BestJobs: Numai 21,5% din angajati cred ca li s-ar permite sa lucreze din alta tara Imprimare
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de Stelian DINCA 28 Iul 2021 11:11
Pe masura ce activitatea angajatilor devine mai flexibila, in special in ceea ce priveste locul de unde acestia aleg sa si-o desfasoare, asistam la noi tendinte care apar pe piata muncii, printre care posibilitatea de a lucra din afara orasului sau a tarii de domiciliu. Potrivit celui mai recent sondaj realizat pe platforma BestJobs, mai mult de jumatate dintre angajati (57%) au declarat ca si-ar dori sa lucreze pentru actualul angajator din alt oras sau chiar din alta tara, cel putin temporar. In ciuda acestei preferinte, doar 21,5% sunt de parere ca angajatorul le-ar permite acest lucru.
Companiile au inceput sa isi aduca angajatii la birou in numar din ce in ce mai mare. Potrivit sondajului BestJobs, in cazul a peste jumatate dintre respondenti (51%), angajatorii insista ca acestia sa munceasca preponderent de la birou. Astfel, 56% dintre respondentii sondajului au spus ca in prezent lucreaza exclusiv de la birou, in timp ce doar 26% dintre ei isi desfasoara activitatea numai de la distanta.
Cu toate acestea, 60% dintre participantii la sondaj ar prefera sa lucreze de acasa cel putin 3 zile pe saptamana, iar jumatate dintre acestia si-ar dori sa nu mearga deloc la birou. Mai mult, din perspectiva lor, lucrul la distanta deschide noi oportunitati profesionale: tot mai multi angajati se vad lucrand de acasa inclusiv pentru companii din strainatate. Astfel, 72% au spus ca nu exclud posibilitatea sa accepte un job intr-o companie din afara tarii, cat timp li se permite sa aleaga de unde isi desfasoara activitatea.
„Dupa o lunga perioada de adaptare, angajatii par ca au prins gustul lucrului de acasa, sau mai degraba al beneficiilor pe care le-au descoperit de cand lucreaza de la distanta. Acum nu mai vorbim doar de un sistem hibrid birou-acasa, ci se pune problema chiar de a muta biroul in afara tarii, cel putin in anumite perioade, mai ales daca activitatea le permite. De cealalta parte, companiile vor sa isi aduca angajatii la birou, pentru a nu irosi costurile. Devine clar ca e nevoie ca biroul, asa cum il stim, sa se transforme pentru a se acomoda la noile nevoi ale angajatilor, dar si pentru a multumi managerii”, spune Ana Visian, Marketing Manager BestJobs Romania.
Viitorul pietei muncii este remote
Doua treimi (66%) dintre angajatii chestionati pe platforma BestJobs confirma tendinta de a lucra de la distanta ca fiind reprezentativa pentru viitorul pietei muncii.
Principalele beneficii pe care le aduce lucrul de la distanta, conform angajatilor romani, sunt: o mai mare flexibilitate (36%), mai mult timp pentru viata personala (23%), posibilitatea de a lucra la proiecte extra si a suplimenta veniturile (19%), o mai buna capacitate de concentrare (13%), conform sondajului realizat pe platforma BestJobs.
Totodata, 31% sunt de parere ca munca de la birou nu va deveni de domeniul trecutului. Printre beneficiile asociate lucrului de la birou, respondentii enumera: interactiunea cu colegii (36%), un mai bun echilibru intre viata personala si cea profesionala (35%), o mai buna capacitate de concentrare (6%) si chiar sanse mai mari de promovare (5%). Sondajul a fost efectuat in perioada 13 - 23 iulie pe un esantion de 983 utilizatori de internet din Romania.