra de oriunde, tot mai multi angajati spun ca ajung sa lucreze si din concediu, dar si ca se ocupa uneori de proiecte in afara jobului, devenind astfel mai deschisi la posibilitatea de a lucra in sistem de freelancing, arata cel mai recent sondaj realizat pe platforma BestJobs.
In prezent, 70% dintre angajatii romani spun ca au lucrat sau cred ca va fi nevoie sa lucreze in vacanta. Cei mai multi ajung sa se ocupe de activitati profesionale in timpul liber pentru ca nu au inlocuitor (23%) sau pentru ca vor sa isi ajute echipa (22%), in timp ce 19% marturisesc ca sunt obligati sa faca acest lucru atunci cand apar situatii neprevazute.
49% dintre respondentii la sondajul BestJobs spun ca accepta sa lucreze din vacanta doar in situatii exceptionale, in timp ce 25% fac acest lucru fara nicio problema atunci cand seful le solicita ajutorul. In schimb, 15% declara ca ar fi de acord sa rezolve sarcini legate de munca in timpul liber daca sunt recompensati suplimentar fata de salariu, iar 11% spun ca, de obicei, refuza categoric cerinte legate de job atunci cand sunt in timpul liber.
Veniturile suplimentare, motivul principal pentru care angajatii fac activitati pe langa job
Activitatea in concediu nu este insa intotdeauna legata exclusiv de job, unii angajati fiind deschisi sa aloce din timpul liber pentru proiecte suplimentare. In prezent, mai mult de jumatate (52%) dintre angajatii care au participat la sondajul BestJobs spun ca au acceptat proiecte in afara jobului, cel putin ocazional. Astfel, atunci cand au lucrat din vacanta, 14% spun ca au facut acest lucru pentru proiecte suplimentare, 24% au alocat din timpul liber si pentru proiecte si pentru job, in timp ce 41% s-au ocupat doar de cerinte legate de job.
47% dintre respondentii la sondajul BestJobs declara ca aleg sa desfasoare activitati suplimentare pentru a-si creste veniturile. Alti 30% iau proiecte extra pentru dezvoltarea personala si cunoasterea de zone noi de activitate, 18% pentru a ajuta alti oameni, iar 6% pentru a-si dezvolta un portofoliu. Dintre cei care au activitati suplimentare, 65% se implica in proiecte platite, in timp ce 35% dedica timpul lor voluntariatului. Doar 38% dintre cei care lucreaza pe langa job isi iau proiecte din acelasi domeniu cu jobul actual.
Domeniile care permit cel mai mult angajatilor sa lucreze in afara timpului de birou sunt Tehnic (24%), Educatie si Training (16%), Vanzari (14%), Financiar si Contabilitate (10%) si IT (8%). 9% dintre respondentii la sondajul BestJobs au declarat ca au proiecte de Content Creation si Social Media, acestea fiind printre cele mai cautate joburi noi, care permit activitatea de oriunde si cu program flexibil.
Tot mai multi angajati isi doresc sa fie freelanceri
Aproape jumatate (47%) dintre respondenti iau in considerare sa devina freelanceri, in special pentru flexibilitatea programului si independenta pe care o ofera o astfel de activitate, asa cum declara 44% dintre ei. Pentru alti 15% e importanta libertatea de a lucra de oriunde, iar 12% spera la venituri mai mari obtinute astfel. Ca freelanceri, cei mai multi dintre respondenti (38%) spun ca ar vrea sa lucreze de acasa, 12% s-ar muta intr-o zona rurala de la noi din tara, 10% de la munte si 9% dintr-o destinatie exotica.
Sondajul a fost efectuat in perioada 16 iulie - 6 august pe un esantion de 1.033 utilizatori de internet din Romania.