Codecool: Care sunt cele mai cautate joburi din domeniul IT la sfarsit de an 2020? Imprimare
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de Stelian DINCA 02 Oct 2020 13:21
La sase luni de la startul pandemiei, domeniul IT a ramas printre putinele aproape total neafectate, alaturi de pharma, ecommerce si curierat.
Echipa Codecool a analizat piata fortei de munca inainte si la sfarsitul perioadei de izolare si a realizat un studiu luand in considerare numarul de anunturi de joburi in IT de pe cele mai mari site-uri de joburi din Romania - metodologia a tinut cont de rol, limbaje de programare, specializari si tehnologiile cautate de angajatori.
Cu SQL Developers, Java Developers si programatori Full-Stack in top, iti prezentam in continuare lista completa a celor mai cautate joburi din IT, cu sute de anunturi fiecare, cat si in ce consta fiecare ca responsabilitati de zi cu zi.
SQL Developer
Daca esti interesat de jobul de SQL Developer, acum este momentul cel mai potrivit pentru a face acest pas. SQL Developerii sunt la mare cautare acum, deoarece tot mai multe companii cauta sa implementeze strategiile de digitalizare si sa devina data-driven organizations.
Dar ce este mai exact un SQL Developer? Aceasta pozitie presupune ca stii sa dezvolti, sa creezi si sa intretii baze de date. Printre altele, un SQL Developer este responsabil de urmatoarele:
- Designul tabelelor si al structurilor care compun o baza de date
- Crearea functiilor si a procedurilor de interogare a bazelor de date
- Scrierea codului SQL pentru integrarea altor aplicatii
- Crearea trigger-elor folosite in automatizare
- Mentinerea calitatii datelor si supravegherea securitatii bazelor de date
Jobul de SQL Developer este unul relativ complex, motiv pentru care trebuie, ca in mai toate joburile din IT, sa fii mereu la curent cu noile trenduri din domeniu. Dar daca ai experienta si calificarile necesare, in calitate de SQL Developer, vei fi un profesionist foarte cautat.
Full-Stack Developer
Programatorii full stack sunt cei care au cunostinte atat de front end, cat si de back end, si inteleg ambele procese si strategii fiind de altfel in pozitia perfecta de a supraveghea un proiect intreg. Jobul de Full-stack se numara printre cele mai cautate joburi din IT, datorita abilitatii de a integra cunostinte atat de front end, cat si de back end.
- Dezvolta arhitecturi web de front end
- Creeaza interactiunile userilor cu paginile web
- Dezvolta aplicatii web de back end
- Creeaza servere si baze de date
- Asigura optimizarea paginilor web pentru mobil
- Creeaza si dezvolta API
- Asigura cerintele tehnice si ale utilizatorilor
- Este mereu la curent cu noile trenduri din domeniu
Daca vrei sa afli mai multe despre ce inseamna sa fii full stack developer, dar si cum poti deveni unul intr-un singur an, inscrie-te la cursul Codecool de full stack development.
Data Analyst
La modul general, Data Analyst, sau Analistul de Date, este persoana responsabila de adunarea, procesarea si analizarea statistica a datelor din cadrul unei companii. Tot in contextul actualei digitalizari, analistii de date sunt la mare cautare deoarece ei trebuie sa descopere cum pot fi folosite acele date pentru a raspunde la anumite la intrebari si pentru a furniza raspunsuri.
Odata cu avansurile tehnologice, analiza datelor a evoluat foarte mult, analistii de date putand acum sa foloseasca SQL pentru a obtine informatii din baze de date.
Daca te intrebi cu ce se ocupa zi de zi un Analist de Date, responsabilitatile acestuia difera de la domeniu la domeniu, insa indiferent de industrie, acestea includ urmatoarele task-uri:
- Creeaza tablouri de bord
- Dezvolta si mentin legaturile dintre diverse baze de date si sisteme ale diferitelor departamente din cadrul organizatiei, folosind limbaje de programare si software-uri de Business Intelligence
- Lucreaza cu echipele de IT, management si cu Data Scientists pentru a indeplini obiectivele organizatiei
- Obtin date din surse primare si secundare, analizand si interpretand apoi rezultatele obtinute
- De cele mai multe ori, acestia identifica cu precizie trenduri, coreland seturile complexe de date pentru a identifica oportunitati noi de imbunatatire a proceselor.
- Creeaza rapoarte cu rezultatele gasite
In prezent, pe langa faptul ca este unul dintre cele mai cautate joburi, acesta se numara si printre cele mai complexe. Analistii de Date cu experienta folosesc analize predictive pentru a genera actiuni si informatii utile. Apoi, acestia trebuie sa explice informatiile obtinute si echipelor din conducere pentru a trasa pasii urmatori pentru organizatie.
Front-End Developer
Programatorii web de front end se ocupa de implementarea designurilor in crearea site-urilor si a aplicatiilor noi. Acestia se asigura ca nu exista erori sau bug-uri pe partea de front-end, dar si ca designul este corect pe diferite platforme si browsere.
Printre responsabilitatile unui Front-End Developer se numara:
- Creeaza arhitectura si designul paginilor web
- Tine cont de experienta utilizatorului in deciziile de design
- Dezvolta specificatii pentru a oferi o experienta mai buna utilizatorilor
- Tine cont de echilibrul dintre estetica si functionalitate
- Optimizeaza designul web pentru mobil
- Utilizeaza o serie de limbaje de scripting pentru crearea paginilor web
Iar daca vrei sa obtii unul dintre cele mai cautate joburi, te asteptam la cursul nostru de front end development si poti deveni un programator web junior in doar 16 saptamani.
