eJobs: Mai mult de jumatate dintre candidati nu au primit feedback de la angajatori Imprimare
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de Stelian DINCA 26 Nov 2020 14:16
Lipsa feedback-ului a fost cel mai mare motiv de nemultumire pentru candidatii care au fost in cautarea unui loc de munca anul acesta, cu atat mai mult cu cat au simtit ca numarul companiilor care nu ofera feedback a crescut fata de anii trecuti. De altfel, si candidatii au aplicat la un numar mai mare de joburi decat in trecut, o treime dintre cei care au participat la cel mai recent studiu realizat de eJobs Romania declarand ca si-au trimis CV-ul pentru 10-20 de joburi de la inceputul anului si pana acum. Aproape la fel de multi au aplicat pentru cel mult 10 joburi, insa sunt si candidati care au fost nevoiti sa aiba intre 20 si 40 de aplicari, mai mult de 40 de aplicari sau chiar peste 100. 7,3% dintre respondenti spun ca si-au trimis CV-ul pentru atat de multe pozitii incat nu-si mai pot aminti un numar exact.
“In fiecare luna avem aproximativ 1,5 milioane de aplicari. Din acest punct de vedere, piata este mai activa decat oricand, iar nevoia oamenilor de a-si gasi un job este pe masura. Nu sunt putine cazurile in care, pentru un singur loc de munca, sunt primite mii de CV-uri, iar asta a incetinit in mod firesc timpul de raspuns al angajatorilor. Pentru prima data vedem intelegere din partea candidatilor pentru ca sunt constienti de ce se intampla in aceasta perioada. Inteleg, dar nu uita si ataseaza automat o bila neagra in dreptul acelor angajatori care nu le-au trimis niciun fel de raspuns. Iar acesta este un lucru pe care recrutorii trebuie sa nu-l uite”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs Romania.
Dintre cei care au primit, totusi, feedback, 23% spun ca raspunsul a venit in cateva zile de la aplicare, 12% intr-o saptamana de la aplicare, 5% in doua saptamani si 13% intr-o luna de la aplicare. Resemnarea si revolta sunt principalele doua efecte pe care lipsa feedback-ului le are asupra candidatilor. Astfel, acestia spun ca, desi ii deranjeaza, au ajuns sa se obisnuiasca cu aceasta situatie si sa nu mai aiba asteptari din partea angajatorilor sau ca, dimpotriva, vor spune mai departe, cunoscutilor, despre experienta avuta. ”Cei mai multi, din pacate, sunt decisi sa nu mai aplice niciodata pentru o companie care nu le-a dat feedback, iar asta este o concluzie pe care nu o vedem pentru prima oara in studiile noastre. Am sondat acelasi lucru si in 2018, cand aveam alt raport de forte in piata, si rezultatele au fost similar. Candidatii au, deci, asteptari mari de la angajatori din acest punct de vedere”, mai spune Bogdan Badea.
Nelinistea, demotivarea, resemnarea, furia sau nepasarea sunt doar cateva dintre starile care ii incearca pe cei care aplica, dar nu primesc, ulterior, niciun raspuns. Doar 14% spun ca acest lucru ii ambitioneaza sa isi imbunatateasca CV-ul sau felul in care aplica. Pe de alta parte, atunci cand primesc feedback de la angajatori, candidatii se simt motivati, recunoscator, linistit sau incurajat. 10% spun ca isi doresc un raspuns doar daca acesta este unul pozitiv.
Studiul a fost realizat in luna noiembrie, pe un esantion de 1.143 de rerspondenti.