eJobs: Scade intentia de a mai pleca in strainatate sau de a lucra pe cont propriu Imprimare
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de Stelian DINCA 20 Apr 2021 11:27
Una dintre schimbarile importante care au aparut in ultimul an pe piata muncii si care au marcat puternic comportamentul candidatilor si angajatilor deopotriva a fost cresterea exponentiala a interesului pentru joburile full time din companiile mari. De altfel, potrivit unui sondaj realizat la inceputul anului de eJobs, cea mai mare platforma de recrutare online din Romania, in randul candidatilor se inregistreaza cel mai scazut nivel al ultimilor ani in ceea ce priveste intentia de a pleca la munca in strainatate sau de a lucra pe cont propriu, fie ca freelancer ori ca antreprenor.
In plus, datele aferente primului trimestru din 2021 confirma aceasta tendinta – doar 0,3% din totalul aplicarilor au fost facute pentru joburile in sistem freelancing sau project based. 11,5% au mers catre joburile part time, iar 86,7% au vizat joburile full time. ”Pana la inceputul lui 2020, tinerii, in special, erau foarte atrasi de ideea de freelancing si de libertatea care vine odata cu acest stil de lucru. Marketingul, media, contabilitatea ori IT-ul erau domenii predilecte pentru freelancing, insa de mai bine de un an lucrurile arata complet diferit. Cele mai cautate sunt joburile care promit stabilitate si oportunitati de crestere pe termen lung. In ceea ce-i priveste pe candidati, asta se traduce printr-un interes din ce in ce mai firav fata de ideea de freelancing, iar in privinta angajatilor printr-o scadere uriasa a ratei de fluctuatie din companii”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs Romania.
Exista, totodata, un tipar care se contureaza din ce in ce mai clar si in comportamentul de aplicare pentru locurile de munca full time. Astfel, candidatii se uita mai degraba spre acele pozitii deschise in companii multinationale din domenii care au rezistat in fata provocarilor economice din ultimul an, precum retail, IT, banking sau farma si se orienteaza ca optiune secundara spre start-up-uri sau companii antreprenoriale. ”Aceasta prudenta excesiva este cumva de inteles dupa rasturnarea pe care a suferit-o piata muncii si o vedem nu doar la candidatii cu experienta, cat si la cei tineri sau foarte tineri, care erau dornici pana nu demult sa experimenteze si puneau mare pret pe flexibilitate. Foarte probabil ca acest comportament sa se manifeste chiar si dupa ce piata muncii isi va fi revenit complet. Printre argumentele pe care candidatii le aduc in favoarea joburilor full time se numara siguranta unui venit lunar, existenta unui plan de cariera cu oportunitati de crestere intr-un orizont de timp bine definit sau un sentiment mai clar de apartenenta la o echipa”, mai spune Bogdan Badea.
In acest moment, peste 24.000 de locuri de munca pentru Romania si strainatate sunt disponibile pe www.ejobs.ro. Pentru acestea sunt inregistrate, lunar, intre 1,3 si 1,5 milioane de aplicari.