Business Intelligence Analyst
BI sau Business Intelligence reprezinta un set de procese, arhitecturi si tehnologii care convertesc date neprocesate in informatii utile care contribuie la profitabilitatea organizatiei. Practic, persoanele care se ocupa de Business Intelligence folosesc o suita de software-uri si servicii pentru a transforma datele in cunostinte actionabile.
In prezent, avand impact direct asupra deciziilor tactice de business ale organizatiei, jobul de Business Intelligence este unul dintre cele mai cautate din domeniul IT. Printre responsabilitatile de zi cu zi ale acestora, se numara urmatoarele:
- Analizeaza datele si creeaza rapoarte, rezumate, grafice
- Lucreaza cu echipele de IT si de management ale organizatiei pentru a interpreta corect acele date si a lua deciziile cele mai profitabile.
Database Administrator
In era big data, a business-urilor online si a cerintelor tot mai drastice de cyber-security, Administratorii de Baze de Date sunt foarte cautati. Acestia au un rol foarte important in cadrul companiilor mai mici sau mai mari si sunt printre cei mai importanti membri ai echipelor de IT.
Printre task-urile lor de zi cu zi se numara:
- Managementul bazelor de date
- Crearea si dezvoltarea constanta a protocoalelor de securitate pentru bazele de date
- Folosesc cunostinte, produse si software-uri specifice de data management
- Identifica nevoile utilizatorului in crearea si administrarea bazelor de date
- Se asigura ca toate datele au un back-up
Cei mai multi Administratori de Baze de Date lucreaza pentru operatorii de servicii si pentru companii care se ocupa cu procesarea datelor, insa domeniile sunt foarte variate, printre acestea numarandu-se chiar si companii de retail sau servicii medicale. Astfel, Administratorul de Baze de Date ramane printre cele mai cautate joburi, cu o aplicabilitate in domenii tot mai diverse.
Java Developer
Java Developer-ul este responsabil de designul, dezvoltarea si managementul aplicatiilor Java. dat fiind ca Java se numara in continuare printre cele mai folosite limbaje de programare, in special de catre organizatii mari, task-urile de zi cu zi variaza de la companie la companie. Iata insa cateva exemple de roluri si responsabilitati pentru un Java Developer.
Creeaza, implementeaza si mentine aplicatiile Java care sunt de cele mai multe ori foarte importante pentru sisteme
- Scrie linii de cod in mod eficient
- Face analize de software
- Manageriaza aplicatiile Java si Java EE
- Se asigura ca designurile sale sunt in conformitate cu specificatiile companiei
Java ramane in continuare unul dintre cele mai populare limbaje de programare, tot mai multe organizatii folosindu-l pentru a-si moderniza aplicatiile. De asemenea, cererea de Java Developers este in continua din ce in ce mai mare, preconizandu-se o crestere de 19% pana in 2024.
DevOps Engineer
Programatorii DevOps (termen care vine de la cuvintele „development” si „operations”) sunt persoanele care trebuie sa creeze o punte de legatura intre departamentele de dezvoltare, de QA si cele de operatii IT. Prin DevOps intelegem o serie de practici care au la baza comunicarea si colaborarea dintre mai multe echipe. Printre principiile dupa care se ghideaza inginerii DevOps se numara automatizarea proceselor, livrarea continua a sistemelor de calitate, implementarea continua si rapida a feedback-ului pentru imbunatatirea proceselor.
Printre responsabilitatile inginerilor DevOps se numara:
- Scrierea documentatiei specifice pentru partea de servere
- Analizarea tehnologiilor folosite
- Dezvoltarea, scrierea si implementarea codurilor
- Planificarea proiectelor impreuna cu celelalte echipe
- Testarea codului
- Managementul performantei
Printre tehnologiile folosite de acestia se numara Kubernetes, Docker, Apache Mesos, HashiCorp stack (Terraform, Vagrant, Packer, Vault, Consul, Nomad), Jenkins si altele.
Software Developer
Software Developer-ul este persoana responsabila de dezvoltarea programelor de computer si a sistemelor de operare pe care le folosim cu totii in viata de zi cu zi. De la procesoare de text, la jocuri si aplicatii web sau de mobil, Software Developers sunt cei care gandesc si dezvolta aceste programe pentru ca noi sa le putem folosi mai usor si mai eficient.
- Cerceteaza, creeaza, implementeaza si se ocupa de managementul programelor software
- Tesetaza si evalueaza noi programe
- Identifica nevoile de modificari in programele deja existente
- Scrie si implementeaza codurile
- Dezvolta proceduri de QA
- Foloseste tool-uri, procese si metrici software
- Mentine si upgradeaza sistemele existente
Folosind limbaje de programare precum Java, C#, C, .Net, Python si nu numai, Software Developer-ul ramane una dintre pozitiile cheie in departamentele de IT, colaborand indeaproape cu Business Intelligence si cu Managerii de Dezvoltare.
Machine Learning Engineer
Machine Learning Engineers sunt persoanele aflate la intersectia dintre Software Engineering si Data Science. Acestia manevreaza tool-uri de big data si framework-uri de programare pentru a se asigura ca datele neprelucrate primite sunt redefinite ca data science models care sunt gata de a fi folosite.
- Dezvolta modele de machine learning
- Colaboreaza cu inginerii de date pentru dezvoltarea datelor
- Scriu codul de productie
- Testeaza codul
- Imbunatatesc modelele de machine learning existente
- Implementeaza librariile si algoritmi de machine learning
Cu un viitor atat de orientat spre Machine Learning, jobul de Machine Learning Engineer ramane in topul celor mai cautate joburi cu o mare aplicabilitate in diverse domenii. Printre industriile asupra carora are un mare impact se numara educatia, finantele, IT-ul, medicina si multe altele.